În vizită la grădinița lui Moș Crăciun

Cu toate că suntem în plină vară vă prezint, mai jos, un articol interesant, care a fost realizat înainte de sărbătorile de Crăciun.  Este vorba despre dragostea unor oameni pentru copii, despre dorința lor de a le oferi o creșă, o grădiniță, o școală în care aceștia să se simtă bine, ca acasă.

Așa cum v-am obișnuit de atâta timp, prin intermediul paginilor revistei „Practic în Bucătărie“, ați aflat că intenția noastră este de a da întotdeauna curs invitațiilor voastre, atunci când doriți să împărtășiți din experiența proprie în domeniul culinar celorlalți cititori și că venim cu plăcere să aflăm povestea de viață a fiecăruia dintre voi. Cu atât mai mult, atunci când invitația sosește din partea unor fani ai revistelor Practic(e) ce încă nu au împlinit șapte primăveri, ne simțim măguliți să le onorăm dorințele.
Astfel că, înarmați cu cele necesare realizării unui astfel de reportaj, dar și cu foarte multă curiozitate în a-i cunoaște pe cei mici, am pornit la drum, pentru a străbate țara până aproape de granița cu Ungaria, în comuna Șandra din județul Timiș. Deoarece, ajungeam pentru prima oară la Șandra în scopul realizării unui reportaj, am fost curioși să aflăm câteva lucruri despre această cochetă localitate, pentru a vi le relata în paginile revistei. Cel care ne-a adus lămuriri a fost însuși viceprimarul comunei, d-nul Luchian Savu: „Denumirea Șandra vine de la Alexander Haus, prima localitate care a fost construită în această regiune după un plan cadastral. Episcopul de Zagreb, pe numele său Alexander, a fost împroprietărit cu această suprafață de teren, de către Împărăteasa Maria Terezia, în acel moment ducându-și traiul aici în jur de 140 de familii. Majoritatea locuitorilor erau de origine germană, doar 14 familii fiind de origine sârbă. În prezent, cei mai mulți locuitori sunt români“.

Foto: Micuții de la grădinița din Șandra jud. Timiș – Arhivă Burda România

Dar să revenim la gazda noastră, domnișoara Alina-Petronela Sârbu, educatoarea grădiniței cu program prelungit din comuna Șandra. Domnișoara educatoare a dorit să le facă o surpriză plăcută copilașilor de la grupa pregătitoare (cu vârste între 5 și 7 ani), invitând echipa de la Practi(c), după ce a citit în revista „Practic în Bucătărie“ un reportaj cu copii de aceeași vârstă, dar din București. Alina are 21 de ani și este studentă la Psihologie în anul 3 și la Management Agricol în anul 1. La grădinița din localitatea Șandra lucrează încă de la vârsta de 19 ani. Ne-a mai destăinuit că iubește mult copiii, are atestat pentru a-i putea învăța pe aceștia limba engleză, este necăsătorită și îi plac mâncărurile românești. Organizând pentru prima oară o astfel de îndeletnicire adresată celor mici, domnișoara educatoare s-a gândit să îi învețe să prepare turte dulci și bulgărași de zăpadă cu ocazia sosirii Crăciunului.
Pentru turtele dulci a adus bucățele de turtă gata făcute, în forme de steluțe și brăduți, pe care copiii le-au cufundat în glazură și le-au ornat cu bombonele micuțe colorate. Tot ei au realizat prin rotație și bulgărași de zăpadă din aluat dulce, modelând în palme biluțe ornate cu nucă de cocos. La final s-au bucurat de realizările lor și s-au așezat cuminți, zâmbind sincer și cu îndrăzneală aparatului de fotografiat. Toți, îmbrăcați în hăinuțe roșii și cămăși albe, având pe cap fesuri cu moț de aceeași culoare, păreau spiridușii moșului, pregătindu-i dulciurile pentru desaga din Ajunul Crăciunului. Iar doamnele educatoare se plimbau printre rânduri, precum niște ajutoare demne de toată încrederea.

Foto: Educatoarele și copiii de la grădinița din Șandra, jud. Timiș

La final, am „răpit-o“ pe domnișoara Alina din mijlocul copiilor, pentru a ne mai oferi câteva informații legate de bunul mers al grădiniței, dar și al localității în general. Am înțeles de la domnișoara educatoare, dar și de la d-nul viceprimar, că administrația locală s-a ocupat și a renovat recent exteriorul clădirii, dar nu numai atât. Inițial, investiția la grădiniță a început cu crearea unui bloc alimentar conform normelor europene. Suma cheltuită a fost în jur de 200.000 lei, cu acești bani fiind schimbat și acoperișul, puse termopane la ferestre și efectuată zugrăveala interioară. În derulare se află renovarea parcului din curtea grădiniței, pentru ca micuții să se poată juca în siguranță. De asemenea, există documentație trimisă la București pentru înființarea unei creșe în cadrul aceleiași instituții. În apropiere există și o școală cu clasele 1-8. Planurile privind dezvoltarea comunei sunt legate de crearea unui Aqualand în cadrul unei baze sportive de agrement multifuncționale. Localitatea are un potențial maxim de dezvoltare și de atragere de investitori ca urmare a așezării geografice, pe un drum de tranzit european, în apropierea granițelor. Proiectele în derulare pentru infrastructură sunt legate de asfaltarea tuturor străzilor din comună. Prin accesarea unor fonduri guvernamentale (deoarece cele europene sunt foarte atent monitorizate, iar legislația nu corespunde) se urmărește crearea a două parcuri fotovoltaice, a câte 2 megawatti. Crearea energiei verzi (alternative) are un rol deosebit în dezvoltarea comunei Șandra, prin înmulțirea locurilor de muncă și reducerea costurilor la utilități. Per total, strategia de dezvoltare a localității este stabilită pentru următorii 30 de ani.
Ne-am luat rămas bun de la gazdele noastre, gândind pozitiv, asemenea lor și socotind că toate aceste acțiuni și chiar proiecte în stadii incipiente, arată că în România există încă administrații locale, dar și firme care doresc atragerea de investiții și crearea locurilor de muncă pentru o mai bună gestionare a resurselor proprii și pentru atingerea unui nivel de viață mai ridicat.

Foto: Salată de ciuperci – Arhivă Burda România

Salată de ciuperci

Îți trebuie:
400 g ciuperci (din conservă)
1 căpățână usturoi
2 gălbenușuri
sare și piper
1 linguriță muștar
ulei
2 linguri smântână
Pregătești așa:
Dai ciupercile prin mașina de tocat carne. Pisezi usturoiul și-l amesteci cu ciupercile. Faci maioneza din cele 2 gălbenușuri, ulei, muștar, piper și sare. La final, când maioneza este gata, adaugi smântâna. Amesteci ciupercile cu maioneza și ornezi cu măsline și pătrunjel.

Foto: Salata boeuf – Arhivă Burda România

Salată de boeuf

Îți trebuie:
½ kg morcovi
½ kg pătrunjel (rădăcină)
5 cartofi mari
1 țelină
1 păstârnac
1 borcan de mazăre (250 g)
3 castraveți murați
1 gogoșar murat
sare și piper
maioneză
măsline și frunze de pătrunjel pentru decor
Pregătești așa:
Speli și cureți legumele, apoi le pui la fiert. Cartofii îi fierbi în coajă. După ce s-au fiert toate legumele, le tai pe toate mărunt. Tai castraveții și gogoșarii murați tot mărunt și îi scurgi de zeama care se lasă. Amesteci toate legumele într-un vas mai mare.
Pregătești maioneza din 2 gălbenușuri (unul fiert și altul crud), ulei și muștar. Adaugi sare și piper, apoi torni maioneza în vasul în care sunt legumele. Amesteci totul bine. Pui salata pe un platou mai mare și decorezi cu măsline și frunze de pătrunjel.

 

Salată de vinete

Îți trebuie:
1 kg vinete
2 ouă
condiment vegetal
300-400 ml ulei
muștar
piper și sare
2 cepe
Pregătești așa:
Vinetele le coci, apoi le cureți de coajă și le lași pe un tocător să se scurgă. Între timp, faci maioneza dintr-un gălbenuș fiert și unul nefiert, muștar, ulei, sare și piper.
Toci vinetele, le amesteci cu cepele date pe răzătoare, cu maioneza, sare și piper dacă mai este nevoie.

 

Paste cu ciuperci

Îți trebuie:
1 pachet de paste în trei culori
200 g bacon
300 g ciuperci
400 g smântână
3 căței de usturoi
sare
ulei
1 felie de ardei roșu
1 felie de ardei verde
Pregătești așa:
Fierbi pastele în apă cu sare și le pui în sită la scurs. Baconul, tăiat în cubulețe, îl călești în ulei până se aurește, după care îl scoți pe o farfurie. În uleiul rămas în tigaie, adaugi ciupercile tăiate mărunt și usturoiul și, la final, ardeiul tăiat cubulețe.
Peste pastele bine scurse, adaugi ciupercile cu ardei și usturoi, bine scurse de ulei, baconul, sare și piper după gust, iar la sfârșit, când sevești la masă, adaugi smântâna.

Foto: Bulgări de zăpadă – Arhivă Burda România

Bulgări de zăpadă

Îți trebuie:
250 g margarină pentru prăjituri
300 g lapte praf
100 g nucă de cocos
250 g zahăr pudră
Pregătești așa:
Într-un bol amesteci margarina cu laptele praf, nuca de cocos și zahărul pudră, până când compoziția se omogenizează. După gust, mai adaugi zahăr, apoi amesteci din nou. Din compoziția rezultată formezi biluțe, peste care presari nucă de cocos. Lași biluțele la rece timp de 20 de minute, după care le poți servi.

Foto: Turte dulci – Arhivă Burda România

Turte dulci

Îți trebuie:
300 g făină
250 g zahăr
5 ouă
1 căniță miere
1 căniță ulei
1 căniță apă
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
coajă de lămâie rasă
esență de vanilie
zahăr pudră
Pregătești așa:
Arzi trei linguri de zahăr, le stingi cu o căniță de apă și lași să se răcească. Gălbenușurile le freci cu zahărul și adaugi pe rând, siropul de zahăr ars, alternând cu făina. Pui mierea într-o crăticioară, o încălzești, apoi iei vasul de pe foc și adaugi bicarbonatul. Se va forma o spumă. De aceea, crăticioara trebuie să fie mai mare, pentru a permite umflarea. Continui preparatul adăugând, pe rând, mierea cu bicarbonatul, alternând cu uleiul. Adaugi coaja rasă de lămâie și esența de vanilie. Bați bine albușurile și le încorporezi ușor în compoziția de mai sus.
Tăvile de cozonac le tapetezi cu hârtie, pe care o ungi cu ulei și torni compoziția, dar nu mai mult de 2/3 din volumul tăvii. Coci în cuptorul încălzit în prealabil, la foc potrivit timp de 45-50 de minute. După coacere, desprinzi hârtia și când s-a răcit pudrezi cu zahăr pudră. Aceasta este o turtă dulce pregătită în tavă de cozonac, bucată întreagă. Pentru copii, decupezi turte cu forme diferite.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 1/2012
Foto și text: Cristian Niculescu

Add Comment