În orice activitate trebuie să pui un strop de pasiune

Monica Horoiu își cultivă, atât cât timpul liber îi permite, pasiunea de a găti. Apreciind atât preparatele tradiționale, cât și pe cele din bucătăria internațională, recunoscând că printre specialitățile sale se numără aluaturile.

Situată în partea de sud a municipiului Iași, desfășurându-se pe ambele maluri ale râului Nicolina, comuna Ciurea are în componența sa șapte sate, printre care și Lunca Cetățuii, o localitate aflată la zece kilometri distanță de centrul orașului Iași, ce a cunoscut în ultimul deceniu o dezvoltare edilitară masivă, căpătând aspect de așezare urbană. Aici, constructorii imobiliari au dezvoltat întregi cartiere de vile, iar într-una dintre aceste locuințe am fost invitați la o discuție având ca temă principală domeniul culinar, de către doamna Monica Horoiu.

Foto: Monica și Sofia Horoiu – Arhivă Burda România

În familie se consumă mâncare din bucătăria românească

Consilier juridic la Primăria Ciurea, gazda acestui reportaj recunoaște că nu dispune de foarte mult timp liber, iar atunci când atribuțiile zilnice la locul de muncă iau sfârșit, caută să acorde o cât mai mare atenție Sofiei, frumoasa sa fiică în vârstă de șapte ani. Astfel, timpul în bucătărie este destul de limitat. Monica gătește cu plăcere orice rețetă, însă atât soțul, cât și fiica ei preferă să consume preparate clasice, tradiționale, din bucătăria românească, în care carnea să fie o prezență constantă, iar când acest aliment lipsește de pe masă, este întrebată mereu „Cu ce am greșit noi, de nu avem carne în farfurie?”. Soțul Monicăi are diplomă de bucătar, însă nu a profesat niciodată în acest domeniu, în prezent lucrând ca asistent în sistemul sanitar.
În perioada în care a fost însărcinată cu Sofia, Monica a dezvoltat și un blog culinar, intitulat „Furnicuța bucătar” – www.furnicutzabucatar.blogspot.com/. „Fiindcă nu puteam activa în alt domeniu, am preferat să scriu pe blog, pentru a-mi omorî și eu timpul cu ceva”, afirmă ea zâmbind. În timp, această activitate, de a prezenta și altora creațiile sale, a devenit o pasiune și o obișnuință, iar în prezent, dacă prepară o farfurie de mâncare și nu îi face o fotografie, parcă nu e bine. Nu are un fel preferat de mâncare și gătește cu plăcere orice, însă recunoaște că nu este foarte mulțumită de cum îi ies prăjiturile. Astfel că, se rezumă la a prepara doar tarte, checuri, clătite, plăcinte sau poale-n brâu. De altfel, prepararea aluaturilor este una dintre specialitățile sale, considerând această operațiune ca fiind una simplă. Pasiunea pentru prelucrarea aluaturilor a moștenit-o de la mama sa, care, așa cum recunoaște Monica „dacă cineva ar pune-o să frământe 24 de ore din 24, ar fi cea mai fericită persoană și nu ar face nimic altceva”. De Paște, mama ei prepară cozonaci din 12 kg de făină, frământate într-o singură covată, pregătind 24 de tăvi la cuptorul cu lemne din curte.

Foto: Sofia Horoiu – Arhivă Burda România

Pasiunea de a frământa aluaturi, moștenită de la mamă

Părinții Monicăi locuiesc în aceeași comună, la aproximativ patru kilometri distanță. Aceștia au o gospodărie mare, cu multe animale (vaci, cai, oi, capre, iepuri, păsări etc.). În acest fel, mare parte dintre alimentele consumate în familia Horoiu (carne, ouă, lactate, legume) provin din gospodăria părinților dumneaei. „Dacă apare un animal care poate fi crescut, mama și tata sunt primii care se înscriu…”, recunoaște gazda mea zâmbind. În general, carnea de pui se consumă mai puțin în familia Horoiu, fiindcă este mai tare și este apreciată doar în ciorbe sau la ceaun. De obicei, Monica încearcă să prepare mâncare la cuptor și cât mai rar în tigaie, fiindcă partenerul de viață are o gastrită și un început de ulcer, fiindu-i recomandat să consume preparate cât mai ușor de digerat. Astfel, a încercat să utilizeze în mâncare și cereale sau semințe recomandate în astfel de situații, precum quinoa sau hrișcă. Uneori, Monica gătește separat pentru ea, mâncăruri cu „ingrediente ciudate”, cum spune soțul ei, precum preparatele din bucătăria chineză, orientală sau cu fructe de mare, delicatese pe care nici Sofia nu le prea apreciază.

Foto: Arhivă Burda România

În casa din Lunca Cetățuii, pe care au cumpărat-o prin programul „Prima casă”, în urmă cu 3 ani, s-au mutat abia acum un an, aflându-se încă în etapa de amenajări. Pentru Monica mutarea propriu-zisă a reprezentat un mic șoc, deoarece schimba o curte de 3.000 mp (a părinților) cu una de doar 500 mp. Totuși, și aici a căutat să planteze atât flori, cât și pomi fructiferi (măr, cireș, cais, păr). Alături de cultivarea florilor și arta culinară, printre pasiunile sale se numără călătoriile, realizarea de fotografii, precum și lectura. Înainte de lucra în Primărie, timp de aproape nouă ani a activat în cadrul unui centru de librării din Iași și inevitabil, lucrând în lumea cărților și-a cultivat această plăcere de a citi. Monica recunoaște că, deși poate fi greu, în viață trebuie să-ți găsești timpul necesar pentru a te bucura de activitățile relaxante, ce îți oferă atât rezultatele dorite, cât și satisfacția de a duce la bun sfârșit ceea ce ți-ai propus, alături de cei dragi.

Foto: Pâine de casă – Arhivă Burda România

Pâine de casă

Îţi trebuie:
700 g făină
200 ml lapte
200 ml ulei
5 ouă
drojdie cât o nucă
2 lingurițe sare
1 ou pentru uns
Pregătești așa:
Cu câteva ore înainte de preparare, aduci ingredientele în bucătărie. Cerni făina și faci o adâncitură în mijloc, în care pui drojdia dizolvată în lapte călduț, apoi ouăle și sarea. Încorporezi ingredientele în făină și frămânți, adăugând treptat uleiul. Îl lași să dospească la cald, acoperit, pentru 1 oră.
Tai aluatul în 3 bucăți pe care le modelezi sub formă de șnururi și le împletești, apoi unești capetele sub formă de colac. Cu o frunză de aluat, maschezi îmbinarea. Așezi aluatul în vasul tapetat cu hârtie de copt unsă. Ungi cu ou bătut și coci pâinea 1/2 oră: 5 minute la foc iute, apoi 15 minute la foc mic și 10 minute la foc mare.

Foto: Orez călit, cu legume și ouă – Arhivă Burda România

Orez călit, cu legume și ouă

Îţi trebuie:
2 1/2 căni orez fiert
3 ouă
2 1/2 linguri ulei de susan
1 ceapă roșie
100 g mix de ciuperci
1 ardei gras roșu
1 cană mazăre congelată
1/2 cană caju crud
1 lingură usturoi ras
1 lingură ghimbir ras
2 linguri sos de soia
1 legătură busuioc proaspăt
2-3 fire ceapă verde
2 linguri semințe de susan
Pregătești așa:
Într-o tigaie tip wok, cu 2 linguri ulei încins, sotezi la foc mediu, 2-3 minute, ceapa și ciupercile. Adaugi ardeiul, mazărea și continui să le călești 4-5 minute. Adaugi caju, usturoi și ghimbir, iar după 2 minute, torni sosul de soia.
Faci un gol în mijlocul tigăii și pui restul de ulei și ouăle bătute. Amesteci până sunt gata, apoi le încorporezi în masa de legume. Adaugi apoi orezul, sare și piper după gust. Decorezi cu ceapă verde, susan și busuioc tocat.

Foto: Salată de pui cu legume la cuptor – Arhivă Burda România

Salată de pui cu legume la cuptor

Îţi trebuie:
1 cartof dulce
1 ceapă roșie
2 linguri ulei de măsline
400 g piept de pui
1/2 lingură boia afumată
1 linguriță usturoi granulat
1/2 linguriță oregano uscat
sare, piper
60 g spanac baby
1 avocado
1 cană quinoa fiartă
1 lămâie
Îți trebuie pentru dressing:
2 linguri ulei de măsline extravirgin
3 linguri oțet de mere
1 cățel de usturoi
sare, piper
Pregătești așa:
Pui pe o tavă cubulețe de cartof dulce și ceapă roșie. Adaugi sare, piper, boia, oregano și 1/2 linguriță usturoi. Amesteci, apoi faci loc la mijloc și pui pieptul de pui asezonat cu piper, sare și usturoiul rămas și uns cu ulei. Le coci 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius.
Între timp, amesteci într-un bol ingredientele pentru dressing. Pui în 2 boluri quinoa, legumele coapte, spanacul, avocado și pieptul de pui feliate și le stropești cu dressingul și cu zeama de lămâie.

Foto: Budincă de chia – Arhivă Burda România

Budincă de chia

Îţi trebuie:
1 cutie (400 ml) lapte de cocos
4 linguri rase semințe de chia
3 linguri miere
300 g căpșuni
1 lingură nuci
frunze de mentă
Pregătești așa:
Amesteci chia cu laptele de cocos și mierea și lași semințele să se hidrateze 1-2 ore. Speli căpșunile și le lași să se scurgă pe hârtie absorbantă. Le tai cubulețe sau le pasezi și le amesteci împreună cu budinca de chia.
Repartizezi în pahare budinca și fructele. Decorezi cu căpșuni, nucă și frunzulițe de mentă. Servești porțiile reci.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 09/2018
Text și foto Cristi Niculescu

Intră aici, vei găsi o altă rețetă de la doamna Monica Horoiu.

Add Comment