Hrană pentru o viață fericită

Narcisa Nicolae consideră că o educație alimentară adecvată este foarte importantă în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a fiecărui copil.

Narcisa a citit pentru prima oară Practic în Bucătărie în anul 2001, atunci când mama sa a început să colecționeze fiecare număr. Însă recunoaște că a învățat să gătească odată cu venirea pe lume a fiicelor sale, dorindu-și să le prepare acestora mâncăruri cât mai sănătoase, cu ingrediente naturale, ușor de digerat. Alisia are cinci ani și nouă luni, iar sora sa, Iulia, este în vârstă de trei ani și nouă luni. Până în prezent cele două fetițe nu au gustat mezeluri preparate industrial, iar dulciurile sunt cumpărate foarte rar în familie. „Absolut tot ceea ce mănâncă fetele mele este gătit în casă, nu cumpăr mâncare gata preparată din comerț”, recunoaște mama acestora.

Foto: Familia Nicolae – Arhivă Burda România

Pasionată de gastronomie

Narcisa a terminat Facultatea de Management, dându-și licența pe când Iulia avea doar câteva luni. Nu a profesat până în prezent, stabilind împreună cu Iulian, soțul ei, să-și dedice integral timpul creșterii celor doi copii.
Iulian a absolvit Facultatea de Mecanică și Tehnologie, ocupând în prezent un post de inginer-șef. „Dacă nu ne-am fi descurcat cu un singur salariu, ea nu și-ar fi permis să stea acasă”, recunoaște acesta, apreciind că, după ce copiii vor merge la școală, Narcisa va putea la rândul ei să se angajeze.
Deși a descoperit în ultimii ani tainele gastronomiei, gătind mâncare pentru Alisia și Iulia, Narcisa și-ar dori, ca la un moment dat, să poată dezvolta o afacere în acest domeniu, urmând poate și un curs de patiserie. Cel mai mult este atrasă de prepararea dulciurilor, dorindu-și ca pe viitor să participe și la o emisiune culinară televizată.

Dulciuri fără zahăr și fără praf de copt

Atunci când prepară deserturi pentru copii, Narcisa înlocuiește zahărul cu mierea, folosește zahăr brut (nu zahăr brun) sau sirop de arțar. Întotdeauna utilizează în bucătărie uleiul de măsline extravirgin și nu pe cel de floarea-soarelui.
Totodată, încearcă pe cât posibil să evite praful de copt, alegând să bată albușurile foarte bine. Pentru reportajul din acest număr al revistei a preparat melci cu brânză (n.red: delicioși) în care nu a adăugat niciun strop de zahăr, ci doar puțină miere în brânză.
Carnea de porc, mai ales cea din comerț, este pe cât posibil evitată în alimentația fetițelor, iar puii de găină sunt crescuți în gospodăria bunicilor. Ouăle din supermarket trebuie să aibă ștanțată cifra 0 sau 1. Mezelurile din comerț sunt înlocuite cu cele preparate în casă, parizerul fiind realizat din carne de pui, tocată, fiartă și amestecată cu ingrediente precum măslinele și ardeiul gras.

Foto: Alisia și Iulia Nicolae – Arhivă Burda România

Narcisa prepară în fiecare an gemuri și compoturi, zacuscă, gogoșari și castraveți în saramură, pe care le depozitează în debaraua de la parterul blocului în care locuiesc.
Tatăl ei obține, special pentru Alisia și Iulia, un suc foarte gustos și sănătos, din mai multe fructe crescute în livada proprie. Fetele sunt învățate că fructele sunt mai sănătoase decât dulciurile de orice fel, fiind îndemnate să aleagă un fruct, atunci când simt nevoia să consume zahăr.
Și Alisia mai gătește, din când în când, preparate potrivite vârstei sale, iar mama postează pe intrenet câteva clipuri cu fiica sa în bucătărie.
Unii părinți de la grădiniță întreabă dacă Alisia și Iulia nu poftesc, dar Narcisa consideră că atât timp cât ele nu cunosc gustul anumitor alimente nu au cum să poftească, fiind de părere că acest start pe care îl dai copilului în viață, în ceea ce privește alimentația, este foarte important.

Foto: Parizer de casă – Arhivă Burda România

Parizer de casă

Îţi trebuie:
600 g piept de pui de curte
2 ouă
sare, piper, cimbru, boia dulce
3 căței de usturoi
ardei roșu
măsline fără sâmburi
Pregătești așa:
Toci carnea mai mare, la robot. O sărezi și condimentezi după gust și o amesteci împreună cu ouăle, usturoiul pisat, măslinele și ardeiul tăiat mărunt.
Ambalezi compoziția în folie de plastic sau hârtie de copt, sub forma unui rulou. Legi capetele cu sfoară. Împachetezi ruloul în două straturi de folie de aluminiu și îl pui la fiert într-o oală cu apă, pentru 30 de minute. Când se răcește, îl păstrezi în frigider și tai felii pe măsură ce îl consumi.

Foto: Melci cu brânză și vișine – Arhivă Burda România

 

Melci cu brânză și vișine

Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină
40 g drojdie proaspătă
315 ml lapte
60 ml ulei
1 praf de sare
115 g zahăr
Îți trebuie pentru umplutură:
500 g brânză dulce
1 ou mare
125 g zahăr
200 g vișine fără sâmburi
1 lingură făină
1/2 lingură extract de vanilie
Pregătești așa:
Amesteci drojdia cu laptele călduț. Pui într-un castron restul de ingrediente și torni laptele cu drojdie după 10 minute. Amesteci și frămânți bine, apoi lași să dospească 30 de minute, într-un loc cald și ferit de curent.
Mixezi brânza cu zahărul, oul și vanilia. Treci vișinele prin făină.
Pe planșeta presărată cu făină, întinzi aluatul în dreptunghi gros de 1/2 cm. Întinzi umplutura și rulezi cu grijă. Tai felii groase de 2 cm și le așezi în tavă, pe hârtia de copt. Le coci 10-12 minute, la 180 grade Celsius.

Foto: Somon în foitaj cu legume – Arhivă Burda România

 

Somon în foitaj cu legume

Îți trebuie:
1 pachet aluat pentru foitaj
600 g file de somon
2 morcovi
1/2 cană mazăre
sare, piper
mărar
1 ou pentru uns
Pregătești așa:
Cureți morcovii, îi tai în jumătate și îi pui la fiert. Când sunt aproape fierți, pui mazărea și le fierbi împreună 3 minute. Le scurgi și le lași să se răcească.
Tai foaia de aluat în două, pe lungime. Așezi jumătate din foaie în tavă și peste ea pui morcovii tăiați în patru și mazărea, apoi somonul presărat cu sare și piper. Presari deasupra mărarul fin tocat și acoperi cu foitajul rămas. Presezi aluatul pe margini și ungi cu ou.
Coci 35-40 de minute, la 170 grade Celsius, până se rumenește.

Foto: Tort „Alesia și Iulia” – Arhivă Burda România

Tort „Alesia și Iulia”

Îți trebuie pentru blat:
150 g făină
25 g cacao
2 ouă
124 g zahăr
75 ml cafea
125 g iaurt
75 ml ulei
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat
Îți trebuie pentru crema albă:
300 g mascarpone
200 ml smântână pentru frișcă
125 g zahăr pudră
1 păstaie de vanilie
Îți pentru crema maro:
200 g unt
200 g zahăr brut
150 g ciocolată
1 lingură rom
2 ouă
Îți trebuie pentru decor:
50 g ciocolată 80% cacao
vișine
50 g ciocolată albă
Pregătești așa:
Pentru blat, bați spumă albușurile cu zahărul. Mixezi gălbenușurile cu uleiul, apoi adaugi treptat cacaua, cafeaua caldă, praful de copt și bicarbonatul stinse cu iaurt, făina cernută și, la sfârșit, spuma de albușuri. Coci blatul la 180 grade Celsius, pentru 35-40 de minute, în cuptorul preîncălzit și în formă cu diametrul de 20 cm. Când s-a răcit, îl tai pe orizontală, în 4 foi.
Pentru crema albă, mixezi ingredientele și adaugi semințele din păstaia de vanilie.
Pentru crema de culoare maronie, tai fin ciocolata. Bați albușurile spumă tare cu zahărul și romul, pe bain-marie, apoi adaugi gălbenușurile și amesteci. Iei vasul de pe sursa de căldură și încorporezi ciocolata, apoi untul moale.
Unești blaturile cu cremă astfel: mascarpone, cremă de ciocolată și din nou mascarpone. Îmbraci tortul în cremă de ciocolată și îl decorezi cu vișine și cu ciocolată topită la bain-marie.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 03/2018
Text și foto: Cristi Niculescu

Add Comment