Gazde minunate, cititori fideli și pasionați de arta culinară

Foto: Mihai Nicolae

Pentru acest număr al revistei, am ales să mergem la Cernavodă, un oraș despre care ați mai auzit, cu siguranță, în paginile revistei noastre. Cernavodă se află la o distanță de 59 km de municipiul Constanța și este cunoscut cel puțin din două motive: are port la Dunăre, iar în apropiere se află Centrala Nucleară, motiv pentru care mai toată lumea poate localiza orașul pe hartă. Să mai spunem cu bucurie și faptul că aici avem cititori fideli. Înainte de a ajunge acasă la gazdele noastre, am făcut un mic popas la o cafea, la familia Ursan. Cine nu o cunoaște pe doamna Anișoara Ursan, cititoarea noastră dragă care ne răsfață în fiecare număr cu rețete una și una, iar despre poze, ce să mai spunem …merită toate laudele noastre! Și pentru că urma să ajungem la Cernavodă, am anunțat-o pe doamna Anișoara că o sa trecem pe la dânsa. Nici nu vă puteți imagina cât de mult s-a bucurat, asemenea unui copil. Am regăsit-o cu aceeași poftă de viață, o femeie puternică, chiar dacă doamna Anișoara a fost greu încercată în ultima vreme cu sănătatea, dar a fost sprijinită de familie, de soțul ei, un om de milioane. După un schimb de gînduri, vorbe, am înaintat câțiva metri mai sus pe stradă, la vecina și prietena doamnei Ursan și am ajuns la familia Iordache, cea care ne va fi gazdă de această dată. Patricia Iordache (fostă Bădăluță, pentru cititorii mai vechi care o știu) este cunoscută nouă, deoarece face parte din familia Practic(ă) de foarte mulți ani. În urmă cu 1 an, Patricia ne invita acasă la ea, doar că la vremea aceea nu am reușit să-i onorăm invitația. Acum însă, a sosit momentul să cunoaștem familia Iordache. Patricia are 34 de ani și a terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA (Școala Națională de Studii Economice și Administrative), în prezent fiind casnică. Soțul, Cătălin Iordache are tot 34 de ani și este mașinist. Împreună, cei doi au un băiețel de 3 ani și aproape jumătate, pe nume Rareș. Patricia nu lucrează în prezent, deoarece în orașul în care locuiesc nu își găsește un serviciu destul de bine plătit, iar pentru că Rareș avea nevoie de o bonă, a ales să stea chiar ea cu el până mai crește. Cătălin face naveta zilnic până la Constanța și speră ca în curând să se poată muta la București cu toată familia. De fapt, povestea soților Iordache a început la Cernavodă, a continuat la București și s-a finalizat cu o căsătorie la Cernavodă. „Părinții meu lucrau pe vremuri la Centrala Nucleară din Cernavodă, motiv pentru care ne-am mutat în acest oraș. Aici am făcut clasele V-VIII. Cătălin locuia vizavi de noi și astfel ne-am împrietenit. La sfârșitul clasei a VIII-a, părinții au decis să ne mutăm înapoi în București pentru a-mi oferi șansa de a merge la un liceu mai bun și la o facultate. Am plâns când am auzit, deoarece trebuia să mă despart de Cătălin. Ne-am vorbit rar după aceea, cam o dată pe an. Nu ne gândeam vreodată că ne vom căsători. Eram ca frații! Practic ne cunoaștem de 23 de ani. Ne-am regăsit în anul 2007, când m-am reîntors în Cernavodă – părinții mi-au lăsat apartamentul de aici (din Cernavodă) și atunci am început o relație în adevăratul sens al cuvântului. Ne-am căsătorit în Cernavodă, pe 18 iulie 2009. Am născut tot aici, pe 30 noiembrie 2009”, ne-a povestit Patricia cu nostalgie.

Foto: Mihai Nicolae

În prezent, după atâtea evenimente din viața lor petrecute în acest oraș, soții Iordache vor să vândă apartamentul din Cernavodă pentru a putea cumpăra o locuință în București, deși planul merge cam greu, pe perioada aceasta de criză… Pe de altă parte, regretă că pleacă din liniștea orașului Cernavodă, însă nu au prea multe posibilități pentru cel mic. Și pentru că Patricia este toată ziua singură cu Rareș, a încercat să îmbine plăcutul cu utilul și și-a urmat pasiunea ei de mică: gastronomia. „Îmi plăcea să gătesc de când eram mică, doar că mama nu mă lăsa, zicea să învăț. Am avut parte de cel mai mult timp pentru hobbyul meu în perioada concediului prenatal, până să-l nasc pe Rareș”, a mai adăugat gazda noastră. De altfel, Patricia citește revista Practic în bucătărie încă din anul 2001. A participat chiar și la un interviu pentru a lucra în cadrul revistei Cărticica Practică. Nu a fost să fie, dar nu s-a descurajat. Și-a urmat pasiunea mai departe, iar în 2009 și-a creat propriul blog culinar numit „Răsfățul de zi cu zi”. Despre acesta, Patricia spune că: „«Răsfățul de zi cu zi» s-a născut într-o dimineață în care mi-am dat seama că a găti este pentru mine mai mult decât o necesitate zilnică. Gătind pentru familie și prieteni am observat că preparatele mele sunt apreciate. Cu timpul, au apărut întrebările: «Cum ai făcut prăjitura asta?», «Dă-mi și mie rețeta plăcintei pe care am mâncat-o în weekend la tine» și astfel, mi-a încolțit ideea unui blog culinar”, ne-a spus Patricia. Rareș nu stă nici el degeaba când mama lui gătește și o ajută atât cât poate: zdrobește cartofii pentru piure, gustă să vadă ce mai lipsește. Printre preferințele culinare ale lui Rareș, amintim de pizza, clătite, ouă de prepeliță și avocado, pe care le consumă toată familia destul de mult. Ceea ce ne-a uimit, a fost să auzim că Rareș nu prea se dă în vânt după dulciuri. Nu cred că să fie mulți copii care să evite dulciurile! Dar are cu cine semăna Rareș, căci mama lui e întocmai. Și tot din pasiune, Patricia s-a înscris și la „Academia lui Horia”, concursul organizat de Horia Vârlan în anul 2011 unde a trecut de primele probe și a ajuns în ultimii 50 clasați. Un pas mare pentru Patricia. De altfel, în locul special amenajat din bibliotecă pentru colecția revistelor Practic(e), se află o mulțime de diplome pe care Patricia le-a obținut la diverse concursuri gastronomice. Chiar imediat după vizita noastră urma să pregătească 2 torturi pentru 2 aniversări. Cât despre Rareș, aceasta este un copil cuminte, plin de energie, care se joacă frumos. E foarte cochet, pentru că mama lui a avut grijă să-l învețe de mic să fie aranjat și îngrijit. Pentru vizita noastră, Patricia a pregătit o masă frumoasă pentru Paște, cu ouă de prepeliță vopsite, pe care Rareș le-a vânat încontinuu, tort și brioșe decorate în ton cu evenimentul, drob de ciuperci și multe altele. Frumusețea și căldura familiei se vede în tot, de la decorul casei, pe chipul gazdelor și până în farfurie! Ne-am despărțit de acest oraș, lăsând oameni dragi dincolo de paginile revistei și pe care sperăm să-i mai revedem și cu alte ocazii.

Foto: MIhai Nicolae

Reporter: Crenguța Simion Foto: Mihai Nicolae

Reportaj publicat în Practic în bucătărie nr. 5/2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Add Comment