Friptură delicioasă de porc


Ștefania Răduță, București
Îți trebuie:

  • 1 kg de carne de porc pulpă (sau 4 cotlete de porc); ulei de măsline
  • vin alb
  • foi de dafin
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2-3 frunze de rozmarin
  • 1-2 frunze de mentă
  • mărar uscat
  • usturoi
  • 1 kg de cartofi.

Pregătești așa:
Speli carnea și o ștergi bine cu un șervet curat. Într-un vas mai mare, smălțuit sau de yenna, faci un amestec din: ulei de măsline, vin alb, 1 ceașcă de apă, oțet balsamic, dafin, sare, piper, cimbru, rozmarin, mentă, mărar, usturoi. Acest amestec se numește baiț. În acest sos așezi carnea. Dacă sunt mai multe bucăți, ai grijă să intre toate în sos, dacă este doar o bucată mare, o vei tăia în câteva bucăți, în așa fel încât să fie pătrunsă perfect de sosul în care stă. Carnea așezată baiț poate sta oriunde, în cămară, în bucătărie. Cu cât va sta mai mult, cu atât carnea se va frăgezi mai bine și gustul ei va fi mai bun. Dacă dorești ca friptura să fie gata, de exemplu duminica la prânz, poți așeza carnea la baiț încă de sâmbătă seara și atunci friptura va fi deosebită. Când consideri că ai lăsat carnea destul la baiț, o pui la cuptor cât să fie rumenită uniform. Când carnea este făcută, scoți tava și așezi carnea pe un platou. În sosul format, dacă este cazul, mai adaugi puțin ulei, carnea, o ceșcuță de apă și cartofii tăiați în 4. Mai lași tava la cuptor încă 15-20 de minute, până ce și cartofii se rumenesc frumos. Scoți tava afară, reașezi bucățile de friptură deasupra și mai lași friptura doar 10 minute. O așezi frumos pe un platou sau o poți servi direct din vasul de yenna, alături de o salată verde proaspătă sau cu murături.

Add Comment