Dragoste pentru oameni și locuri

Felicia discută cu drag despre gastronomie, umanitate, credință și locurile minunate pe care le-a vizitat, considerând că în orice activitate pe care o desfășori trebuie să pui un strop de pasiune, răbdare și creativitate.

De aproape șapte ani, Felicia Vanea se numără printre cititorii fideli ai revistei Practic în bucătărie, oferind, număr de număr, prin scrisorile trimise redacției, sfaturi izvorâte din experiența sa culinară, căpătată ca urmare a studiului cărților de bucate și păstrând o strânsă legătură cu ceilalți cititori dragi ai revistei. Mai departe, o voi lăsa pe dumneaei să ne dezvăluie o parte din amintirile sale.

„Revistele Practic(e) mi-au alinat sufletul”

„Consider că ne construim viața cu ceea ce câștigăm, dar trăim cu ceea ce oferim. De mică sunt pasionată de gastronomie. De la vârsta de unsprezece ani am început să prepar, din nevoie, dar și din curiozitate, clătite și chec, o bună parte dintre acestea fiind niște eșecuri.
Părinții lucrau până seara, târziu, iar eu cu fratele meu trebuia, într-un fel sau altul, să ne descurcăm. Apoi, cu ajutorul cărții de bucate a doamnei Sanda Marin, mentorul multor copii din generația mea, prin perseverență, am reușit să ajung la rezultate fericite în bucătărie. O admiram pe bunica mea maternă, Tinca, cea care m-a crescut timp de șapte ani, cum pregătea mâncarea, cozonacii, pâinea de casă și o vedeam precum o zână.

Foto: Familia Vanea – Arhivă Burda România

Cunosc Revista Practic în Bucătărie de aproape douăzeci de ani, din perioada în care fiica mea, Antonia, era un bebeluș. Cumpăram mereu revistele Practic(e) și, până să apară la chioșcuri, le așteptam cu nerăbdare, ca pe niște surori dragi. În cei doi ani, în care am stat cu fetița acasă, articolele și scrisorile din aceste reviste mi-au alinat sufletul, m-au ajutat și m-au îndrumat. Completam sondajele din fiecare număr și le duceam personal la sediul din apropierea Pieței Victoriei, unde primeam gratuit reviste.
În urmă cu șapte ani am decis să particip și eu, să îmi aduc contribuția și am o mulțumire sufletească atunci când îmi apar rețetele și articolele cu călătorii sau bricolaje. Pentru mine, participarea la construirea conținutului editorial reprezintă o mare bucurie și mă simt parcă învăluită într-o lumină de catifea. De aceea, îmi doresc să fiu alături de aceste publicații până la adânci bătrâneți.

„Crasna, colțul de rai în care mă întorc cu drag”

Am legat prietenii cu câteva doamne, „veterane” ale revistelor, printre care doamna Iuliana Lako (intră aici și vei găsi o rețetă de la doamna Iuliana Lako), pe care o prețuiesc, o admir și o iubesc ca pe o mamă. Fiind o fire artistică, îmi place să creez rețete noi. Am răbdare în tot ceea ce fac, deoarece consider că, fără această calitate, lucrurile nu mi-ar ieși bine. Sunt o fire organizată, meticuloasă, îmi plac oamenii buni, calzi, săritori, animalele, muntele, florile și tot ceea ce ține de grădină. Și fiicei mele îi place foarte mult să gătească, iar creativitatea a deprins-o de la mine.
De câțiva ani am descoperit un loc minunat, o mănăstire îmbrățișată de pădure, în județul Prahova. De când am văzut-o pentru prima oară, am îndrăgit-o pe loc. Se află într-un cadru pitoresc, unde doar păsările cerului se aud și frumosul râu Crasna, ce dă numele mănăstirii. Se spune că, așa cum iubim oamenii, așa iubim și locurile. În acest colț de rai m-am întors mereu cu drag și dor și îl consider locul meu de suflet, unde nu m-aș plictisi niciodată. În limba slavă, Crasna înseamnă „frumoasa”, atribut ce face referire la o mamă care, așa cum amintește legenda, a murit dând naștere unicului ei copil. În această mănăstire am învățat și câteva rețete, de la călugărul bucătar Alexe.

Foto: O prajitură delicioasă preparată de doamna Felicia Vanea – Arhivă Burda România

Mereu mi-a plăcut să fac bine (deși nu am atâta putere fizică, cât de mult bine mi-aș dori să fac…) și să ajut, iar o perioadă am fost voluntar la un azil de bătrâni, unde mergeam și pregăteam în bucătăria azilului dulciuri și pâine de casă, iar apoi intram în fiecare cameră și ofeream tuturor din ceea ce preparasem. Eram bucuroasă când le vedeam fericirea pe chip, când îmi mulțumeau așa de frumos, cu glasul stins al bătrâneții. Fiind și o fire miloasă de felul meu, îmi dădeau lacrimile când vedeam că prin simple gesturi reușeam să le alin singurătatea și suferința acelor bătrâni, unii uitați chiar și de familiile lor. Lucrurile frumoase și constructive, oamenii dragi din viețile noastre ne împlinesc viața și ne ajută să ne îndeplinim cu frumusețe toate dorințele bune. Cu iubire, cu credință, cu gândul bun la ceea ce lăsăm în urma noastră, realizările fiecăruia sunt precum un drum plin cu flori, ce duce de la pământ la cer.”
După astfel de cuvinte frumoase, nu poți fi decât recunoscător că într-o epocă a vitezei, în care superficialitatea și lipsa empatiei par să acapareze sufletul fiecăruia dintre noi, încă mai există dovezi de bunătate și gesturi altruiste, născute doar din dragostea pentru oameni.

Foto: Vită în sos de vin, cu garnitură de ștevie – Arhivă Burda România

Vită în sos de vin, cu garnitură de ștevie

Îți trebuie:
1 kg carne de vită
3-4 linguri ulei
3 căței de usturoi
400 ml vin roșu
2 cepe mari
500 ml supă
3 linguri faină
sare, piper
Îți trebuie pentru garnitură:
6-7 linguri de ștevie fiartă
2 linguri făină
1 ceașcă lapte
sare
Pregătești așa:
Speli carnea și o tai cubulețe, o treci prin făină și o prăjești în tigaia cu ulei încins. Scoți bucățile pe o farfurie și, în uleiul rămas, prăjești ceapa tocată mărunt, pentru 3-4 minute. Adaugi usturoiul tocat și le călești împreună 1-2 minute. Torni vinul și supa fierbinte. Adaugi carnea, condimentezi și lași să fiarbă 1/2 oră, la foc mic, în vasul acoperit. Dacă sosul scade, completezi cu apă, până când carnea se înmoaie.
Pentru piureul de ștevie, amesteci într-o crăticioară, pe foc mediu, pentru 5 minute, ștevia fiartă și făina dizolvată în lapte. Când se îngroașă sosul, sărezi după gust și servești alături de carne.

Foto: Ciorbă de ștevie cu jumări – Arhivă Burda România

Ciorbă de ștevie cu jumări

Îți trebuie:
500 g ștevie
350 g jumări de porc
2-3 ouă
1 morcov
2-3 fire ceapă verde
1 ceapă
2 l supă de carne
1 l zeamă de varză murată
1 l borș proaspăt
leuștean
suc de roșii
sare, piper
Pregătești așa:
Pui la fiert jumările de porc în 1 1/2 l apă. Cureți frunzele de ștevie de nervurile din mijloc, le speli și le mărunțești. Cureți legumele, le speli și le toci cubulețe. După ce jumările sunt aproape fierte, adaugi în ciorbă supa de carne, ștevia și toate celelalte legume, precum și sucul de roșii.
Adaugi zeama de varză și borșul călduțe, potrivești gustul de sare și piper, pui ouăle bătute și leușteanul verde, tocat mărunt.

Foto: Păstrăv la cuptor – Arhivă Burda România

Păstrăv la cuptor

Îți trebuie:
2 păstrăvi
1 lămâie
sare, piper
ulei de măsline
pătrunjel verde
mix de broccoli și baby morcovi
1 cub de unt
Pregătești așa:
Cureți păstrăvii, îi speli și îi așezi într-o tavă unsă cu ulei de măsline. În interiorul peștilor pui rondele de lămâie. Îi ungi cu ulei și îi presari cu sare și condimente după gust. Îi coci 30-40 de minute, la foc mediu. Îi scoți pe un platou și îi presari cu pătrunjel verde.
Pentru garnitură, călești într-o crăticioară baby morcovi și mixul de broccoli, în untul încins, pentru 8-10 minute. Condimentezi și sărezi garnitura, după gust.

Foto: Carne de porc la cuptor cu ștevie și spanac – Arhivă Burda România

Carne de porc la cuptor cu ștevie și spanac

Îți trebuie:
700 g carne de porc
2 legături usturoi verde
2 legături ceapă verde
câte 2 legături mărar și pătrunjel verde
ștevie și spanac, după preferință
sare, piper
ulei
1 cutie roșii tocate
2-3 căni apă
Pregătești așa:
Pui într-o cratiță carnea de porc tăiată cubulețe, verdeața tocată mărunt, roșiile tocate, ulei, apa, sare și piper.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 1 oră, având grijă să scuturi vasul, din când în când și să completezi cu apă, când este cazul.

Foto: Prăjitură cu urdă și blat de cacao – Arhivă Burda România

Prăjitură cu urdă și blat de cacao

Îți trebuie pentru blat:
4 ouă
15 linguri lapte
câte 11 linguri ulei și zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt
15 linguri făină
1 praf de sare
2 linguri cacao
Îți trebuie pentru umplutură:
3 ouă
500 g urdă dulce
11 linguri zahăr
3 linguri griș
5 linguri lapte
2 plicuri zahăr vanilinat
1 praf de sare
coajă de lămâie rasă
Pregătești blatul așa:
Bați albușurile spumă cu sarea, zahărul și zahărul vanilat. Adaugi treptat gălbenușurile, praful de copt, uleiul și laptele. Le mixezi bine, pe urmă pui făina și cacaua.
Pentru umplutură, amesteci urda și celelalte ingrediente.
Într-o tavă de 25×35 cm, unsă cu ulei și tapetată cu făină, întinzi compoziția pentru blat, iar deasupra pui, din loc în loc, umplutura. Coci în cuptorul preîncălzit, timp de 60 de minute. După ce se răcește, presari prăjitura cu zahăr pudră și o tai în cuburi după ce s-a răcit.

Articol preluat din revista Practic în Bucătărie nr. 06/2018
Text și foto: Cristi Niculescu

Intră aici  și vei găsi o altă rețetă delicioasă, trimisă redacției de doamna Felicia Vanea

Add Comment