Desertul perfect, un echilibru între gust și aspect

Covasna nu este doar un frumos oraș din Transilvania și o stațiune căutată de către turiști pentru mofetele și apele sale minerale, ideale pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, ci și o regiune apreciată din punct de vedere culinar, datorită delicioaselor sale afumături, gulașului savuros, pâinii tradiționale cu cartofi sau fragezilor colaci secuiești. Zona, îmbrățișată de masivele împădurite ale Carpaților, dezvăluie turiștilor peisaje minunate, dar și urme ale civilizației traco-getice, vechi de peste două milenii.

Foto: Covasna, nu numai o recunoscută stațiune, ci și un popas plăcut, în călătoriile culinare prin țară – Arhivă Burda România

Urmărind, încă din anii copilăriei, cum mama sa colecționa revista Practic în Bucătărie, în sufletul Dianei Popa s-a născut pasiunea pentru arta culinară, în special pentru preparatele dulci, printre primele sale creații numărându-se torturile, pe care le consuma, în general, alături de familie și prieteni. „La un moment dat, mi-am zis… hai să încerc și altceva, nu doar aceleași torturi pentru familie…” Așa a căutat să testeze diferite rețete, din reviste sau de pe internet, și-a cumpărat forme speciale pentru gătit și, treptat, a fost mulțumită de rezultatul obținut. Gazda noastră recunoaște că, în ceea ce privește mâncarea, apreciază preparatele tradiționale, și nu rețetele complicate, gătind, în general, grătare din carne de pui, ciorbe sau gulaș. Însă atunci când vine vorba de deserturi, este tentată să încerce orice preparat, indiferent cât de provocator este.

În prezent, Diana se află în concediu maternal, fiica sa, Elena Alexandra, având vârsta de un an și patru luni. Înainte de a o naște pe Elena, a lucrat ca asistent social, având grijă chiar de bunica sa, în vârstă de 77 de ani, care suferă de un handicap vizual. Bunica stă foarte aproape de ea, la două blocuri distanță. Gazda noastră s-a născut în Covasna, însă bunica este din partea Moldovei, satul Bivolari, în apropiere de Iași. Soțul Dianei lucrează în Germania, venind o dată la trei luni acasă, iar mama ei s-a stabilit în Israel, în urmă cu 17 ani.
Pentru o perioadă mai îndelungată, Diana a creat, uneori împreună cu mama sa, invitații de nuntă, buchete din flori artificiale și bijuterii din mărgele. Când s-a măritat, în urmă cu doi ani, și-a creat pentru propria nuntă invitațiile, decorurile de masă, buchetul de mireasă, cu trandafiri realizați din satin și alte detalii legate de amenajarea sălii. „La un moment dat, se adunaseră prea multe creații proprii, că nu mai aveam unde să le țin. Așa că le-am făcut pachet și le-am trimis unei prietene, zicându-i să facă ce vrea cu ele, nu mai voiam să le țin, mă săturasem.”

Foto: Diana și fiica sa, Elena Alexandra – Arhivă Burda România

 

Diana reușește să creeze delicii culinare


Diana gătește preparate dulci, o dată la două zile și fiindcă nu poate consuma tot ceea ce pregătește, îndeosebi fiindcă evită să îi ofere fiicei sale produse ce conțin zahăr, donează aceste bunătăți vecinilor și prietenilor. De fiecare dată când creează una dintre rețetele sale, realizează și o scurtă filmare, pe care apoi o postează pe canalul ei de youtube – Bubu Cuisine. Tot aici prezintă și interesantele sale glazuri oglindă, despre care afirmă că nu sunt atât de greu de realizat, pe cât par. Glazura pentru checul cu ciocolată, realizat cu ocazia vizitei revistei Practic în Bucătărie a preparat-o din cacao, zahăr, apă și smântână dulce, la anumite glazuri folosind lapte condensat. „Unii comentează pe internet că aceste glazuri nu ar fi naturale, dar nu observă că marii cofetari folosesc des, în prezent, acest tip de glazurare”, afirmă Diana, care urmărește adeseori site-urile unor astfel de maeștri. În urmă cu un an, a cumpărat împreună cu soțul ei apartamentul din oraș, care necesita reparații majore. Fiindcă pereții erau strâmbi, a fost necesară aplicarea unor plăci din rigips. „Am râcâit, cot la cot cu soțul meu, alături de meșteri, pereții, însărcinată fiind. Nu credeam că fiica mea va veni mai repede pe lume decât calculasem. Urcam cele patru etaje până la apartament, de patru-cinci ori pe zi și nu mă simțeam obosită. Așa mi s-a întâmplat ca ziua să fiu la muncă cu meșterii, iar noaptea să mi se declanșeze nașterea”, își amintește gazda noastră, zâmbind.

Foto: Diana, bucuroasă de preparatele realizate – Arhivă Burda România

Elena Alexandra nu este mofturoasă și mănâncă cu poftă tot ceea ce mama sa îi prepară cu drag, însă este foarte ambițioasă și vrea să mănânce singură, nu să fie hrănită cu lingurița. Atunci când a împlinit un an, Diana i-a pregătit separat un tort din brânză de vaci cu fructe și a lăsat-o să mănânce singură, pătându-se astfel din cap până în picioare. Pentru Diana, cea mai mare provocare în bucătărie este reprezentată de prepararea ciocolatei temperate. Și-ar dori ca, pe viitor, să aprofundeze această tehnică și are chiar și o formă de pantof, pe care ar vrea ca, la un moment dat, să o toarne în ciocolată. Totodată, deserturile în formă de fructe, preparate din jeleuri de fructe, mousse și glazură, se numără printre dulciurile mai dificil de realizat.

Foto: Zona, îmbrățișată de masivele împădurite ale Carpaților, dezvăluie turiștilor peisaje minunate – Arhivă Burda România

În urmă cu ceva timp, Diana a început să scrie și o carte autobiografică, dar la care a renunțat în prezent, depozitând-o într-un sertar, gândindu-se că, poate cândva, va continua să o scrie. Timpul i se pare însă foarte scurt, ar vrea să realizeze tot mai multe lucruri, însă acum traversează o perioadă în care fiica sa necesită permanent atenție, devenind tot mai activă și mai dornică să descopere lucruri noi. Totuși, atât cât timpul îi permite, gazda noastră reușește să creeze delicii culinare, nu doar gustoase, ci și foarte aspectuoase, pentru care merită aprecierea și toate felicitările noastre.

Foto: Chec cu ciocolată – Arhivă Burda România

Chec cu ciocolată

Îți trebuie:
200 g ciocolată neagră
9 ouă
200 g făină
200 g zahăr
1 linguriță bicarbonat
1/2 linguriță oțet
1 praf de copt
Îți trebuie pentru glazură:
150 ml frișcă lichidă
150 g ciocolată negră
1 lingură miere
Pregătești așa:
Mixezi albușurile cu sarea, iar după ce se întărește spuma, adaugi treptat zahărul și mixezi până obții o spumă aerată, în care s-au topit cristalele de zahăr. Topești ciocolata la bain-marie. După ce se mai răcește, o încorporezi în spuma de albușuri, apoi adaugi gălbenușurile frecate cu un praf de sare, făina și bicarbonatul stins cu puțin oțet. Amesteci delicat, de jos în sus, cu ajutorul unei spatule, ca să păstrezi consistența pufoasă a aluatului.
Ungi tava cu unt și o tapetezi cu pudră de cacao. Torni compoziția și o coci 30 de minute, la 180 grade Celsius.
Pentru glazură, topești ciocolata la bain-marie și o amesteci împreună cu mierea și frișca. O torni călduță, pe checul răcit, răsturnat pe un platou.

Foto: Hummus – Arhivă Burda România

Hummus – tradițional în Orientul Mijlociu

Îți trebuie:
500 g boabe de năut
5 linguri ulei de măsline
1/2 lămâie
4 căței de usturoi
1/2 linguriță bicarbonat
sare
1 lingură tahini (pastă de susan)
semințe de pin, de dovleac, de floarea-soarelui
boia iute
pătrunjel verde
Pregătești așa:
Hidratezi de seara boabele de năut, în vas încăpător. A doua zi, scurgi apa și o înlocuiești. Fierbi boabele 3 ore, apoi le decojești.
Mixezi în robotul de bucătărie năutul fiert, uleiul, zeama de lămâie, bicarbonatul, usturoiul zdrobit și pasta de susan, până obții o pastă tartinabilă. Dacă pasta e prea groasă, o subțiezi cu puțină apă în care au fiert boabele sau cu ulei.
Decorezi cu boia iute, pătrunjel și semințe.
Sfat: Pentru a prepara acasă tahini, mixezi în blender 2 linguri semințe de susan, 1⁄2 linguriță ulei de susan, 1⁄4 ceașcă apă călduță, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 cățel de usturoi și puțină sare.

Foto: Tiramisu – Arhivă Burda România

Tiramisu

Îți trebuie:
250 g pișcoturi
250 g mascarpone
3 ouă
sare
5 linguri zahăr
2 plicuri zahăr vanilinat
250 ml frișcă lichidă
5 lingurițe cafea
2 linguri esență de rom
cacao
Pregătești așa:
Prepari cafeaua, o lași să se răcească și adaugi esența de rom și o lingură de zahăr. Mixezi gălbenușurile cu 2 linguri zahăr, adaugi mascarpone și continui să mixezi.
În alt bol, bați frișca și o încorporezi în compoziția cu gălbenușuri, împreună cu albușurile, în prealabil bătute spumă cu 2 linguri de zahăr, puțină sare și zahăr vanilinat. Păstrezi crema în frigider pentru 30 de minute.
Într-o tăviță de sticlă, cu pereți înalți, așezi un strat de cremă, unul de pișcoturi și repeți straturile, ultimul strat fiind de cremă. Presari deasupra cacao și dai la rece 5-6 ore.

Intră aici și vei găsi o altă rețetă de tiramisu.

Foto: Panna Cotta – Arhivă Burda România

Panna cotta

Îți trebuie:
430 ml lapte
3 lingurițe gelatină pudră
10 lingurițe zahăr
375 ml frișcă
1 linguriță esență de vanilie
1 praf de sare
450 g fructe de pădure sau căpșuni congelate
4 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
Pregătești așa:
Hidratezi gelatina în laptele rece. După 5 minute, o topești la foc mic, fără să lași laptele să fiarbă. Iei vasul de pe foc, adaugi zahărul și amesteci până se dizolvă. Când s-a mai răcit, pui sarea, vanilia și frișca lichidă.
Torni amestecul în forme mici, lași să se răcească până la temperatura camerei, apoi în frigider, până a doua zi.
Pentru sos, amesteci într-o cratiță, la foc mic, fructele împreună cu zahărul și zahărul vanilinat. Stingi focul când încep să fiarbă și mixezi în blender, până obții un piure fin, pe care îl servești alături de porțiile de panna cotta.

Foto: Insulă de ciocolată – Arhivă Burda România

Insulă de ciocolată

Îți trebuie pentru biscuiți:
2 ouă
50 g zahăr
40 g făină
16 g cacao
13 g unt
Îți trebuie pentru mousse:
200 g ciocolată neagră
1 lingură rom
3 linguri apă
30 g unt
3 ouă
50 g zahăr pudră
100 ml frișcă lichidă
150-200 g zmeură
Îți trebuie pentru glazură:
150 g zahăr
50 ml apă
50 g cacao
100 ml frișcă lichidă
8 g gelatină
Pregătești așa:
Pentru biscuiți, mixezi ouăle cu zahărul, până se deschid la culoare. Adaugi făina cernută împreună cu pudra de cacao, apoi untul topit și torni ompoziția în tavă dreptunghiulară. Coci la 170 grade Celsius, 12-15 minute. După ce se răcește, decupezi cercuri cu 1 cm mai mici decât diametrul formelor în care ai pus mousse-ul.
Topești la bain-marie ciocolata, romul, untul și apa, amestecând până la omogenizare. Bați albușurile cu zahărul, până obții o spumă tare. Încorporezi gălbenușurile în compoziția cu ciocolată și amesteci cu o spatulă, apoi adaugi 1⁄2 din albușurile bătute spumă și amesteci ușor. Încorporezi apoi frișca lichidă și restul de albuș. În forma de silicon semisferă, pui mousse, apoi zmeură, din nou mousse și congelezi minimum 3 ore.
Hidratezi gelatina 5 minute, în apă rece. Fierbi apa cu zahărul până se dizolvă, apoi adaugi cacao, frișcă și aduci la punctul de fierbere. La final, strecori, adaugi gelatina și amesteci până se dizolvă. Folosești glazura la 30 grade Celsius.
Așezi pe un grătar biscuiții, îi ungi pe o parte cu dulceața de zmeură și pe fiecare biscuit pui o semisferă de mousse.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 04/2019
Foto și text: Cristi Niculescu

Add Comment