Calitatea contează, nu cantitatea

Florin și Simona Pătraș consideră că, pentru a avea o alimentație echilibrată, este necesar să cunoști originea fiecărui ingredient și, pe cât posibil, să eviți anumite alimente care sunt dovedit periculoase pentru sănătate

Despre Iași nu poți vorbi decât la superlativ. Orașul te fascinează încă de la prima vizită și te îmbie să revii mereu pe plaiurile sale. Aici sunt biserici seculare, case memoriale, parcuri largi, puncte de belvedere, terase și opere arhitecturale la tot pasul. Iașiul rezonează parcă, mai mult decât oricare alt loc din țară, cu spiritul românesc, iar ospitalitatea locuitorilor săi a devenit, în timp, una proverbială.
Personal, mă întorc întotdeauna în această minunată urbe cu inima deschisă și cu un sentiment de liniște care mă însoțește în toată perioada șederii pe aceste frumoase meleaguri.

Foto: Florin și Simona Pătraș – Arhivă Burda România

Prima oară a gătit preparate dulci, în timpul facultății

De această dată, am ajuns în Lunca Cetățuii, un sat din apropierea Iașiului ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare rapidă, tot mai multe proiecte arhitecturale luând locul bătrânelor gospodării cu clădiri parter și curți generoase. Într-una din aceste elegante și moderne locuințe am fost invitat de către Florin și Simona Pătraș, pentru a discuta despre gastronomie în general, dar mai ales despre bucătăria dulce și cea vegană și despre cât de naturale mai sunt alimentele întâlnite în comerț la ora actuală.
Stând de vorbă cu Simona Liliana Pătraș, am înțeles că pentru gazda noastră din acest număr al revistei Practic în Bucătărie, gătitul nu reprezintă doar o simplă ocupație cotidiană, ci mai degrabă o activitate născută din pasiunea pentru arta gastronomică, deoarece dumneaei selectează mereu cu atenție fiecare ingredient, cunoscându-i originea și apoi aranjează fiecare preparat cu atenție, conferindu-i un aspect plăcut ochiului, dar mai ales un gust delicios.
În perioada facultății, pe când locuia la cămin, departe de casă, Simona l-a cunoscut pe Florin. El era din Vaslui, iar ea era din Pașcani. Veniseră amândoi la Iași, pentru studii universitare. Florin urma cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare, iar Simona pe cele ale Facultății de Chimie. Vrând să-l impresioneze pe cel care avea să-i devină soț, Simona a început să prepare tot mai des prăjituri, acestea fiind și primele rețete pe care viitoarea doamnă Pătraș le-a realizat.

Foto: Familia Pătraș – Arhivă Burda România

Florin recunoaște că nu se pricepe în bucătărie precum soția sa, însă se descurcă suficient de bine în cazul în care rămâne singur acasă pentru o anumită perioadă de timp. Tot el este cel care gustă fiecare rețetă realizată de către consoarta sa, oferă un verdict final și eventuale sfaturi privind adăugarea sau eliminarea unor ingrediente sau condimente din respectivul preparat.

Șase luni a urmat un curs de bucătărie în care nu a învățat nimic

Simona și-ar dori ca pe viitor să dezvolte o activitate în domeniul culinar. De altfel, are și un blog gastronomic, la adresa www.simonapatras.com, unde oferă celor care accesează pagina sa de internet mai multe rețete din carne, pește, mâncăruri de post, dar și din bucătăria raw vegană.  Pasionată de fotografie, acompaniază rețetele create în bucătărie și afișate în mediul virtual, cu fotografii proprii ale produselor finale.
Până în urmă cu două luni, gazda noastră a lucrat în cadrul unui magazin cu produse naturale, însă având un program foarte încărcat, cu doar două zile libere pe lună, a fost nevoită să își dea demisia, fiindcă a simțit că nu mai rezistă și avea nevoie de o pauză în carieră.
Pentru a învăța mai multe secrete din domeniul culinar, Simona a urmat un curs de preparare a torturilor în Chișinău, dar și un curs mai elaborat, de bucătărie, care a durat șase luni. „În tot acel timp nu am învățat nimic, decât să spăl frunze, ouă și frigidere… șase luni de zile am cheltuit banii degeaba” afirmă cu dezamăgire doamna Pătraș. Cursul a avut și o perioadă de practică, în cadrul unui restaurant din centrul orașului Iași, acolo unde abia spre final a învățat să prepare coșulețe de parmezan umplute cu salată de vinete.
Tainele bucătăriei le-a aflat mai apoi cu ajutorul informațiilor găsite pe internet, și ținând cont de sfaturile oferite de către cititori în paginile revistelor Practic în Bucătărie. Simona recunoaște că, în general preferă să gătească preparate dulci, dar este tot mai mult interesată de bucătăria vegană.

Foto: Utilizând tehnica șervețelului (decoupage), Simona împodobește diverse piese decorative – Arhivă Burda România

Simona prepară mâncare cu legume din propria grădină

Florin și Simona au domiciliul în Lunca Cetățuii de aproape cinci ani, înainte locuind la bloc, într-o garsonieră, unde gătitul era „o adevărată aventură” așa cum își amintesc cei doi soți. Acum, beneficiind de mai mult spațiu, doamna Pătraș a achiziționat o sumedenie de ustensile pentru bucătărie, multe dintre acestea fiind foarte puțin utilizate.
Majoritatea rețetelor pe care le realizează în bucătărie, zi de zi, sunt preparate cu ingrediente din propria grădină: roșii, ardei, castraveți, dovlecei, mazăre, zmeură etc. „Când vezi roșiile acelea perfecte în comerț, iar la mine în grădină erau toate vai de capul lor, te întrebi cu ce le stropesc de pot să arate așa… pentru că nu au cum să fie zece roșii la fel” consideră gazda noastră.
În familia Pătraș carne nu se cumpără aproape deloc, folosindu-se doar cea din pachetele primite de la părinți. Fructele de mare sunt singurele produse pe care sunt nevoiți să le cumpere, fiindcă Simonei îi plac foarte mult.
Foarte des, doamna Pătraș gătește ciorbă, cei doi soți fiind mari consumatori. Printre favoritele ei în bucătărie se numără plăcinta cu brânză tradițională – poale-n brâu și cornulețele cu rahat sau cu gem de prune.
Ca fapt divers, în familia Pătraș, acest gem nu conține deloc zahăr, de altfel Simona reduce și cantitatea de zahăr din alte dulciuri preparate în casă (inclusiv dulcețuri și gemuri), considerând că acest aliment dovedit nociv nu este important în alimentație. Poate tocmai de aceea, conștientizând pericolul ascuns în diferite alimente, rafinate în exces sau tratate cu diferiți compuși chimici, gazda noastră s-a îndreptat tot mai mult către bucătăria vegană. Chiar și pâinea a început să o prepare tot mai des în casă, dorindu-și ca, pe viitor, să construiască în acest scop, în curte, un cuptor.  Florin consideră că, indiferent de ceea ce consumi, trebuie să acționezi cu moderație, iar alimentația să fie cât mai variată posibil, formată preponderent din legume și fructe.

Foto: Tot prin metoda decoupage, cutiuță din lemn – Arhivă Burda România

Pentru a fi sănătos, ai nevoie de o alimentație variată

Din dorința de a încerca tot mai multe arome inedite și interesante, au plantat pe o parcelă din grădină coacăze roșii, agrișe, un smochin și physalis. Astfel de fructe sunt folosite des în bucătăria vegană. Simona consideră că această bucătărie, care presupune utilizarea ingredientelor fără a folosi focul, este ușoară, fiindcă nu pierzi mult timp. „Doar amesteci niște semințe într-un robot, folosești unt de cocos sau de cacao, le aranjezi în forme diferite, ca să fie aspectuos și ai terminat” apreciază dânsa.
Totuși, pentru Simona aspectul contează foarte mult, iar acest lucru este evident atunci când îi admiri preparatele, realizate cu simț estetic și cu foarte multă atenție la detalii.
Poate și cunoștințele sale în domeniul chimiei o ajută pe gazda noastră să realizeze combinații de culori inedite și de arome plăcut asortate, însă totuși foarte importantă este pasiunea cu care reușește să se implice, zi de zi, în bucătărie, ducând arta culinară la un alt nivel, mult mai elaborat, specific unui bucătar profesionist. Tocmai de aceea, planurile sale de viitor, privind dezvoltarea unei afaceri în domeniul gastronomic, vor avea cu siguranță succes, dovedind încă de pe acum un talent remarcabil în arta culinară.

Foto: Miel cu orez, stafide și rodie – Arhivă Burda România

Miel cu orez, stafide și rodie

Îți trebuie:
300 g carne de miel
200 g orez brun integral
100 g stafide
1 rodie
50 g unt
20 g muguri de pin
1 linguriță turmeric
sare, piper
pătrunjel verde
Îți trebuie pentru marinadă:
100 ml vin
1 cățel de usturoi
2 foi de dafin
cimbru, rozmarin proaspăt
boabe de piper
Pregătești așa:
Marinezi carnea de miel porționată, pentru 12 ore, în frigider, într-un bol cu vinul, foile de dafin, usturoiul, cimbru, rozmarin și boabe de piper. Prepari carnea în cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 1 ½ ore.
Fierbi orezul în apă cu sare. Topești untul într-o tigaie, pe foc mic, și pui orezul, turmericul și amesteci ușor. Adaugi apoi stafidele în prealabil hidratate, mugurii de pin ușor rumeniți, semințele de rodie și mai lași pe foc pentru câteva minute. La final, presari pătrunjel fin tocat.

Foto: Prăjitură raw – Arhivă Burda România

Prăjituri raw

Îți trebuie pentru blat:
100 g nuci
100 g curmale
50 g nucă de cocos
50 g unt de cocos
Îți trebuie pentru cremă:
100 g caju
100 g migdale
100 g nucă de cocos
100 g unt de cacao
70 g aronia
70 g merișoare
30 g sirop de agave
Pregătești așa:
Pentru blat, mixezi în blender nucile, curmalele, nuca de cocos și untul de cacao topit pe baie de aburi. Păstrezi la rece amestecul obținut, pentru câteva minute.
Pentru cremă, procesezi în blender migdalele și cajuul, în prealabil hidratate, apoi adaugi aronia, merișoarele, nuca de cocos, siropul de agave și, la final, untul de cacao topit.
Pui în forme de silicon blatul și pui deasupra crema. Păstrezi formele în frigider pentru câteva ore.

Foto: Tarte cu urdă, mărar și roșii uscate – Arhivă Burda România

Tarte cu urdă, mărar și roșii uscate

Îți trebuie:
400 g foi de plăcintă
350 g urdă
3 ouă
1 legătură mărar
roșii uscate
semințe de negrilică
sare, piper
1 gălbenuș pentru uns
50 g unt
50 ml lapte
Pregătești așa:
Întinzi pe masa de lucru o foaie de plăcintă și o ungi cu amestec de unt topit și lapte. O împăturești în patru și o pui într-o formă pentru brioșe, în prealabil unsă cu unt și tapetată cu făină. Procedezi la fel cu toate foile.
Amesteci urda cu ouăle, mărarul fin tăiat, sare și piper după gust. Umpli fiecare tartă cu amestec și presari deasupra negrilică și roșii uscate. Le ungi cu ou și le coci 25-30 de minute, la 190 grade Celsius.

Foto: Supă-cremă de cartofi dulci – Arhivă Burda România

Supă-cremă de cartofi dulci

Îți trebuie:
400 g cartofi dulci
100 g cartofi albi
50 g țelină
50 g unt
1 ceapă
1 cățel de usturoi
rozmarin
cimbru proaspăt
sare, piper
Îți trebuie pentru foccacia:
300 g făină tip 650
100 g făină de secară
20 g drojdie
sare, piper
rozmarin tocat
Pregătești așa:
Cureți legumele, le speli și le tai în bucăți. Topești untul într-o cratiță și călești ușor ceapa, apoi celelalte legume. Le acoperi cu apă caldă, pui cimbru, rozmarin și sare și lași să fiarbă la foc mediu. După ce au fiert, le pasezi cu un mixer vertical.
Pentru foccacia, amesteci ingredientele cu apă călduță, până obții un aluat potrivit de moale, pe care îl lași să crească la cald, în loc ferit de curent. Pui foccacia în tavă, presari rozmarin, sare și piper și o coci 20-25 de minute, la 220 grade Celsius. Servești supa-cremă caldă, alături de foccacia.

Foto: Tort cu căpșuni și flori de soc – Arhivă Burda România

Tort cu căpșuni și flori de soc

Îți trebuie pentru blatul cu vanilie:
5 ouă
5 linguri făină
5 linguri zahăr
1 linguriță extract de vanilie
1 lingură semințe de chia
1 praf de sare
Îți trebuie pentru blatul cu fistic:
2 ouă
2 linguri zahăr
2 linguri făină
1 lingură pastă de fistic
1 praf de sare
Îți trebuie pentru crema de căpșuni:
500 g căpșuni
100 g zahăr
150 g smântână
100 g ciocolată albă
Îți trebuie pentru crema de soc:
200 g dulceață de flori de soc
150 g smântână pentru frișcă
80 g ciocolată albă
zeama de la 1 lămâie
Pregătești blatul cu vanilie așa:
Mixezi spumă albușurile cu sarea, apoi și cu zahărul. Adaugi treptat gălbenușurile, vanilia și continui să mixezi, apoi încorporezi făina și semințele de chia, amestecând cu o spatulă. Torni aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și coci ½ oră, la 180 grade Celsius. Rece, îl tai în 2 foi.
Procedezi la fel pentru blatul cu fistic.
Pregătești crema de căpșuni așa:
Fierbi la foc mic, pentru câteva minute, căpșunile cu zahărul. Topești pe baie de aburi ciocolata albă. Bați smântâna pentru frișcă și o amesteci împreună cu ciocolata albă, apoi cu căpșunile răcite. Răcești în frigider crema, pentru câteva minute.
Pregătești crema de soc așa:
Topești ciocolata pe baie de aburi. Mixezi smântâna pentru frișcă împreună cu zeama de lămâie, apoi le amesteci cu ciocolata topită. Adaugi dulceața de flori de soc și omogenizezi.
În tava în care ai copt blaturile, pui un blat de vanilie, apoi un strat de cremă de căpșuni, blatul de fistic, crema de soc și ultimul blat. Îl păstrezi la rece pentru cel puțin 4 ore și îl decorezi după imaginație.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 08/2018
Text și foto: Cristi Niculescu

Intră aici și vei găsi o altă rețetă primită de la doamna Simona Liliana Pătraș.

Add Comment