Arta reinventată a preparatelor dulci

În această frumoasă parte a țării ajung de fiecare dată cu plăcere, iar reportajul din acest număr al revistei l-am realizat cu ajutorul unuia dintre cititorii noștri, Mircea Jurj, chef al unui important restaurant din urbea în care, în urmă cu aproape un secol, a fost organizată Marea Adunare Națională. Dânsul a remarcat pasiunea pentru gastronomie a gazdei noastre, Maria Simona Nandrea, admirându-i creațiile culinare pe un site de socializare și considerând că un astfel de talent merită a fi pus în valoare în paginile revistei Practic în Bucătărie. Simona a primit cu încântare propunerea și astfel am ajuns pe plaiuri ardelene la început de noiembrie înnorat, când primii fulgi de zăpadă ai anului 2016 își făceau timid apariția.

Foto: Grandioasa cetate a Transilvaniei, Alba Carolina, a devenind treptat un punct de referință pe harta turistică a României – Arhivă Burda România

 

Vremea întunecată de afară a fost contrabalansată de atmosfera primitoare și zâmbetele calde ale gazdelor. Într-o casă primitoare, elegant amenajată, cu încăperi generoase și luminoase, am făcut cunoștință cu Ovidiu, Simona și fiul lor, Cătălin Gabriel. Cei trei s-au mutat aici în urmă cu un an, aflându-se în prezent la finalul procesului de amenajare interioară, iar acum mai au de pus la punct doar câteva detalii. În urmă cu doi ani au amenajat grădina cu gazon și pomi fructiferi (caiși, meri, pruni, aluni, cireși), anul acesta bucurându-se și de primele roade: câteva caise și cireșe.
Ovidiu este inginer, Cătălin învață la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, iar Simona lucrează ca asistentă medicală la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia.
„Dacă nu aș merge la muncă, aș găti non-stop…”, afirmă cu zâmbetul pe buze Simona. Prepararea deserturilor este una dintre pasiunile sale și recunoaște că îi place foarte mult să realizeze torturi și prăjituri cu cremă, în diferite combinații. Rareori consultă câte o rețetă, de cele mai multe ori preparatul final rezultând din punerea în practică a unor idei proprii. Gazda noastră caută mereu variante de a îmbunătăți gustul și de a da forme noi și diverse prăjiturilor. Pe viitor se gândește chiar și la dezvoltarea unui sistem de comercializare a preparatelor sale dulci. Atunci când este de gardă, noaptea, are parte de multă inspirație și abia așteaptă să ajungă acasă, pentru a pune în practică noile combinații la care s-a gândit. Uneori, colegii o ceartă, în glumă, fiindcă aduce prea multe dulciuri la serviciu.

Foto: Simona Nandrea și fiul său, Cătălin – Arhivă Burda România

Simona se descurcă perfect cu aromele intense, îi plac condimentele, o provoacă din punct de vedere creativ, dar știe că trebuie să le cunoști bine efectul și să le dozezi cu atenție, pentru a nu da greș. Printre aromele preferate se numără esența de rom și coniacul. Are posibilitatea să obțină coniac de casă de la prieteni, făcut din rachiu, vanilie și alte arome, pe care îl folosește adeseori pentru a aroma creme sau blaturi. Adoră crema de ciocolată și combinarea acesteia în prăjituri, cu amestecul din fructe de pădure o consideră ideală. De multe ori, preferă să îmbrace torturile în ciocolată, decât să folosească cuvertura din marțipan, care i se pare mai puțin aspectuoasă. Ca regulă pe care și-a creat-o singură, blaturile trebuie să fie întotdeauna foarte bine însiropate. Experiența este cea care o determină pe Simona să aleagă fiecare gramaj, fiindcă nu poți pune mereu aceeași cantitate de zahăr sau făină din rețetă la un ou, care adeseori variază ca mărime și greutate.

Foto: Simona și Ovidiu Nandrea – Arhivă Burda România

În zonă, specifică sărbătorilor de iarnă este supa cu tăiței făcuți în casă, iar Simona prepară tăițeii cu mâna, fără a se folosi de aparatul dedicat acestei operațiuni. De Sărbători, lângă supă se vor mai afla pe masa de Crăciun a familiei Nandrea friptura de pui sau de porc, sarmalele, salata de boeuf și, bineînțeles, cozonacul umplut din belșug cu nucă, cacao și scorțișoară. În fiecare lună septembrie, gazdele noastre cumpără un porc de la rudele din Alba, pe care îl sacrifică de Ignat, preparând caltaboși, cârnați și alte bunătăți tradiționale.
Învățând încă de mică tainele bucătăriei, căutând într-un mod autodidact să-i descopere toate secretele, Simona Maria și-a dezvoltat un talent culinar remarcabil, primind constant aprecieri din partea rudelor și a prietenilor. Să-i urăm succes și la fel de multă inspirație!

Foto: Ouă umplute – Arhivă Burda România

Ouă umplute

Îți trebuie:
3 ouă
2 linguri pate de ficat
1 lingură smântână
sare
piper măcinat
1/2 ardei
1 lingură rondele de măsline
câteva frunze de pătrunjel
3 linguri maioneză
Pregătești așa:
Fierbi ouăle tari, iar după ce se răcesc, le cureți și le tai în jumătate, pe lungime. Scoți gălbenușurile și le amesteci împreună cu pateul și 1 lingură de smântână. Sărezi și condimentezi amestecul, după gust. Umpli albușurile cu această pastă și le decorezi după imaginație, cu verdeață, maioneză, ardei și măsline.

Foto: Salată de pui cu legume – Arhivă Burda România

Salată de pui cu legume

Îți trebuie:
1 piept de pui
3 morcovi
1 rădăcină de țelină
2 rădăcini de pătrunjel
3 linguri mazăre din conservă
2-3 castraveciori în saramură
1 gogoșar în oțet
sare
piper măcinat
200 g maioneză
Pregătești așa:
Speli pieptul de pui și îl pui la fiert în apă ușor sărată, până se pătrunde carnea. O cureți de oase și piele
și o toci mărunt. În supa de pui, fierbi legumele, în prealabil curățate și spălate. Tai cubulețe legumele fierte, murăturile și le amesteci împreună cu 2/3 din maioneză, mazărea scursă, sare și piper după gust. Aranjezi salata pe platou și o acoperi cu maioneză, după care o decorezi după preferință. O consumi de preferință a doua zi.

Foto: Ciorbă ardelenească – Arhivă Burda România

Ciorbă ardelenească – Încearcă aici și această rețetă

Îți trebuie:
500 g carne de porc
2 morcovi
1 ceapă
1⁄2 rădăcină de țelină
1 păstârnac
1 pătrunjel
2 linguri frunze tocate de țelină
tarhon în oțet
1 legătură pătrunjel verde
2 gălbenușuri
200 g smântână
ardei iute
Pregătești așa:
Speli carnea și o tai cuburi. O pui la fiert în 4 litri de apă, îndepărtând spuma care se formează. Între timp, cureți legumele și le tai mărunt. Le călești în ulei, apoi stingi cu supa în care a fiert carnea. Spre sfârșitul fierberii, când sunt fierte atât carnea, cât și legumele, pui în ciorbă frunzele de țelină și pe cele de tarhon, sărezi și condimentezi ciorba după gust. Mai lași să fiarbă 2-3 minute, după care stingi focul și torni amestecul de gălbenușuri, smântână și puțină supă în care au fiert ingredientele. Aduci la masă porțiile împreună cu ardei iuți și pătrunjel, pentru ca fiecare să-și adauge după gust.

Foto: Ceafă de porc, cu ierburi – Arhivă Burda România


Ceafă de porc, cu ierburi

Îți trebuie:
1 kg ceafă de porc
sare și piper
făină
rozmarin verde
cimbru verde
1 pahar vin
1 ou
1 ceapă
150 ml smântână pentru gătit
1 kg cartofi
Pregătești așa:
Presari ceafa cu sare, piper măcinat, rozmarin și cimbru și o treci prin făină, apoi prin ou bătut. O așezi într-un vas de iena, la cuptor, cu vinul și un pahar de apă. Acoperi tava cu folie și o introduci în cuptor pentru 2 ore, la foc mic. Scoți folia, dacă e cazul, torni în vas puțină apă și continui coacerea pentru alte 40 de minute, fără folie, ca să se rumenească frumos.
O poți servi rece, ca aperitiv, sau caldă, cu o garnitură de ciuperci sotate cu smântână și cartofi cu rozmarin. Fierbi o ceapă tocată, în sosul rămas de la friptură. Adaugi smântâna, puțin unt și lași să mai fiarbă timp de 1 minut. Tai cartofii în patru și îi fierbi puțin, apoi îi introduci în cuptor, pentru 30 de minute, cu puțin ulei, sare, rozmarin și piper.

Foto: Tort cu două creme – Arhivă Burda România

Tort cu două creme

Îți trebuie pentru blat:
6 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri făină
6 linguri ulei
1 plic zahăr vanilat
Îți trebuie pentru cremă și decor:
600 ml frișcă lichidă
200 g ciocolată cu lapte
400 g fructe de pădure congelate
3 linguri zahăr
1 linguriță rasă amidon
Îți trebuie pentru sirop:
3 linguri zahăr
2-3 linguri coniac
Pregătești blatul așa:
Bați albușurile spumă, apoi adaugi zahărul și continui să bați până se dizolvă zahărul. Încorporezi treptat gălbenușurile, apoi făina cernută, alternând cu uleiul. Torni compoziția în tava de 23 cm, tapetată cu hârtie de copt unsă. Coci blatul 30 de minute, în cuptorul preîncălzit. După ce s-a răcit, îl tai în 4 foi subțiri.
Pregătești siropul așa:
Caramelizezi zahărul și stingi cu 200 ml apă. Lași să mai fiarbă 2-3 minute, iar când s-a răcit, adaugi coniacul.
Pregătești umplutura așa:
Bați 500 ml frișcă rece. Din fructele congelate, zahăr și 1 lingură amidon, faci un piure de fructe, pe foc mic. Adaugi amidonul, omogenizezi și lași să se răcească. Topești la bain-marie ciocolata și 100 ml frișcă. Răcești crema în frigider și o bați cu mixerul după 2-3 ore.
Asamblezi tortul așa:
Așezi pe farfurie un blat, îl însiropezi, întinzi piure de fructe și frișcă, apoi acoperi cu un alt blat însiropat, pe care pui un strat fin de piure de fructe și crema ganache. Următorul blat însiropat va fi la fel ca primul. Acoperi cu ultimul blat și îmbraci tortul în frișcă. Îl răcești în frigider și îl decorezi cu fructe înainte de a-l aduce la masă.

Foto: Tort de biscuiți – Arhivă Burda România

Tort de biscuiți – Iată aici o altă rețetă de tort cu blat de biscuiți

Îți trebuie:
500 g biscuiți simpli
200 g ciocolată cu lapte
100 ml frișcă lichidă
3 linguri zahăr
3-4 felii de portocală, pentru decor
50 g ciocolată de menaj sau amăruie pentru glazură
Pregătești așa:
Topești la bain-marie ciocolata împreună cu frișca. Păstrezi crema în frigider și o bați după 3 ore. Faci un sirop caramel din zahăr și 100 ml apă. Stropești cu siropul biscuiții pe care îi pui în straturi, cu cremă între ei. Acoperi tortul de biscuiți cu crema și glazurezi cu ciocolata amăruie topită. Decorezi cu felii de portocală. Îl consumi după ce l-ai răcit 2-3 ore.

Text și foto: Cristi Niculescu – articol preluat din Practic în Bucătărie nr. 01/2017

Add Comment