Aer curat și alimentație sănătoasă

Departe de zgomotul și stresul permanent al marilor orașe, viața poate fi trăită într-un ritm mult mai plăcut și mai relaxat.

Au trecut zece ani de când soții Elena și Ioan Simion s-au confruntat cu un diagnostic nemilos. În același an au aflat că suferă amândoi de cancer și că au nevoie de schimbări majore în stilul de viață și de alimentație. De atunci, au redus drastic consumul de carne, ouă și alte produse animale. Ioan a cunoscut un medic nutriționist, care i-a creat un regim personalizat, oferindu-i informații detaliate asupra a ceea ce îi este indicat să consume, ceea ce poate consuma fără efecte negative și ceea ce îi este interzis să consume. Astfel, timp de patru ani nu s-a atins de produse ce conțineau cartofi sau ouă. După ședințele chinuitoare de chimioterapie, Elena a urmat două tratamente de recuperare la o clinică din Breaza. „Eram depresivă și de la 65 de kg ajunsesem la 40 de kg, într-un an”, își amintește dumneaei.

La Breaza aerul are efect terapeutic

La acea clinică, gazda noastră a fost internată de două ori, câte două săptămâni. Acolo a învățat cum este necesar să mănânce o persoană pentru a se însănătoși și pentru a se menține sănătoasă. Timp de trei zile a fost hrănită doar cu sucuri din fructe (măr, cătină etc.) și nu a consumat mâncare solidă, iar de trei ori pe zi făcea împachetări. „Până la ora 17:00 nu puteam să mă duc nicăieri, fiindcă eram permanent împachetată și despachetată”, își amintește dânsa.

Foto: Arhivă Burda România

Locuind în București în acea perioadă, cei doi soți s-au gândit să achiziționeze un teren în Breaza, aflând mai multe informații despre factorii naturali de cură din această stațiune balneo-climaterică, precum aerul bogat în ozon și ioni negativi, cu efect terapeutic.
Astfel, în anul 2007 au cumpărat 700 mp de teren, în 2011 au ridicat clădirea „la roșu”, din cărămidă, un an mai târziu finalizând amenajările interioare. În prezent pensionați pe caz de boală, cei doi locuiesc la Breaza opt-nouă luni pe an, iarna petrecând-o în capitală, costurile de încălzire a casei în perioada rece fiind destul de mari.

Foto: Elena și Ioan Simion – Arhivă Burda România

Legume și fructe consumate zilnic

După zeci de ani petrecuți în București, Ioan și Elena Simion s-au obișnuit foarte ușor cu viața la țară.
În grădina din jurul casei au plantat mai multe legume, dar și câțiva pomi fructiferi. „Am cules salată, din care am dat și vecinilor, iar fasole verde avem și în congelator”, povestește Ioan.
Pământul îl îmbogățesc cu compost provenit din resturile de legume și fructe consumate în gospodărie. Anul acesta au ieșit prea mulți lăstari de roșii din compostul împrăștiat în grădină și au fost nevoiți să arunce două roabe cu răsaduri.

Foto: La aer curat – Arhivă Burda România

Majoritatea rețetelor pregătite pentru reportaj de către gazda noastră au fost realizate în premieră. Cei doi soți caută să consume carne în cantități reduse și eventual din surse cunoscute, precum fermele locale. Dieta zilnică se bazează, în general, pe alimente naturale, cereale integrale, legume și fructe din belșug, cât mai puțin procesate termic. De-a lungul timpului, doamna Elena Simion a preparat rețete și din revista sa preferată, Practic în bucătărie, obținând de fiecare dată preparate delicioase și aspectuoase.

Foto: Salată de sfeclă și ananas – Arhivă Burda România

Salată de sfeclă și ananas

Îţi trebuie:
2 sfecle mijlocii
1 cutie compot de ananas cuburi
2 linguri amidon
2 linguri zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
1 lingură miere
puțină sare
Pregătești așa:
Speli sfecla și o pui la fiert fără să o cureți de coajă. După ce a fiert, o decojești și o tai felioare sau cubulețe.
Dizolvi amidonul într-o cană de zeamă de compot. Adaugi mierea, zeama de lămâie și puțină sare și fierbi până se îngroașă sosul. Îl lași să se răcească.
Amesteci într-un bol sfecla, cuburile de ananas și dressingul. Servești salata ca atare sau ca garnitură la felul principal.

Foto: Drob vegetarian – Arhivă Burda România

Drob vegetarian

Îți trebuie:
2 căni linte fiartă
1 cană pesmet sau orez
1 cană fulgi de porumb
1-1 1/2 cană suc de roșii sau lapte de soia
1 linguriță sare
supă de zarzavat
1 linguriță semințe de floarea-soarelui, dovleac sau susan
2 linguri făină de soia sau 1/2 cană griș, ori 1 lingură semințe de in măcinate
2 linguri ulei
2 cepe
Îți trebuie pentru sos:
1/2 cană ciuperci conservate
1/2 cană făină
2 1/2 căni apă
1 lingură pătrunjel
curcuma, salvie, maghiran
1 cățel de usturoi
2 linguri fulgi de drojdie
1 foaie de dafin
1 ceapă
1 lingură ulei
1/2 linguriță oregano sau cimbru
Pregătești așa:
Cureți ceapa, o tai mărunt și o înăbuși în ulei și puțină apă. Adaugi celelalte ingrediente, amesteci bine și pui compoziția în tava pentru cozonac, în prealabil unsă cu puțin ulei.
Coci drobul în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 45 de minute.
Înăbuși ceapa și usturoiul și le călești 1-2 minute în ulei cu puțină apă. Adaugi ciupercile, apoi restul de apă, condimentele și fulgii de drojdie. Îngroși sosul cu făina și îl mai fierbi 2-3 minute.

Foto: Pate de conopidă – Arhivă Burda România

Pate de conopidă

Îți trebuie:
1 conopidă
1 cană făină
2 căni apă
6-7 pufuleți
2-3 căței de usturoi
6 linguri ulei
1/2 lămâie
Pregătești așa:
Desfaci conopida în buchețele pe care le fierbi în apă cu sare. Faci un sos alb din făină și apă, pe care îl fierbi amestecând până obții o pastă ca o mămăligă mai consistentă. Pui pasta în blender și torni uleiul treptat, ca la maioneză. Adaugi pufuleții înmuiați în puțină apă, usturoiul curățat și conopida fiartă și scursă.
Servești pateul în cornete de napolitane ca acelea pentru înghețată.

Foto: Budincă de dovleac – Arhivă Burda România

Budincă de dovleac

Îți trebuie:
1 1/2 kg dovleac
1 cană zeamă de portocale
1/2 cană suc de ananas din compot
1/2 cană ananas tăiat mărunt
câte 1 lingură miere, unt și ulei
3 linguri nucă de cocos
vanilie
coajă de portocală
Pregătești așa:
Tai dovleacul în felii mari și le fierbi la aburi. Decojești feliile și le mixezi în blender împreună cu zeama de portocale, de ananas, uleiul, vanilia și mierea. Când compoziția devine pufoasă, adaugi 3/4 din nuca de cocos și coaja de portocală proaspăt rasă.
Pui compoziția într-un vas termorezistent uns cu unt. Coci budinca 15 minute la foc mediu. O servești decorată cu ananas și cocos.

Foto: Ciorbă de zucchini – Arhivă Burda România

 

Ciorbă de zucchini

Îţi trebuie:
4 dovlecei zucchini
1 ceapă mare
5-6 căței de usturoi
2 morcovi mari
1 rădăcină de pătrunjel
1 țelină mică
1 cană bulion
2 linguri ulei
2 linguri sos de soia
1/2 cană făină de ovăz
1/3 cană mărar tocat
sare
Pregătești așa:
Călești ceapa și usturoiul tăiate mărunt, în 2 linguri de ulei, picurând puțină apă. Adaugi restul ingredientelor, fără mărar și bulion și le fierbi 20 de minute, în 1 1/2-2 litri de apă.
Pui bulionul, presari mărarul și lași ciorba să mai dea în câteva clocote.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 11/2017
Text și foto: Cristi Niculescu

Add Comment