Semințele de chimen – un condiment cu nenumărate beneficii

CONDIMENT EXTREM DE BENEFIC, CHIMENUL IESE MAI PUȚIN
ÎN EVIDENȚĂ ÎN LUMEA GASTRONOMICĂ, DEȘI SUPORTĂ ASOCIEREA CU MULTE TIPURI DE INGREDIENTE ȘI CU ALTE CONDIMENTE, CĂRORA, DISCRET, LE POTENȚEAZĂ GUSTUL

Poate nu împrăștie parfumul inconfundabil al „verilor” săi, feniculul sau chimionul, însă aroma sa intensă dă personalitate multor preparate din carne. Ce gust ar avea o salată de varză nouă fără un praf de chimen măcinat? Și cine ar înnobila cu savoare varza călită, dacă nu ar fi semințele de chimen? Cine ar mai face ca pastrama să fie un preparat atât de râvnit, dacă bucățile de carne nu ar fi ușor atinse de pulberea fină de chimen? Cu modestie, chimenul își dăruiește savoarea în amestecuri binecunoscute în întreaga lume, fără a avea pretenția de a i se rosti numele. Din păcate, niciuna dintre bucătăriile lumii nu l-a adoptat într-o asemenea măsură încât să-l transforme în condiment al mâncărurilor tradiționale.

Foto: Chimen – foto 123 rf

De unde vine și de când este cunoscut?

Mai puțin faimos decât scorțișoara, cuișoarele sau piperul, se pare, însă, că semințele de chimen au fost printre primele condimente din Europa, fiind găsite mărturii ale existenței lor în Elveția, de acum 5000 de ani. Purtându-le cu ei în războaiele pentru expansiunea teritoriilor Imperiului, romanii au reușit să le răspândească aproape în întreaga Europă.
Chimenul este amintit și în Biblie, în cartea lui Isaiah. Chiar dacă nu erau utilizate în bucătărie, semințele de chimen și-au dovedit utilitatea ca remedii pentru sănătatea sistemului digestiv. Documente germane din secolul al XII-lea amintesc chimenul ca tonic pentru stomac și remediu pentru flatulență și colită.
Carum carvi este fructul unei plante bienale din familia Apiaceae, care include feniculul, mărarul, chimionul și coriandrul. Sunt popoare care consumă și frunzele crude, dar și rădăcinile plantei, dar acestea gătite, nu crude. Fructele – pe care noi le numim impropriu semințe – sunt inițial gri, pentru ca, pe măsură ce se coc sub soarele verii, să devină maronii, semn că pot fi recoltate prin scuturare.

Foto: Carum carvi (chimen) – Carum carvi este fructul unei plante din familia Apiaceae (foto 123 rf)

Consumul regulat de semințe de chimen, în preparate:
– menține inima sănătoasă și ritmul cardiac regulat
–  ajută la scăderea colesterolului „rău” LDL, întrucât conțin mari cantități de fibre
–  contribuie la protecția împotriva radicalilor liberi, prin conținutul în uleiuri esențiale și antioxidanți care ajută la eliminarea „inamicilor” din corp
–  remineralizează organismul, întrucât sunt bogate în fier, calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc și mangan
–  îmbunătățește funcționarea întregului sistem digestiv, principalul rol fiind carminativ
–  are efect antiîmbătrânire, tot datorită antioxidanților care ajută la protecția împotriva radicalilor liberi
–  ajută la tratarea infecțiilor bacteriene
–  crește imunitatea
– contribuie la formarea globulelor roșii, prin urmare la lupta cu anemia, prin conținutul de fier și cupru; pe de altă parte, un consum crescut de extracte de chimen, de către persoanele care nu au anemie, poate mări absorbția de fier
–  îmbunătățește funcțiile cognitive
–  îmbunătățește calitatea somnului, datorită magneziului care se regăsește în micuțele semințe
–  asigură sănătatea sistemului osos
–  poate contribui la reducerea durerilor menstruale
–  ameliorează simptomele generate de colonul iritabil
–  stimulează peristaltismul intestinal, venind în sprijinul celor care suferă de constipație.
Persoanele care suferă de diabet sunt atenționate să consume cu precauție chimen, întrucât condimentul poate avea același efect de reducere a glicemiei pe care îl au medicamentele antidiabetice.

Foto: Pâinea cu secară, un preparat căruia chimenul îi oferă aroma sa aparte (foto 123 rf)

În ce preparate se folosește chimenul?

–  Adesea utilizat în aluaturi, asezonează plăcut pâinea din secară, sărățelele, biscuiții aperitiv, chifle pentru hot dog, chiar și în compoziția unei prăjituri tradiționale din gastronomia britanică.
– În cantități moderate, chimenul se asociază perfect cu mai toate legumele, în supe, soteuri, budinci, supe, dar și la murături. În orice preparat care include cartofi sau legume crucifere (varză, verzișoare de Bruxelles, gulii, conopidă). Adesea, chimenul măcinat poate înlocui pudra din semințe de coriandru, în rețete. Pentru ca semințele întregi de chimen să aibă mai multă savoare în preparate cu legume, ele pot fi puțin prăjite, în tigaie fără ulei, pentru 2-3 minute.
–  În sosurile pe bază de tomate, un praf de chimen va da o aromă inedită.

Foto: Hummus cu sos harissa, o specialitate orientală aromată cu semințe de chimen (foto 123 rf)

–  Micuțele semințe de chimen condimentează perfect carnea de ovine, de porc, de vită și de pasăre, dar mai puțin peștele, fiindcă se consideră a fi puternic și acoperă gustul delicat al peștelui. Burgerii, cârnații, chiftelele, kebapul, gulașul, fripturile pe grătar sau la cuptor sunt preparate în care chimenul e întotdeauna bine-venit.
– Semințele întregi de chimen, adăugate în caș când acesta este preparat, dau o savoare foarte plăcută și ajută la o păstrare mai îndelungată a produsului. În sosurile reci cu iaurt, un praf de chimen facilitează digestia, evitând balonările. Pastele tartinabile cu un ușor gust de chimen sunt excelente pentru umplut legume crude (roșii, ardei, castraveți)

– O rețetă veche de băutură alcoolică aromată, datând din secolul al XVI-lea, se pregătește și astăzi în Norvegia și conține semințe de chimen, anason și fenicul, alături de mărar și coajă rasă de lămâie, toate macerate în vodcă.
–  Un lichior olandez îi poartă chiar numele: Kümmel. Feniculul și chimionul vin în ajutorul chimenului, pentru a da o mână de ajutor în aromatizarea acestei băuturi preparate în Olanda încă din secolul al XVII-lea. Degustată de germani și de ruși, Kümmel este produs acum cu precădere în Rusia și degustat în mai toate țările de la Marea Baltică, dar și în pub-urile din Scoția.

Foto: Gustul brânzei și cașului cu semințe de chimen sunt de neuitat (foto 123 rf)

–  Întrebuințat în bucătăria nord-africană, chimenul dă savoare sosului tradițional tunisian, harissa, preparat din ardei iuți și asezonat cu șofran, coriandru, chimen și usturoi.
–  Chimenul se asociază foarte bine în preparate cu condimente iuți, cu cele din aceeași familie botanică (fenicul, coriandru, chimion), cu ardeii iuți, turmericul și piperul. Alături de rozmarin sau de cimbru, condimentează perfect carnea de pasăre. Chimenul asezonează plăcut pilaful, quinoa și cușcușul, dar și anumite preparate cu paste.

Știați că…

… egiptenii foloseau semințe de chimen pentru a da aromă plăcută mâncărurilor, în timp ce romanii le adăugau în aluat? În Evul Mediu, popoarele germanice au dat chimenului numeroase întrebuințări culinare.
… de-a lungul timpului, semințele de chimen au fost considerate de anumite popoare drept protectoare împotriva vrăjitoarelor?
… o sămânță de chimen are între 2 și 8 procente de ulei esențial. Acesta se extrage prin distilare, din semințele zdrobite.
… extractul și uleiul din semințe de chimen sunt incluse în produse cosmetice cu efect antibacterian și antiacneic? Uleiul din chimen are nenumărate întrebuințări în aromaterapie, fiind apreciat pentru efectele lui antistres, de atenuare a tulburărilor psihice și a oboselii emoționale. Pentru aceasta, câteva picături de ulei adăugate în sarea de baie sunt suficiente pentru a obține efecte rapide. Asocierile cu uleiurile de mușețel, coriandru, tămâie, ghimbir, portocală, busuioc și lavandă măresc efectul antistres al acestui ulei.
… uleiul de chimen are și un efect expectorant, fiind folosit ca adjuvant în tratamentul astmului, tusei și bronșitelor? Uleiul nu poate fi folosit de către femeile însărcinate și poate da naștere sensibilității cutanate, dacă este aplicat nediluat. Nu se asociază niciodată cu uleiul esențial de mentă, alături de care poate provoca arsuri la stomac.

Articol preluat din Practic in bucatarie nr. 06/2019

Iată aici o supă-cremă cu chimen delicioasă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!