Ce înseamnă fairtrade sau comerțul echitabil?

fairtrade, comert echitabil

Termenul „fairtrade” a devenit din ce în ce mai popular și deseori observăm logo-ul verde-albastru pe unele ambalaje de cacao, cafea, ceai și alte alimente. Având în vedere numărul mare de consumatori care își doresc și caută produse din surse responsabile, comerțul echitabil este o idee excelentă. Însă ce anume reprezintă fairtrade, ce probleme rezolvă și cum recunoaștem produsele potrivite?

Comerțul echitabil înseamnă prețuri mai bune, condiții de muncă decente, sustenabilitate locală și mai multă putere pentru fermierii și lucrătorii din țările în curs de dezvoltare. Prin intermediul acestora, fermierii pot crea schimbări care ne ajută pe toți: apă curată pentru comunitatea lor, investiții în tehnici agricole mai prietenoase cu mediul și cu climatul zonei, ajutor pentru femeile care lucrează acolo, dar și asigurarea educației pentru copii. Mișcarea fairtrade se concentrează în special pentru alimente de tipul cafea, cacao, vin, zahăr, pentru fructe și flori, pentru produse artizanale. Pe scurt, putem spune că acest tip de comerț promovează transparență și respect, asigurând mai multe drepturi producătorilor și lucrătorilor marginalizați.

Citește și: Superalimente exotice vs autohtone: pe care le alegem?

Obiectivele comerțului echitabil

fermier de cafea fairtrade

Comerțul echitabil poate îmbunătăți viața fermierilor din țările în curs de dezvoltare.

Standardele Fairtrade urmează anumite principii care se aplică producătorilor și lucrătorilor:

Dezvoltarea socială. În cazul producătorilor mici, este nevoie de o structură organizațională care le permite să aducă un produs pe piață. Astfel, toți membrii organizației pot avea acces la procesul de luare a deciziilor și nu se fac discriminări față de anumite grupuri sociale sau indivizi. În companiile mari, standardele impun drepturi sociale și securitate pentru lucrători. Acestea includ nediscriminarea la angajare, lipsa muncii forțate, un salariu corect și condiții de muncă sigure.

Dezvoltare economică. Prețurile minime Fairtrade ajută producătorii să acopere costurile producției durabile, iar alte sume de bani încearcă să îmbunătățească calitatea vieții lucrătorilor. Vorbim despre domenii precum sănătate și educație, foarte importante în țările în curs de dezvoltare. Mai mult, producătorii pot cere un avans financiar, putând astfel să devină antreprenori.

Dezvoltarea mediului. Prin comerțul echitabil se promovează producția ecologică, urmând anumite cereințe: gestionarea sigură a deșeurilor, menținerea fertilității solului, utilizarea sigură a produselor agrochimice, lipsa utilizării organismelor modificate genetic.

Protejarea copiilor. Așa cum am menționat la primul punct, munca forțată este interzisă în standardele comerțului echitabil. Însă, pe lângă acest lucru, este interzisă și folosirea copiilor ca muncitori.

Comerțul echitabil și protejarea mediului

Micii fermeri trebuie să respecte standarde riguroase legate de protejarea mediului, precum minimizarea utilizării energiei (în special cea din surse neregenerabile), interzicerea pesticidelor dăunătoare sau gestionarea corectă a deșeurilor. Mai mult, muncitorii sunt instruiți pentru a învăța cum să își crească afacerea în armonie cu mediul local.

Important de menționat este că producătorii pot primi și bani suplimentari dacă țin cont de aceste standarde. Aceștia sunt folosiți pentru proiecte care vizează refacerea zonelor naturale, precum reîmpădurirea. Astfel, mediul nu este doar protejat, ci și îmbunătățit. Un exemplu în acest sens îl reprezintă lucrătorii de ceai din India, care au investit o parte din acești bani în înlocuirea încălzirii tradiționale cu lemne cu un sistem de panouri solare. Și în Costa Rica au avut loc îmbunătățiri – aici, fermierii de cafea au investit în cuptoare ecologice, alimentate de coji de cafea reciclate și au replantat copaci pentru a preveni eroziunea solului. Chiar dacă astfel de acțiuni se întâmplă local, în cele din urmă cu toții ne bucurăm de beneficiile lor.

Citește și: Dieta fără gluten, de la necesitate la tendință

Ce produse fairtrade putem cumpăra?

bumbac fairtrade

În jur de 100 de milioane de gospodării rurale sunt implicate în producția de bumbac fairtrade.

Se spune că fiecare achiziție pe care o facem este un vot pentru viitorul pe care ni-l dorim. Dacă standardele comerțului echitabil rezonează și cu tine, iată o listă cu cele mai comune produse pe care le poți cumpăra:

Banane: Cele mai multe banane fairtrade provin din Republica Dominicană, Columbia, Peru și Ecuador. Sunt crescute pe mai mult de 41.000 hectare de pâmânt, de către aproape 30.000 fermieri și muncitori.

Cafea. Aproape un milion de fermieri participă la comerțul echitabil, în Peru, Columbia, Brazilia, Nicaragua, Mexic, Indonezia și alte țări.

Cacao. În 2018, suprafața de teren sub certificare fairtrade era de aproape 1.800.000 hectare – aproximativ aceeași dimensiune cu Jamaica.

Zahăr. Fermierii de trestie de zahăr pot fi loviți puternic în cazul secetelor sau a ploilor abundente. Prin comerțul echitabil, aceștia își pot extinde accesul pe piețele globale și pot găsi mijloace noi de vânzare.

Ceai. Deși industria ceaiului este foarte puternică, condițiile de muncă și câștigurile pentru producători sunt adesea foarte proaste. Prin banii câștigați în urma comerțului echitabil, cei mai mulți lucrători investesc în burse educaționale și servicii de credit, pentru a-și consolida organizațiile și comunitățiile.

Bumbac. Producția de bumbac este legată de mai multe probleme de mediu, precum utilizarea excesivă a apei (care pune în pericol aprovizionarea cu apă a localnicilor) și a produselor agrochimice. În Africa de Vest și India însă, câmpurile de bumbac sunt udate prin ploaie, reducând amprenta de apă a regiunii.

Diverse textile. Mulți lucrători din acest domeniu au salarii sub nivelul de trai, care îi împiedică să se hrănească corect, să se îmbrace decent sau să își permită educație, transport și asistență medicală. Mai mult, sunt obligați să lucreze multe ore suplimentare, iar condițiile de lucru nu sunt sigure. Mulțumită comerțului echitabil, ei pot avea un salariu corect, orele de muncă sunt regularizate, manipulează în condiții de siguranță substanțele chimice și primesc echipamente de protecție.

Vezi AICI lista completă de produse incluse în fairtrade.

Cum recunoaștem produsele fairtrade?

logo fair trade

Logo-ul de mai sus (se găsește afișat pe etichetă) reprezintă garanția că produsul respectă standardele internaționale Fairtrade. Acesta arată că produsul a fost certificat oficial, însă, atenție, nu susține practicile unei întregi companii. Astfel, doar pentru că firma X are pe piață o ciocolată fairtrade, nu înseamnă că toate produsele pe care le comercializează fac parte din comerțul echitabil. Îți recomandăm să cauți logo-ul de fiecare dată când achiziționezi un produs nou.

În același timp, există și companii care, deși au produse fairtrade, nu afișează acest logo. Unele dintre ele respectă într-adevăr standardele comerțului echitabil, poate încă dinainte de înființarea certificării – altele doar susțin că au produse potrivite, însă realitatea e diferită. Informația poate fi verificată pe online, pe site-ul World Fair Trade Organization (www.wfto.com). Pentru mai multă siguranță, dacă sunteți pe grabă, optați pentru produsele care au logo-ul pe etichetă.

Din postura consumatorului, avem puterea de a schimba mai mult decât credem. Alegerile pe care le facem zilnic la magazin pot afecta pozitiv viețiile a milioane de oameni – și putem chiar să îmbunătățim starea planetei.

 

 

Foto: iStock, info.fairtrade.net

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!