Despre dude…cu puțin mai mult mov!

foto: de la Pixabay

Despre dude…cu puțin mai mult mov!

Treceam deunăzi prin parc și, la un moment dat, privirea mi-a fost atrasă de un stol de ciori, combinat pe alocuri cu niște porumbei, cu care împărțeau teritoriul fără probleme. În iarbă, păsările ciuguleau de zor și foarte rapid ceva. Mă întrebam „oare ce?”, fără să ridic privirea. Imediat am găsit răspunsul…mov: Dude! Le admiram cu câtă poftă se hrăneau din aceste fructe delicioase, aflate la îndemână, multe, bune, cu adevărat valoroase din punct de vedere nutrițional. Imediat am făcut un salt către ființa umană și mi-am zis: aceste fructe nu se găsesc la vânzare, aceste fructe sunt gratis, peste tot, din abundență, dar nu am văzut pe nimeni să se înghesuie să le culeagă. Oare nu sunt în trend nici anul acesta? De ce? Pătează? Nu sunt bune? Nu le cunosc oamenii? Mă îndoiesc, doar mi-am petrecut copilăria cu aceste fructe în preajmă.

Și totuși, fiind gratis, nefiind promovate de nu știu ce vedetă în vreo reclamă, în vreo oferată a vreunui supermarket, aceste fructe sunt un fel de Cenușăreasă pe segmentul lor. Și pe lângă cunoștințele mele despre aceste fructe puternic colorate, am cercetat și am mai aflat o mulțime de lucruri. Se mai numesc mure de copac și sunt foarte apreciate de sportivi, pentru că acestea duc la o creștere a masei musculare în doar două săptămâni, de peste 20%. Bineînțeles, trebuie să faceți și mișcare, nu doar să stați și să mâncați dude :).

Dudele sunt albe, roşii sau negre și conţin 85% apă. Sunt potrivite și pentru o gustare ușoară între mese. De asemenea, doamnele și domnișoarele ar trebui să fie la curent cu faptul că aceste fructe drăgălașe sunt numai bune pentru o cură de slăbire. Cura cu dude înseamnă un consum 200 de grame pe zi, timp de 2 săptămâni, într-o dietă diversificată.

foto: de la pixabay.com

De asemenea, consumul de dude:

– previne cancerul și alte boli

– întărește sistemul imunitar

– scade riscul de acident vascular cerebral

– protejează ochii

– ajută la menținerea unei inimi și tensiuni arteriale sănătoase

– îmbunătățește circulația sângelui

– ajută la menținerea unui nivel scăzut de colesterol

– îmbunătățește metabolismul și ameliorează constipația

– calmează durerile cauzate de artrită

Unde mai pui că poți face o dulceață delicioasă de te lingi pe degete, un compot, un gem sau chiar o prăjitură?!  Și dacă insistați, iese și-o înghețată!

De acum, după ce ați citit toate acestea, mai treceți indiferenți pe lână un dud plin cu dude?

 

Crenguța Simion

foto: de la pixabay.com

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!