Cele mai comune probleme cauzate de alcool

alcool

Alcoolul dăunează tuturor funcțiilor organelor și întregului organism. Pe termen lung, provoacă boli hepatice, leziuni pancreatice, probleme cardiovasculare, cancer și tulburări mintale.

Cât de tare este afectată sănătatea pe fondul consumului de alcool depinde de mulți factori: cantitatea de alcool ingerată, frecvența consumului, ereditatea, sexul, greutatea corporală și starea generală de sănătate. Însă, ca regulă generală, alcoolul duce la schimbări masive în biochimia organismului, dăunează celulelor nervoase și afectează toate funcțiile organelor. În plus, agresivitatea, violența și distrugerea vieții de familie și profesionale sunt consecințe suplimentare legate de abuzul de alcool.

Cele mai comune probleme asociate cu consumul de alcool

Pentru stomac

Alcoolul stimulează formarea de acid gastric. Dacă se întâmplă acest lucru frecvent, mucoasa gastrică se inflamează. Apoi, apar leziuni ulceroase, care pot sângera, punând viața în pericol. Dar, chiar și după un consum îndelungat și regulat de alcool, stomacul se recuperează, prin abstinență, în una până la două luni.

Citește și: 5 băuturi sănătoase cu 0% alcool, răcoritoare și savuroase

Pentru inimă

O concentrație de 0,8 ‰ alcool în sânge predispune la aritmii cardiace, adică perturbări de ritm cardiac, care se manifestă prin palpitații, angoasă, oboseală, dispnee (suflu greu). Ca bătăile inimii să revină la normal, este nevoie de un timp de recuperare, chiar și de o jumătate de zi. Pe termen lung, daunele asupra mușchiului cardiac pot fi ireversibile. Însă inima poate reveni la ritmul potrivit și echilibrul electrolitic se normalizează după numai o lună de abstinență.

Pentru ficat

Acest organ, responsabil pentru detoxificarea organismului și distribuirea de energie, suferă cel mai mult pe fondul consumului de alcool. În cazul în care trebuie să descompună alcool tot timpul, acumulează grăsime și devine așanumi tul ficat gras – așa apare steatoza hepatică; ca urmare, ficatul poate crește până la de două ori în mărime și de multe ori boala poate progresa către ciroză și chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului).

Cât alcool poți consuma

Mulți judecă greșit limitele „normale“, adică limitele inofensive ale consumului de alcool. Medicii recomandă nu mai mult de 12 g de alcool pur pe zi pentru femei și un consum maxim de cinci zile pe săptămână (echivalează cu 100 ml de vin sau o bere mică, pe zi). Pentru bărbați, limita este de aproximativ două ori mai mare, adică maximum 200 ml de vin pe zi sau două pahare mici de bere.

În plus, evită băuturile care conțin mult zahăr – alcoolul este metabolizat mai repede atunci când este amestecat cu zahăr. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul este, la rândul lui, un zahar, un carbohidrat. Pe scurt, din cauza conținutului mai mare de zahăr, alcoolul intră mai repede în sânge.

Citește și: 5 semne care indică un consum prea ridicat de zahăr 

 

 

Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!