Ce drege busuiocul?

Multe fire de povești gastronomice s-au țesut în jurul busuiocului. Ți-ai putea imagina astăzi o salată Caprese sau o pizza Margherita, fără busuioc? Frunzele în formă de vârf de lance, fie mai cărnoase, fie mai subțiri, dau identitate multor preparate din bucătăria asiatică și europeană.

Foto: Busuioc proaspăt – 123 RF

Femeile îşi încep ziua udând busuiocul şi întreaga familie îl ocroteşte. Ei nu deteriorează cu bună ştiinţă planta, iar dacă din întâmplare îi fac vreun rău, înalţă rugăciuni pentru iertare. Busuiocul îşi face simțită prezenţa în ceremoniile de nuntă, botez şi înmormântare.
Se știe că busuiocul era inclus printre plantele folosite la îmbălsămare, de către egipteni, iar astăzi se cunosc proprietățile antibacteriene ale acestei plante. Evreii considerau că, în perioadele de post, aceasta este planta care le dă putere. În ceea ce privește prezența busuiocului în tradițiile românești, acestea vă sunt binecunoscute.

O plantă cu proprietăți benefice

Beneficiile pentru sănătate ale plantei provin atât din uleiurile volatile, cât și din flavonoide, acestea din urmă conferind consumatorului protecție la nivel celular.
Uleiul esențial pur, extras prin distilare din frunzele de Ocimum basilicum, aduce următoarele beneficii:
– susține sistemele cardiovascular, respirator, digestiv și nervos;
– ajută în perioadele de oboseală, chiar și în oboseala cronică, dacă este inspirat adânc, timp de mai multe minute, în mai multe reprize, zilnic;
– are efect antibacterian, acționând eficient asupra stafilococului auriu și a altor microorganisme precum: Escherichia coli, Pneudomonas aeruginosa, Yersinia enterocolitica, listeria monocytogenes, datorită compușilor pe care îi conține: linalol, estragol, eugenol, limonene și altele;

Foto: Salată Caprese – culorile Italiei și bogăția ei: vegetale proaspete și brânză – 123 RF

 

– curăță pielea și îi dă un aspect sănătos;
– este repelent natural;
– ajută la menținerea concentrării, fiind excelent pentru perioadele de studiu intens ale elevilor și studenților;
– contribuie la relaxarea musculară;
– aplicat pe tâmple și în punctele de puls, difuzat în încăperi, are efecte calmante în stări de anxietate.

Infuzia de frunze de busuioc are un efect revigorant rapid și ajută la digestie.

Busuiocul este o sursă de magneziu și vitaminele A, C și K, ceea ce îl transformă într-un prieten al celor care vor să prevină bolile cardiovasculare.
Pentru că e vară și în grădini crește busuiocul, profită și consumă-l proaspăt, starea în care îți oferă cele mai multe beneficii!

Cu cine se asociază?

– Gustul busuiocului, în mâncăruri gătite, este compatibil cu frunzele de dafin, maghiran, oregano, cimbru și de coriandru. Când e folosit proaspăt în sosuri sau la salate, poate fi asociat cu usturoi, mentă, pătrunjel, creson sau ceapă verde.
– În bucătăria italiană, aproape că nu există preparat care să conțină tomate și să nu aibă și o cantitate mică de busuioc. Carnea de pasăre, de miel, de vită și peștele pot fi asezonate cu busuioc. Cartofii, brânza, ouăle gătite sub orice formă, dovlecelul, pastele sunt tot atâtea variante de asociere cu gustul busuiocului.

Foto: Pizza Margherita nu are farmec fără frunze proaspete de busuioc – 123 RF

– Dacă dorești să pregătești ulei condimentat cu busuioc, pentru salate, încălzește puțin 2 căni de ulei de măsline extravirgin și toarnă-l peste 1 ½ căni de frunze de busuioc proaspăt tăiate. Acoperă vasul pentru 30 de minute, apoi strecoară uleiul și păstrează-l în frigider. Folosește-l la salate, fiindcă este valabil 2 săptămâni.
– Un dressing pentru salate, cu aromă de busuioc, se poate obține amestecând 100 ml ulei de măsline cu 2 linguri oțet balsamic, zeama de la 1 lămâie, ½ portocală și 3 linguri frunze de busuioc tăiate mărunt.
– Creveții înăbușiți sunt asezonați inspirat, fie înainte de preparare, fie după, cu un amestec de busuioc, zeamă de lămâie și coajă de lămâie rasă.

Știați că…
busuiocul cu frunze maronii ajunge la maturitate în 80 de zile, în timp ce majoritatea varietăților cu frunze verzi ajung în 60 de zile?
frunzele de busuioc proaspăt culese pot fi adăugate cu succes în compoziția unor fursecuri cu unt de arahide?
busuiocul poate fi adăugat și în deserturi cu fructe? (Intră aici și vei găsi o rețetă de înghețată cu busuioc) Portocalele, căpșunile, pepenele verde, mango și ananasul sunt fructele care pot fi asociate cu aroma de busuioc? Bucăți de ananas proaspăt, prinse în vârful unor bețișoare pentru frigărui, trecute prin busuioc fin tocat pot fi o gustare răcoritoare, în mijlocul verii toride. Iar dacă prepari un smoothie cu banană și căpșuni, și acesta poate fi asezonat cu busuioc. Din pepenele verde se poate face un fel de gazpacho acrișor, cu zeamă de lămâie verde, mentă și busuioc, un mix reconfortant, care ajută la remineralizare și hidratare.
infuzia de frunze de busuioc este de mare ajutor în inhalații, pentru rinite și infecții ale căilor respiratorii superioare? Infuzia este de ajutor în tratamente cosmetice, cu abur, pentru tenuri sensibile și acneice.
ceaiul de busuioc, deși cu efecte benefice asupra sistemului digestiv, nu poate fi administrat copiilor sub 5 ani, fiind considerat prea puternic?

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 07/2019
Text: Sonia Stanciu; Foto: 123 RF

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!