Ștevia, una dintre bogățiile primăverii

Ștevia este o plantă foarte cunoscută în țara noastră. Nu cred să fie cineva care să nu o îndrăgească. Este o specie perenă, care face parte din familia Polygonaceae. E întâlnită în toată Europa, dar și în regiunile temperate ale Asiei și ale Americii de Nord.

Personal, am descoperit-o mai târziu. În copilărie, în zona Făgărașului nu-mi amintesc să fi auzit de ea. Acum mă declar cu adevărat un fan al ei. Se spune că pe vremuri, strămoșii noștri cunoșteau beneficiile acestei plante mult mai bine și nu ezitau să o includă cât mai mult în meniurile de la vremea aceea. Și cum să nu te bucuri de gustul ei acrișor, și cum să nu apreciezi că natura ți-o oferă din plin!

Întâlnită mai mult în zona pășunilor și a stânelor montane (poate și pentru motivul acelui sol cu conținut mare de îngrășământ natural), dar și în unele zone de deal, ștevia se găsește din plin la începutul primăverii. Printre vitaminele pe care le conține, amintesc: C, K, proteine și fibre, dar și săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc). Ștevia este concurentul numărul 1 al spanacului. Având un gust pronunțat, ștevia poate fi folosită și ca un condiment pentru diferite sosuri.

Încearcă: Mușchi de vită în cuib de ștevie și măcrișbeneficii stevie

De la ștevie se consumă frunzele. În schimb, rădăcina plantei era folosită în tradiția populară la vopsitul în diferite culori (galben, verde, albastru). Se obțineau esențe prin fierberea concentrată a rădăcinei de ștevie. Tot rădăcina era folosită pentru ungerea pielii. Rizomii conțin tanin, crizofaneină, gluco-emodină, reocrizină și gluco-reină.

Frunzele de ștevie sunt cunoscute și foarte apreciate în bucătăria tradițională. Ștevia se consumă crudă în salate, dar și gătită, în ciorbe, mâncăruri scăzute cu carne. De asemenea, poți încerca să pregătești sarmale în frunze de ștevie, care dau preparatului un gust deosebit. În ultima vreme, o prefer înaintea spanacului pentru gustul deosebit pe care-l dă oricărui preparat ce o conține. Tocmai ce am pregătit o delicioasă ciorbă cu ștevie, orez, puțin spanac și cuburi de cartofi. Iar leușteanul și zeama de lămâie sau borșul, vin să completeze gustul divin al ciorbei de ștevie.beneficii stevie

De asemenea, ștevia este indicată în detoxifierea sângelui, printr-o cură binevenită după o iarnă lungă și grea. Oricum ați alege să o consumați, faceți o alegere potrivită, iar gustul vă va transforma într-un fan ștevie!

Știați că… ?

  • ștevia este indicată persoanelor care suferă de diabet? Un consum regulat de ștevie ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge;
  • ștevia întărește sistemul imunitar, mai ales prin conținututl de vitamina C;
  • ștevia stimulează activitatea mentală;
  • este benefică în tratarea unor afecțiuni ca oboseală, indigestie, arsuri, slăbire, gripă, răceală, carii dentare, mătreață, osteoporoză, dermatită sau riduri

 

Text: Crenguța Simion

Foto: arhiva Practic în bucătărie

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!