Carnea de pește, sănătoasă dacă este consumată corect

beneficii peste

Carnea de pește a fost întotdeauna recomandată de nutriționiști. Aceștia propun un consum regulat pe săptămână de pește, la orice vârstă, pentru combaterea unei game largi de afecțiuni.

Conform studiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna funcționare depinde mult de aportul de fosfor, pe care îl găsim în pește.

Carnea de pește este o sursă importantă de proteine, vitamine (A, B12, D, E), de minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu), acizi grași esențiali omega-3 și omega-6.

Cantitățile de minerale și nutritive diferă în funcție de tipul de pește. De exemplu, peștele slab conține mai puține grăsimi și acizi grași esențiali omega-3.

Încearcă: Salate delicioase cu pește

Cu toate acestea, trebuie să avem grijă și la faptul că peștele are un conținut de mercur, mai scăzut sau mai ridicat, în funcție de soiurile de pește. Soiurile de pește cu un conținut ridicat de mercur sunt: merlin albastru, pește spadă, rechin, macrou sau merluciu (în cantitate moderată). Pot fi consumați fără probleme: hering, ton la conservă, codul, somonul, eglefinul.

Pentru a putea consuma peștele liniștiți, trebuie să ținem cont de câteva indicații: atunci când îl achiziționăm:

alegerea pestelui proaspat

Mirosul este proaspăt, specific peștelui, solzii strălucitori se țin tare, înfipți în piele și sunt acoperiți cu un stat subțire de mucus.

Ochii sunt transparenți, bombați, strălucitori, iar branhiile roșii acoperite cu puțin mucus transparent.

Corpul este tare și elastic, coada nu atârnă, carnea se desprinde greu de pe oase, iar dacă apeși pe corpul peștelui nu rămân urme.

Peștele proaspăt pus în apă se scufundă.

Trebuie consumat curând după ce a fost procurat.

Peștele alterat are un miros neplăcut, carnea este moale și se desface ușor de pe oase, ochii sunt fără culoare și strălucire, corpul moale, fragil, branhiile decolorate, cenușii, abdomenul moale, mirositor.

somon la gratar

În comerț găsim pește congelat, sărat, afumat și conservat în ulei sau în diferite sosuri. Congelarea peștelui este metoda cea mai igienică de conservare și care-i păstrează întreaga valoare nutritivă. Peștele cumpărat congelat trebuie ținut la gheață.

Dacă vrem să păstrăm toate calitățile peștelui, decongelarea trebuie să se facă încet și numai înainte de prepararea culinară.

Peștele sărat este bun pentru consum, dacă îndeplinește următoarele condiții: trebuie să aibă solzi strălucitori, de culoare alb-cenușie, și carnea suficient de tare.

Peștele conservat în cutii sterilizate la căldură, trebuie cumpărat numai dacă îndeplinește condițiile enumerat pe etichetă.

Încearcă: Budincă de conopidă cu pește afumat

Peștele care se afumă la rece se sărează cu o concentrație mai mare de saramură (8-9%). De aceea, peștele afumat la rece este un produs care se conservă bine.

Peștele afumat trebuie păstrat și după cumpărare la o temperatură de cel mult +5 grade Celsius.

În concluzie, carnea de pește este un aliment complex, care oferă organismului elemente necesare pentru creșterea și funcționarea armonioasă, dar trebuie consumată corect.

Încearcă: Pește la abur cu ierburi aromate pentru copii

 

 

Text: Dorina Alexandrescu

Foto: iStock

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!