Merișoarele, farmacie la borcan

beneficii merisoare

Fructele arbustului Vaccinium vitis-idaea (sau afinul roșu) sunt din ce în ce mai apreciate. Merișoarele au o mulțime de proprietăți benefice, mai ales de întărire a imunității.

Merișorul este originar din America de Sud – de altfel, calitățile lui vindecătoare sunt documentate de acum 400 de ani în contextul descrierii vieții amerindienilor – și atinge maximum 40 cm înălțime. Frunzele sunt veșnic verzi, iar florile – albe sau roșii. Crește în zone muntoase și este cultivat pentru fructele mici și roșii, asemănătoare unor mere mici, acrișoare și cu aromă plăcută. Planta rezistă la geruri de până la –40°C și la vânturi puternice.

Diuretic excelent

Merișoarele se coc în noiembrie și decembrie în locurile de origine din America. Se cultivă și la noi în țară, mai ales în zona Munților Apuseni, dar și în anumite locuri din Carpații Orientali și Meridionali. La noi în țară se coc la sfârșitul verii, în august și septembrie.

Încearcă: Tartă cu gutui, migdale și merișoare

În magazine, merișoarele se găsesc proaspete, confiate sau deshidratate. Doza zilnică recomandată este de 100 g, în două tranșe. Că sunt consumate proaspete sau deshidratate, merișoarele își păstrează calitățile nutritive și curative.

Ele sunt folosite de sute de ani pentru prevenirea bolilor tractului urinar, a celor cardiace și pentru atenuarea slăbiciunilor organismului. Se recomandă, datorită excelentelor proprietăți diuretice, pentru tratarea infecțiilor urinare.

Proprietăți bactericide și antiîmbătrânire

Studii noi arată că sucul de merișoare previne căderea dinților, pentru că împiedică bacteriile să adere de dinți. Conțin mai mulți antioxidanți decât spanacul, zmeura, căpșunile și broccoli. Extractul de merișoare întărește imunitatea și scade frecvența răcelilor și gripelor. Sucul are efect antiinflamator, mai ales în infecțiile de la nivelul plămânilor. Numeroșii antioxidanți din merișoare amână procesele de îmbătrânire. Iată o mulțime de motive pentru a introduce în dieta curentă aceste fructe minune.

Mai multă energie

Fructele se consumă sub formă de ceai, dulceață, compot sau se pot ronțăi uscate, ca gustare. Au un conținut foarte mare de flavonoide, vitamine, minerale, taninuri și fibre. Sunt fructe minune, care oferă energie, ajută la îndepărtarea stresului, la combaterea anxietății și la întărirea sănătății și memoriei.

Citește și: 10 fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C

 

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!