Alimentația vegană în diabet. Recomandări și sfaturi

diabet

Pentru mulţi diabetici, să renunţe la carne și celelalte produse animale s-a dovedit a fi cel mai bun mod de a-și ţine sub control nivelul glicemiei și a preveni complicaţiile.

Nu sunt deloc puţini medicii care susţin că diabetul este o boală reversibilă. Studiile, precum și experienţa clinică ale specialiștilor în domeniu arată că mulţi diabetici își pot controla – deseori chiar vindeca – afecţiunea cu ajutorul unei diete vegane. Acest plan alimentar ajută și la normalizarea colesterolului, tensiunii arteriale și greutăţii și îmbunătăţește sănătatea inimii și vaselor de sânge. Dacă medicul curant îţi dă undă verde, merită s-o încerci și tu. E o șansă în plus să-ţi recapeţi sănătatea. Așadar, ce mănânci?

Dieta vegană presupune să excluzi din meniu alimentele de origine animală (carne, pește, lactate, ouă) și să consumi doar alimente vegetale. O dietă vegană sănătoasă este săracă în colesterol și grăsimi saturate, dar include doze optime de fibre, proteine, glucide, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, așa încât să permită un control mai bun al glicemiei și să preîntâmpine carenţele nutritive.

Citește și: Diabetul: cum îl eviți, cum îl depistezi

Vegan nu înseamnă doar verdeţuri, legume și fructe! Nicidecum. Pentru a-i oferi corpului un pachet echilibrat de nutrienţi, este nevoie să mănânci și cereale integrale (pâine, paste, ovăz, orez brun), leguminoase (fasole boabe, linte, năut), seminţe, nuci, alune, acestea din urmă în cantităţi mici, fiindcă sunt bogate în grăsimi și calorii.

Variat și delicios

Dieta vegană nu este, așa cum cred unii, fadă și monotonă. Cu ceea ce deja știi, plus un pic de imaginaţie și câteva lecţii de la chef Google, vei putea prepara mese pe cât de savuroase, pe atât de sănătoase: supe și ciorbe de legume, bulgur sau paste integrale cu legume, musaca de post, chifteluţe de năut, salată de cartofi cu măsline, guacamole (avocado pasat, roșii, usturoi) și multe altele.

Atenţie la carenţe!

Cu excepţia vitaminei B12, prezentă doar în produsele de origine animală, a cărei lipsă o putem compensa cu alimente îmbogăţite (lapte de migdale, de soia) sau cu suplimente, restul nutrienţilor pot fi asiguraţi și de o dietă vegană, dacă aceasta este echilibrată. De pildă, calciul îl găsim în soia, fasole, năut, linte, susan, migdale, spanac, portocale, iar fierul ne este furnizat de leguminoase (fasole, linte), nuci, alune, spanac, kale, cartofi (consumaţi cu coajă), măsline.

Atenţie!

Dacă în locul alimentelor „de dulce“ te delectezi cu produse vegane nesănătoase (cartofi prăjiţi și „bunătăţi“ vegetariene procesate – chipsuri, pate vegetal, pizza, biscuiţi, șniţele de soia, burgeri vegani), care sunt un amestec indezirabil de grăsimi vegetale, inclusiv hidrogenate, aditivi alimentari, conservaţi, zahăr, nu vei avea nimic de câștigat, ci, dimpotrivă, îţi vei ruina sănătatea rapid.

Încearcă: 

 

 

Articol preluat din revista Sănătatea de azi, nr. 2/2021.

Sursă foto: iStock

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!