17 lucruri pe care nu le știai despre avocado

avocado

Avocado este un fruct care a devenit foarte popular și în România. Află câteva curiozități despre acesta, dar și beneficii și idei de rețete.

1. Pentru azteci, avocado era un simbol al fertilității și dragostei.

2. Într-un atlas botanic jamaican din secolul al XVII-lea, avocado apărea sub denumirea de „para aligatorilor”.

3. 30 g avocado (aproximativ un sfert dintr-un fruct de mărime medie) aduc organismului un aport de 30 kcal.

4. Un fruct de avocado conține 20 de vitamine și minerale. Dintre minerale, de menționat este potasiul.

5. În afară de grăsimile mononesaturate și polinesaturate, avocado mai conține și vitaminele C, E, beta-caroten și luteină, care au tot afect antioxidant.

6. Adăugat în salatele care conțin legume puternic colorate, bogate carotenoizi (morcovi, ardei, cartofi dulci, roșii etc), avocado ajută la transformarea acestor antioxidanți în vitamina A, atât de necesară pentru sănătatea ochilor.

Încearcă: Salată de avocado și spanac

7. Grăsimile monosaturate din avocado sunt stabile la căldură, deci avocado nu este mai puțin benefic pentru organism dacă îl coci. Folosește-l, așadar, cu încredere, tăiat în jumătate, umplut cu ouă sau legume, copt 10 minute, pentru un mic dejun sănătos!

8. Sunt 11 soiuri de avocado comestibile, iar la noi în țară se importă mai ales varietatea Haas care este și cea mai răspândită pe glob. Haas are coaja încrețită și mai groasă, spre deosebire de alte soiuri care au coaja mai subțire și fără încrețituri.

9. Este o tradiție ca taiwanezii să consume avocado cu lapte și zahăr, sub forma unui shake. Și filipinezii îl consumă într-un mod asemănător fructul, iar indonezienii adaugă acestui amestec cafea și rom.

avocado

10. Sâmburele de avocado nu este comestibil, deși s-a vehiculat această idee. Poate fi folosit pentru tratamente cosmetice, dar nu oferă bogăția de nutrienți pe care o are pulpa fructului.

11. Sunt zone din Mexic unde frunzele uscate de avocado se întrebuințează pentru asezonarea cărnii fripte.

12. Mexic este cel mai mare producător de avocado din lume, cu o producție anuală de peste 3,5 tone.

13. Nu mexicanii sunt cei mai mari consumatori de avocado, ci locuitorii Statelor Unite, care i-au găsit multiple utilizări culinare. In SUA se consumă anual mai bine de 4 tone de avocado, sub formă de smoothie-uri sau shake-uri, salate, dressinguri pentru salate sau se adaugă în compoziția înghețatelor și a deserturior raw vegane sau în aluaturi și creme.

14. Unui copac producător de avocado îi trebuie 12-14 luni până se maturizează și cel puțin 4 ani până începe să producă fructe. Temperatura optimă pentru dezvoltarea copacului este de 15-20ºC, dar nu rezistă la temperaturi mici, o scădere de temperatură până la -2ºC poate fi fatală pentru acest copac. Adoră soarele, solul ușor acid și copacii tineri sunt foarte însetați, au nevoie de udare zilnică, altfel frunzele se usucă. Aceste informații le sunt necesare celor care vor să planteze un sâmbure încolțit de avocado.

Încearcă: Pateu de vinete cu usturoi și avocado

15. Pentru apariția unui fruct de avocado, este nevoie de doi copaci, un „bărbat” și o „femeie”.

16. Avocado poate fi folosit cu succes la prepararea măștilor pentru ten uscat și normal. Vitamina E și grăsimile din pulpa fructului de avocado hrănesc pielea, în timp ce toți ceilalți nutrienți hidratează și reîmprospătează. Pentru un efect de hidratare mai intens, e nevoie să amesteci miezul zdrobit fin, al unui fructe de avocado bine copt, cu 2-3 picături de ulei de migdaleși 1-2 lingurițe de lapte. Masează ușor pielea, când aplici primul strat de pastă, apoi aplică pasta pe față și las-o să acționeze 10 minute. Clătește fața cu apă călduță.

17. Avocado poate contribui și la sănătatea părului, dacă îți aplici o mască din miezul acestui fruct. Amestecă miezul unui avocado cu 30 g unt de cocos, aplică treptat amestecul pe diferite zone ale capului și masează bine scalpul, apoi întinde pasta către capetele firelor de păr. După 20 de minute, spală-ți părul. O astfel de mască este minunată în sezonul rece, când părul are tendința de a se usca mai mult decât în anotimpurile călduroase.

Încearcă: Supă rece de avocado cu castravete

 

 

Foto: iStock

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!