Școala unde înveți să mănânci sănătos

De la Buzău, de-a lungul șoselei care se îndreaptă spre bifurcația Pătârlagele – Vălenii de Munte, se naște un drum, pe partea stângă, puțin mai departe de comuna Viperești. Zona, fără a fi una preponderent turistică, surprinde prin bogăția vegetației și prin peisajul montan plin de farmec și culoare. Totuși, în apropiere există câteva zone de interes, precum Muzeul Chihlimbarului de la Colți sau Complexul Rupestru Aluniș.
Încă de când am pornit la drum, odată cu primele ore ale dimineții, ziua se anunța a fi una frumoasă și însorită. Destinația finală: Școala Generală cu clasele I-VIII din satul Scărișoara, comuna Cislău.

Foto: Grup de elevi și profesori – Arhivă Burda România

Pentru a vă introduce un pic în atmosfera plăcută a acestui centru educațional, am să vă ofer câteva date legate de trecutul său, informații preluate de pe pagina de internet a Primăriei Comunei Cislău: undeva, pe la 1890 a funcționat aici, cu întrerupere, o școală primară cu doar trei clase. Actuala clădire a fost construită la 1930 și a existat doar ca școală primară până în anul 1968. În prezent, aici învață copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.
Invitația am primit-o din partea doamnei profesoare de Limba și Literatura Română, Loredana Olteanu. Dânsa ne-a întâmpinat, încă de la poarta școlii și ne-a făcut cunoștință cu alte două doamne profesoare: Ionela Voicu, directoarea școlii, și Aurelia Moldoveanu, implicate la rândul lor în susținerea acestui proiect gastronomic școlar, prezentat revistei „Practic în bucătărie”.

Foto – Arhivă Burda România

De ce o asemenea activitate, într-o zonă în care nu există licee cu profil alimentar sau școli postliceale de alimentație publică?, ne-am întrebat, iar răspunsul nu a întârziat să apară, din partea doamnei directoare Ionela Voicu: „V-am invitat astăzi aici, fiindcă ne-am hotărât să facem o activitate la care să participe copiii. Noi avem în programa școlară astfel de activități: abilități practice, educație tehnologică, pregătirea micului dejun, pregătirea diferitelor rețete și este bine pentru ei să și vadă rezultatele muncii lor, undeva. La «Cunoașterea mediului» avem noțiuni legate de stilul de viață sănătos, alimentație, ce mâncăm, cum mâncăm și aplicații practice.” Din spusele dânsei, am înțeles că ocupația principală a profesorilor în școală nu este legată de pregătirea unor viitori bucătari sau cofetari, dar această activitate este doar o formă recreativă de educație, prin care copiilor le este insuflată dorința de a se hrăni sănătos și de a selecta în meniul zilnic produsele bogate în vitamine, fibre și minerale.

 

Foto – Arhivă Burda România

Odată dat startul activităților culinare, micuții s-au pus pe treabă, ajutați de doamnele profesoare, în pregătirea unor specialități sănătoase, precum, salata de fructe, spuma de căpșuni și salamul de biscuiți, căci aceste trei produse erau stabilite dinainte pentru a fi preparate. Cu atâtea mâini dibace și atâta dorință de implicare, lucrurile au mers strună, iar produsele finale, frumos decorate și atent aranjate au fost gata cât ai clipi. Fiindcă soarele ne zâmbea atât de luminos și cald, am hotărât să scoatem masa cu cele preparate în grădina școlii, acolo unde, în iarba înaltă și cu muntele profilat pe fundal, am dat startul unei scurte ședințe foto.
Întorși înapoi, am mai stat un pic de vorbă, la o cafea, cu doamnele profesoare. Astfel, am aflat că metoda predatului simultan solicită foarte mult personalul didactic din zona rurală. Această predare simultană presupune alocarea aceleiași perioade de timp unei grupe de elevi duble sau triple, din ani separați, datorită lipsei claselor de curs și a personalului. Ca exemplu, se poate ajunge la comasarea într-o singură clasă, a unor grupe de copii de a VIII-a și de a V-a pentru predarea a două lecții simultan, din aceeași materie. Captarea atenției elevilor se face, în felul acesta, mult mai greu, datorită numărului mare de copii, iar extenuarea psihică a cadrului didactic devine evidentă. Chiar și cu sporurile financiare aferente acestei metode, mulți profesori și-ar dori ca problema predării simultane să fie, într-un fel, rezolvată.

Foto – Arhivă Burda România

Aș vrea să închei, prezentând un paragraf din materia de curs, scris pentru noi, pe o coală de hârtie, de către doamnele profesoare:
„Fibrele, vitaminele și mineralele, aceste substanțe nutritive sau nutrienți, sunt indispensabile bunei funcționări a organismului nostru, consumarea lor zilnică fiind primordială pentru păstrarea sănătății. Legumele și fructele sunt alimente indispensabile echilibrului nostru. Ne aduc fibre, vitamine și minerale, care ne ajută să ne menținem în formă și să prevenim bolile. Carnea, peștele și ouăle, produse bogate în proteine și savuroase, ocupă un loc principal în alimentația noastră. Produsele din lapte sunt o sursă privilegiată de calciu, mineral indispensabil creșterii și sănătății noastre.”

Foto: Gulgări de zăpadă – Arhivă Burda România

 

Bulgări de zăpadă

Îți trebuie:
½ kg biscuiți
1 esență rom
2 linguri cacao
400 g nuci 
1 pachet de margarină
100 g zahăr pudră
nucă de cocos
Pregătești așa:
Dai prin mașina de tocat biscuiții, apoi îi amesteci cu margarina, cacaua, esența de rom și nucile. Frămânți bine. Dacă îți iese o compoziția moale, mai pui biscuiți, pentru a o mai întări. Formezi bulgări mici și îi dai prin nuca de cocos.

Foto: Salată de fructe în cupe de mere – Arhivă Burda România

Salată de fructe în cupe de mere

Îți trebuie:
10 mere pentru cupe
2 portocale
2 kiwi
2 banane
1 conservă compot de ananas
300 g căpșuni
Pregătești așa:
Speli și ștergi bine merele, le rupi codițele, le tai în două, formând un model zimțat cu ajutorul cuțitului, scobești mijlocul celor două jumătăți pentru a elimina căsuța mărului și le tai capacul (partea de sus a mărului).
Introduci merele într-un vas cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Scobești mărul, lăsând pereții de 0,5 cm. Clătești cu zeamă de lămâie și umpli merele cu salata de fructe. Cureți fructele, le tai cubulețe, pui zahăr, puțină esență de vanilie și le lași la rece până realizezi cupele. Servești salata rece.

Foto: Spumă de căpșuni – Arhivă Burda România

Spumă de căpșuni

Îți trebuie:
5 ouă
300 g zahăr
300 g căpșuni
Pregătești așa:
Separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile spumă tare, apoi adaugi zahărul în ploaie. Pasezi căpșunile și le adaugi peste albușurile bătute, apoi omogenizezi compoziția. Dai spuma la rece pentru puțin timp.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 07/2012
Text și foto: Cristian Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!