Să mergem la băi și anul acesta!

Să mergem la băi și anul acesta! Salvați industria balneo și SPA din România!

Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România (OPTBR), desprespa.ro și Alianța pentru Turism au lansat un apel de urgență pentru salvarea României balneare. În România în primăvară au fost elaborate normele de protecție suplimentară Anti-covid care se aplică acum în cadrul tratamentelor balneare și SPA din toată Europa. În afară de România. Pentru că România este singura țară din Europa unde rămâne interzisă și în acest moment folosirea apelor vindecătoare în tratamentele SPA și balneare, deși s-a demonstrat că răspândirea covidului nu are legătură cu apa iar în rest pot fi respectate câteva norme simple de protecție. Întreaga Europă elaborează acum programe de sporire a imunității prin tratamente balneare, în special la vârsta a treia, considerată cu risc Covid crescut.

 

balneo

În România tratamentele balneare în spații acoperite sunt interzise acum și aici aproape nimeni nu vorbește despre soluții de sporire a imunității. După ce luni întregi nu s-au putut mișca din casă decât o oră pe zi, pensionarilor României le este acum interzis tratamentul balnear care îi punea în formă și le întărea imunitatea. În cadrul stațiunilor balneo-climaterice de la noi (cu puțini vizitatori, e drept, deoarece tot ce presupune bazin acoperit nu se poate folosi) nu a existat până acum nicio infectare cu Covid, nici în rândul turiștilor și nici în rândul personalului. În 2020, numărul turiștilor care și-au făcut totuși curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimănești, Techirghiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și SPA vor intra în faliment până la finalul anului 2020. Acum industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând. Mulți dintre specialiștii de vârf care lucrau până acum în stațiunile românești, echipe formate cu greu de-a lungul mai multor ani, sunt nevoiți să-și schimbe locul de muncă. Specialiștii se pierd și sunt extrem de greu de înlocuit.

Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit“ spune Nicu Rădulescu, Președintele OPTBR. Industria este gata oricând de repornire în condiții de siguranță, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical și ce acum poate să vină în susținerea întăririi imunității în aceste momente importante.

În timpul așteptării unei reacții din partea autorităților și un răspuns la apelurile făcute către stat, România pierde aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de zona balneo și SPA.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!