Românii de pretutindeni uniți prin gastronomie

Dragii mei prieteni,

Acum câteva săptămâni am vorbit la telefon cu o veche prietenă care de 10 ani trăiește împreună cu familia în Marea Britanie. Sigur, înainte de a discuta la telefon, ne-am regăsit prin intermediul facebook-ului, o modalitate facilă de a lua legătura cu prieteni, familie sau cunoștințele, plecați din țară de ani buni.

Foto: Cristi Niculescu

Sunt convinsă că mulți dintre cei care ne scriu la redacție, pentru Practic în bucătărie, care ne scriu pe site sau pe facebook, care ne citesc revistele au o astfel de situație. Multe familii de români au trebuit să se rupă în două, o parte rămasă în țară, o parte plecată în străinătate, pentru o viață mai bună. Oricât de bine se simt acolo, dragostea de familie, de locurile unde s-au născut și au crescut îi fac să fie triști.
Cum spuneam, am vorbit cu prietena mea, care după ce mi-a povestit pe scurt ce fac, cum se descurcă, cum trăiesc acolo, mi-a spus că duce dorul locurilor de unde au plecat. Încearcă să-și aline dorul vorbind la telefon cu cei din țară, sau prin intermediul internetului, aflând mai multe despre România. Tot discutând pe facebook, mi-a spus că simte lipsa mâncărurilor românești. I-am dat adresa site-ului nostru, www.practicinbucatarie.ro și i-am spus că acolo găsește multe rețete care să-i aducă aminte de țară, dar pe care să le poată prepara și acolo.
A fost încântată și, cu prima ocazie, a ales o rețetă pe care a preparat-o. Ginerele ei, care este de origine din Marea Britanie, a fost încântat și a recunoscut că mâncarea românească este delicioasă, are un gust deosebit și o savoare extraordinară. Într-una din seri a făcut mămăliguță cu brânză și smântână, la care a pus alături câteva ouă ochiuri. Mi-a spus că preparatul a fost de mare efect, simplu și cu gust bun. (aici găsești o rețetă bună de mămăligă ciobănească)
Nu vreau să semene cu o reclamă făcută revistei, dar ca un ajutor pentru românii noștri plecați pe alte meleaguri, rog cititorii revistei noastre, cei care intră pe site-ul nostru (www.practicinbuctarie.ro) sau pe pagina noastră de facebook (Practic in Bucatarie) ori instagram, să comunice adresele și rudelor din străinătate, plecate definitiv sau pentru o perioadă de timp. Noi, cei din redație, și voi, cititorii noștri și colaboratorii noștri, ne-am considerat și ne considerăm în continuare o familie. Hai să ne ajutăm în familie! Hai să încercăm să-i aducem aproape de noi, cu ajutorul tehnologiei, pe părinții noștri, copiii noștri, rudele noastre, prietenii și cunoștințele noastre.

Foto: Arhiva Burda Romania

Sunt convinsă că, atunci când se poate, mergeți la ei în vizită. Nu știți ce bunătăți să le mai duceți, să simtă gustul de acasă, să simtă că a venit Crăciunul, că a venit Paștele. Să le oferim și o modalitate de a regăsi rețete cu specific românesc, dar și ei să trimită rețete specifice zonelor în care locuiesc. Vrem și noi, cei de acasă, din România, să preparăm ceea ce „ai noștrii„ își prepară într-o zi normală din cursul săptămânii, într-o zi de duminică sau de sărbătoare, așa parcă suntem mai aproape de ei. Intrați aici  și veți găsi o rețetă trimisă de o cititoare care, probabil, a fost inspirată de o cunoștință de pe alte meleaguri.
Tot prin intermediul internetului: facebook, site, instragram, să ne apropiem mai mult unii de alții, să ne spunem păsurile, grijile, realizările și, de ce nu, să împărtășim cu alții rețetele noastre cele mai deosebite. Îmi doresc din suflet acest lucru! Voi, nu?!

Articol redactat de Dorina Alexandrescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!