Quinoa – Știai că…

quinoa

Foto: Quinoa roșu, negru și alb

 

Quinoa – Știai că…

acum 6000 de ani, incașii cultivau quinoa în regiunea Anzilor Cordilieri, planta regăsindu-se chiar și la înălțimi de 4000 de metri? O considerau mama tuturor gramineelor, prin tradiție însuși împăratul împrăștiind primele semințe în sezonul însămânțărilor. Privită din punctul de vedere al frecvenței cu care se consuma, în civilizația sud-americană precolumbiană quinoa era pe locul doi, după cartof, urmată de porumb.

de la această plantă se consumă atât fructele, cât și frunzele? Nu este o cereală, ci o pseudocereală din familia Chenopodium, iar alături de hrișcă, oferă posibilitatea de a consuma carbohidrați de calitate, celor care au intoleranță la gluten?

cele mai mari producții de quinoa se obțin în Peru, Bolivia și Ecuator?

bobițele de quinoa, nu mai mari de 2 mm, sunt bogate în minerale: în 100 g quinoa se regăsesc 96 de procente din necesarul zilnic de mangan, 65 din necesarul de fosfor, 45 din necesarul de magneziu, 42 din cel de fier și 35 din cel de cupru. Patru dintre vitaminele grupului B sunt prezente în cantități mari: B1, B2, B6 și B9. Pentru vegetarieni, este o sursă de proteine, bogată în aminoacizi, fibre și acizi grași esențiali. Conținutul ei în minerale și fibre o recomandă în alimentație pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului, migrenelor, diabetului tip 2, litiazei biliare, precum și în alimentația gravidelor și a bolnavilor de astm.

datorită proprietăților sale benefice pentru organism, NASA o consideră un aliment complet, perfect pentru alimentația cosmonauților angajați în zboruri de lungă durată.

pentru a li se îmbunătăți calitățile nutriționale, e bine ca bobițele de quinoa să fie înmuiate timp de 2-4 ore în apă rece? În acest fel, sunt activate enzimele prin debutul germinației, iar boabele se înmoaie, reducându-se timpul de fierbere și, prin aceasta, pierderea vitaminelor.

învelișul boabelor de quinoa este ușor amărui și are un efect laxativ? După ce apa în care boabele se înmoaie, se schimbă de 2-3 ori, prin spălare sub jet de apă, gustul amărui se atenuează.

în America de Sud, boabele sunt adesea decorticate? Încercându-se obținerea de noi varietăți care să aibă coaja mai puțin amară, s-a constatat că producția de quinoa devenea o hrană bună pentru păsări, coaja amăruie fiind motivul pentru care acestea stau departe de culturile de quinoa. Măcinate sunt formă de făină, amestecate într-o anumită proporție cu făină de sorg, amidon de porumb și de tapioca, dau naștere unei baze pentru preparate destinate celor cu intoleranță la gluten.

… în America de Sud, frunzele proaspete de quinoa se consumă sub formă de salate, dar în cantități moderate?

boabele de quinoa sunt foarte sățioase și spornice, mărindu-și volumul, prin hidratare, de două ori? În combinație cu vegetale, sunt chiar o hrană dietetică, potrivită celor care optează pentru a deveni vegetarieni.

adăugând quinoa fierte și bine scurse, în pasta pentru burgeri, aceștia devin mai pufoși și nu mai este necesar să îi consumăm între felii de chiflă sau pâine, ci adăugăm doar un sos picant și este gata o masă completă și sănătoasă.

Citește și articolul de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!