Pregătește-ți pielea prin expunerea graduală la soare!

Prof. Dr. Olga Simionescu
Șef Secție DERMATO-VENEROLOGIE 1
Spital Clinic Colentina

Interviu cu
Prof. Dr. Olga Simionescu

medic primar dermato-venerologie;
 doctor în științe medicale

Șef Secție DERMATO-VENEROLOGIE 1
Spital Clinic Colentina

 

 

 

Dacă în celelalte anotimpuri avem grijă multă de alte sisteme ale corpului, vara este perioada în care ar trebui să ne preocupe, în afara sistemului digestiv, pielea. Iată de ce, din grijă pentru voi, am apelat la medicul specialist, pentru câteva răspunsuri la întrebări ce ar fi necesar să ne preocupe, dacă dorim să fim feriți de neplăceri.

 

Stimată doamnă doctor Simionescu, de-a lungul verii, pielea este mai mult timp expusă unor factori de mediu: radiația solară, vânt, praf, apa bogată în clor, din bazine etc. Care sunt principalele probleme cu care se prezintă pacienții la cabinetul medicului dermatolog? 

Cel mai frecvent, pacienții se prezintă vara la dermatolog cu arsuri solare (actinite), infecții luate de la piscină (bacteriene, micotice, parazitare), melasmă, agravări ale acneei, bolilor de fotosensibilitate (lupusul eritematos, de exemplu), ectoparazitoze.

Care este regimul ideal de expunere la soare, pe perioada verii, pentru diferite categorii de vârstă? 

Omul se poate expune la soare dacă nu are antecedente genetice de cancer de piele și dacă nu are pielea foarte deschisă la culoare. Ideal este să se protejeze cu agent ecran (cremă, spray de fotoprotecție), atât în expunerea de zi cu zi, cât și atunci când merge la plajă. Este foarte periculos pentru oricine să facă băi de soare între orele 11.00 si 15.30, atunci când fluxul și intensitatea radiațiilor ultraviolete de tip B sunt cele mai mari.

Foto: 123 rf

În cazul unei arsuri solare, cum ne dăm seama când e cazul să apelăm la serviciile medicale de urgență sau la medicul specialist? 

Dacă arsura solară este limitată și nu există insolație, pacientul trebuie imediat ferit de soare și se poate trata singur. Dacă însă vorbim despre stare generală influențată și/sau arsuri extinse, atunci se eliberează Interleukina IL-6 și necesită ajutor medical calificat.

Putem să ne pregătim pielea pentru expunerea la soare? În afară de aplicarea unei creme sau loțiuni de protecție, ce alte măsuri considerați a fi absolut necesare pentru a preveni apariția arsurilor solare? Ne pot ajuta hidratarea, un anumit tip de alimentație sau ingerarea de suplimente alimentare?

Pielea se pregătește prin expunerea graduală, progresivă la soare. Factorul de protecție (SPF) trebuie adaptat tipului de piele; unii oameni nu necesită blocaj înalt, de 50. Hidratarea cu fluide non-alcoolice este benefică, fiindcă pielea se usucă și există o pierdere transpidermală de apă vara. Alimentația ideală este dieta mediteraneană, o adaptare a zonelor populaționale situate în jurul Mării Mediterane la condițiile geo-climatice.

În afară de arsuri, ce alte probleme ale pielii poate aduce expunerea la soare și cum pot fi evitate sau tratate?

În afara arsurilor solare, boli grave preexistente, cum ar fi lupusul eritematos, pot deveni mortale. Apoi există cancerul cutanat epidermic, bazocelular, spinocelular sau melanomul cutanat. De asemenenea, nu neglijăm riscul de îmbătrânire accelerată a pielii (extrinsecă), rezultat al unei agresiuni actinice (solare) cumulative.

foto: 123 rf

Foto: 123 rf

Ce neplăceri pot să apară pe piele, la contactul cu apa din bazine sau cu apa mării? 

La contactul cu apa din piscină pot apărea iritații imediate, alergii (la distanță), infecții de toate tipurile, agravarea acneei.

 Pielea feței are de suferit mai mult decât cea de pe corp, în timpul verii? Ce urmări au temperaturile ridicate asupra diferitelor tipuri de ten? 

Fără îndoială, fața este cea mai expusă la soare, deci ea suferă cel mai mult. Este și mult mai sensibilă, comparativ cu pielea de pe restul corpului. Temperaturile crescute produc vasodilatație brutală. Vasele de sânge se lărgesc, celulele pierd apa, fibrele de colagen și elastină din derm se rup. Agresiunea este simultană, puternică, iar tegumentul uman are foarte multe lucruri de făcut, în mod normal (se reînnoiește, protejează, aduce pigment), astfel că la un moment dat nu mai poate face față singur.

Interviu publicat în Practic în bucătărie nr.8/2019

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!