Jamila, tânăra ce vă încântă cu rețetele ei delicioase pe internet

Cine nu a auzit de JamilaCuisine? E aproape imposibil ca atunci când navighezi pe internet, să nu îți apară în față o pagină cu prezentarea unei rețete a la Jamila. Iar dacă ești pasionat de bucătărie sau doar în căutarea unei rețete pentru a pregăti ceva bun, cu siguranță, în căutările tale, ai dat de Jamila, iar rețetele ei ți-au încântat ochii și ți-au stârnit papilele gustative. Jamila nu este altcineva decât Geanina Staicu-Avram, o tânără de 29 de ani.
Dar, să o cunoaștem mai bine pe invitata noastră:

1. Geanina, te rog să te prezinți, pentru a te cunoaște și cititorii site-ului practicinbucatarie.ro

Mă numesc Staicu-Avram Geanina, am 29 de ani și sunt din București. De aproape 5 ani am un blog cu rețete video, alături de soțul meu, cel care se ocupă de partea tehnică a site-ului https://jamilacuisine.ro și a retetelor.

2. Recunosc, personal, te cunosc mai mult de pe youtube, iar multe rețete pregătite de tine au ajuns pe lista mea, la categoria: TO DO!

Da, toată lumea m-a descoperit pe Youtube, mulți nici nu știau cum arăt pentru că, la început, nu mă arătam în rețetele mele, însă mă bucur că am putut să inspir oamenii să-mi gătească rețetele.

3. De unde vine pasiunea ta pentru bucătărie și de când a început?

Pasiunea pentru bucătărie vine din familie. La noi în casă s-a gătit și se gătește, în continuare, zilnic. Tatăl meu gătește foarte bine, la fel și mama, iar cozonacii ei sunt deja renumiți.

4. Gătești de mic copil? Erai genul de fetiță cu șorțuleț, care făcea fursecuri?

Da, gătesc de mică, însă n-am fost fetița cu sorțulet care făcea fursecuri. De obicei, găteam cu fratele meu atunci când nu ne plâcea mancarea pe care ne-o lăsau părinții acasă, când erau la serviciu. „Găteam” este mult spus, fie prăjeam cartofi, fie fierbeam spaghete, pe care le amestecam cu ulei și cu pastă de tomate pusa direct din borcan :). În rest, găteam foarte des cu tatăl meu, mai ales de sărbatori. Meniul de sărbatori îl făcea, amândoi, iar mama era responsabilă cu deserturile.

5. Ai preluat rețete de la mama ta sau de la bunica? Care e rețeta ta de suflet?

Da, am preluat multe rețete de la mama și de la bunica mea. Eu am copilărit la țară, iar mâncarea bunicii mele face parte din sufletul meu. Ea face cea mai bună saramură de pui, cea mai bună ciorbă, cel mai bun ostropel și cea mai bună pâine de casă. Am avut șansa de a o avea și pe străbunica mea alături, o olteancă harnică și sufletistă, care ne răsfăța cu clătite cu gem de prune și ne făcea cea mai bună ciorbă de fasole gătită în oala din lut, pe care o punea la gura cuptorului în care cocea pâinea.

6. Ce preferi să gătești cel mai mult: dulciuri, mâncăruri complexe…?

Îmi place să gătesc și dulciuri și mâncăruri, însă cred că prefer dulciurile. De obicei, îmi plac provocările și gătesc mâncăruri pe care nu le-am încercat până acum.

7. Când s-a născut proiectul JamilaCuisine? De unde vine numele de Jamila?

JamilaCuisine s-a născut în 2012, la scurt timp după una din vacanțele mele în Maroc. Soțul meu este marocan, iar ideea mi-a venit din dorința mea de a face mâncarea marocană populară și în România. Eram atât de fascinată de condimente și de gustul mâncărurilor marocane, încât voiam ca și românii să le descopere. Numele „Jamila” vine de la familia soțului meu. Una dintre mătușile lui nu putea să-mi pronunțe numele, așa că mă tot striga „Jamila”. Atunci când a trebuit să dau un nume blogului, Jamila mi s-a părut potrivit, având în vedere că eu voiam să prezint mâncare marocană.

8. De unde te inspiri, care este sursa rețetelor tale?

De peste tot. De la familia mea, din cărți de bucate, de la soacra mea. Citesc foarte mult, îmi testez rețetele, le adaptez gustului meu.

9. Cine te ajută/susține? Ai făcut cursuri în acest domeniu?

Cel care mă ajută și mă susține cel mai mult este soțul meu. El este cel care a crezut în mine și în JamilaCuisine de la început, cel care a venit cu ideea rețetelor video. Împreună suntem echipa perfectă. Eu cu partea creativă, iar el cu partea tehnică.

10. Ce înseamnă o rețetă a la Jamila? Ce presupune? Cum arată o zi de filmări?

O rețetă a la Jamila însemnă o mică documentare pentru început. Apoi testez rețeta și, după caz îi aduc modificări. Filmarea în sine începe cu o sesiune de cumpărături, apoi cu pregătirea ingredientelor și a ustensilelor pe care le vom folosi. Soțul meu aranjează cadrul/luminile/camerele. Eu mă ocup de machiaj, coafură, alegerea hainelor pentru filmare. Filmarea în sine durează cel puțin 4-6 ore pentru cea mai simplă rețetă, apoi mai durează și montajul, una sau două zile, după caz. Atunci cand filmez, aloc o întreagă zi respectivei rețete. De la cumparaturi si pana la poza de final, dureaza totul cam 12 ore. Să nu uităm și curățenia, de care trebuie să mă ocup după fiecare rețetă.

11. La ce interval de timp filmezi?

Acum filmez de 2-3 ori pe săptămână, însă am filmat și mai des de atât.

12. Ai scos de curând o carte „Jamila Cuisine”, cu ajutorul editurii Curtea Veche Publishing. De unde a venit ideea de a scote o carte? Erai deja foarte cunoscută în online. Voiai să ai un proiect și în print?

Ideea cărții de bucate a venit de la fanii mei. Ei și-au dorit-o, eu am propus-o editurii Curtea Veche Publishing, iar ei au crezut în potențialul ei, și așa a apărut pe piață.
13. Ce fel de rețete găsesc viitorii tăi cititori în această carte?

În cartea de bucate „JamilaCuisine- cele mai iubite rețete” se găsesc 76 dintre cele mai vizualizate rețete de pe canalul meu de Youtube și de pe site. Sunt rețete de antreuri, de feluri principale și de deserturi.

14. Cât a durat proiectul cap-coadă? Din stadiul de fașă și până în varianta finală, finisată?

Proiectul a durat mai bine de 6 luni, pentru că a trebuit să refotografiem rețetele mai vechi. Nu am fost mulțumiti de pozele pe care le-am făcut la începutul blogului, așa că a trebuit să regătim și să refotografiem o bună parte din rețetele din carte.

15. Se spune că ingredientul principal în realizarea unei rețete este „dragostea”. Îl folosești? Cât de mult?

Da, sunt perfect de acord. Se vede cand punem dragoste în orice, în special în mâncare. Oricine poate lua rețeta și o poate găti mai bine sau mai puțin bine, însă fără o părticică din sufletul nostru, parcă lipsește ceva, și acel „ceva” se vede.

16. Ce te face fericită? Faptul că ești foarte urmărită pe youtube, faptul că ești premiată sau că îți scriu diverse persoane, să-ți spună că le-a ieșit o rețetă de-a ta și sunt foarte încântate?

Cel mai mult mă bucură interacțiunea cu oamenii care mă urmăresc. Pe lângă sutele și sutele de mesaje pe care le primesc zilnic, mă opresc pe stradă pentru a mă felicita sau pentru a-mi spune că au încercat rețetele. Oricât de supărată aș fi sau oricât de proastă ar fi fost ziua respectivă, un zâmbet și o mulțumire din partea unei persoane care mă urmarește sunt suficiente pentru a-mi da seama că munca mea nu este în zadar și că fiecare noapte pierdută merită.

17. În încheiere, te rog să le faci o urare vizitatorilor site-ului practicinbucatarie.ro

Vizitatorilor practicinbucatarie.ro le urez să aibă un an excelent, să fie sănătoși și să gătească în casă pentru cei pe care-i iubesc.

Interviu realizat de Crenguța Simion, red-șef practicinbucatarie.ro

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

One Response

  1. iolo aprilie 26, 2020

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!