6 greșeli de evitat în amenajarea unei bucătării

Multe dintre activitățile noastre de acasă – gătit, curățenie, luat masa, socializare – au loc în bucătărie. Acesta este motivul pentru care o bucătărie frumoasă și funcțională este importantă. Indiferent de stilul de amenajare al bucătăriei tale, organizarea și aspectul reprezintă componentele cheie. Iată unele din cele mai comune 6 greșeli pe care ar trebui să le eviți, astfel încât să obții o amenajare practică și estetică a bucătăriei.

Blat de lucru prea mic

Una dintre cele mai întâlnite neplăceri în ceea ce privește amenajarea bucătăriei este lipsa de spațiu. Având în vedere numărul mare de activități specifice bucătăriei care se desfăsoara pe blat, precum și aparatele electrocasnice amplasate permanent acolo, este necesar să încadrezi cât mai multe suprafețe deschise. O modalitate ușoară de a face acest lucru este prin adăugarea unei insule de bucătărie (acolo unde spațiul permite) sau printr-o zonă de bar ca o extensie a blatului de lucru. Acest lucru este posibil fie într-o bucătărie în formă de L sau paralel cu blatul de lucru în spațiile lungi și înguste.

Spații de depozitare irosite

Spațiile de depozitare insuficiente reprezintă o reală problemă în multe bucătării. Oale, tigăi, veselă, condimente și variate alimente, plus electrocasnicele mai mari sau mai mici, toate au nevoie să-și găsească un loc în bucătăria ta. Un rol important îl joacă aici proiectarea atentă pentru mobila de bucătărie. Chiar și în bucătăriile mici poți obține maximum de eficientă în ceea ce privește depozitarea printr-o planificare inteligentă a renovării.

Dacă bucătăria ta este mică, ia în considerare să integrezi încă un rând de dulapuri superioare pentru a asigura spațiu de depozitare suplimentar. Nu ignora nici zona de deasupra frigiderului. Nefolosirea acesteia reprezintă o pierdere de spațiu care s-ar putea dovedi utilă în ergonomia spațiului tău din bucătărie. Ia în calcul și zona din jurul caloriferului (acolo unde este cazul) sau din jurul ferestrei. Un corp suplimentar adăugat aici ar putea prelua o parte din lucrurile de care ai nevoie atunci când găteșți.

Iluminat slab

Bucătăria este una din încăperile casei unde nu îți poți permite să ai o iluminare slabă. Nu este doar o problemă de design sau de atmosferă. Iluminarea tuturor zonelor de lucru din bucătărie este importantă atât pentru siguranța ta atunci când vine vorba de manipularea cuțitelor și a altor instrumente de bucătărie. În plus, cu cât ai mai multă lumină în cameră, cu atât poți pune în valoare amenajarea. Bine de știut, pentru un spațiu mic, o cantitate mare de lumină va reuși să creeze iluzia de spațialitate.

Pe scurt, în bucătărie ai nevoie de o schemă care să conțină următoarele tipuri de iluminat:

  • iluminat general asigurat de către corpul aflat pe centrul tavanului sau suspendat din plafon.
  • iluminat local reprezentat de sursele de lumina în punctele în care se lucrează, cum ar fi blatul de lucru sau masă.

Evaluează zonele de lucru și concentrează-te pe furnizarea fiecărui loc cu lumina de care are nevoie. Poți alege să mergi pe varianta spoturilor sau a benzii de iluminat tip led, ambele vor asigura iluminarea eficientă a blatului de lucru dacă vor fi montate dedesubtul dulapurilor superioare.

În zona de luat masă este de preferat o lumina caldă, corelată cu restul iluminatului pentru a nu exista diferențe de culoare neplăcute.

Ventilație deficitară a încăperii

Orice amenajare a bucătăriei va fi afectată de mirosurile neplăcute cauzate de ventilație ineficientă a spațiului.

În cazul bucătăriilor unde nu există ferestre, instalarea unei hote este mai mult decât necesară.

Optează pentru o hotă eficientă care va evacua sau reține (în cazul celor cu filtru) vaporii și urmele de grăsime rezultați în timpul gatirii. Astfel vei reuși să îmbunătățesti calitatea aerului din interior, vei putea să menții bucătăria mai curată și să previi deteriorarea mobilierului de bucătărie sau a electrocasnicelor.

Pardoseală nepotrivită

Bucătăria este o zona cu trafic intens, iar materialele folosite pentru pardoseală sunt supuse unei degradări mai accentuate față de alte camere din locuință. De aceea, evită să foloseșți o gresie de calitate inferioară a cărui smalț s-ar putea ciobi ușor sau un parchet laminat prea subțire sau fără rezistență la umezeală. Nu învesti în materiale prețioase, cum ar fi lemnul masiv. Optează pentru materiale de bună calitate, care își vor dovedi eficiența și rezistența în timp.

Lucrări neprofesioniste

Nu-ți asuma riscuri în ceea ce privește amenajarea bucătăriei tale! Apelează la profesioniști pentru a te asigura că proiectul final va fi unul durabil și pe placul tău. Poți cere o oferta de preț de amenajare de interior unui arhitect sau designer de interior și el va ști să îți propună soluții eficiente conform nevoilor tale și mai ales bugetului tău.

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: envato

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!