Ghid de sănătate pe vreme de Covid

Apariția bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, 
ci și de rezistența imunitară a organismului nostru

De câteva luni, noi nu mai suntem noi. Viața noastră nu mai curge după aceleași reguli, iar oamenii sunt nevoiți să se schimbe.
Izolați la domiciliu de aproape 4 săptămâni, românii caută soluții. Caută idei care să îi ajute sa treaca peste boală, care să le întărească corpul și mintea.

Foto: Acad. Prof. Dr. Adrian Restian

Cum poți face ca să te ferești de boală, ca să te păstrezi puternic?
“În primul rând, ar trebui să ne ferim de bolnavi și de suspecți, de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condițiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini și așa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grijă de corpul nostru, pentru că apariția bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci și de rezistența imunitară a organismului nostru.”, spune Acad. Prof. Dr. Adrian Restian.
“E nevoie să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru. Sistemul imunitar este un paznic foarte vigilent, care apără organismul de orice structură străină care atentează la integritatea noastră. Este vorba despre mecanisme înnăscute, care depistează și elimină imediat orice corp străin care intră în organism: virusuri, microbi sau celule canceroase, pe care le depistează și le omoară. Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune și de niște mijloace specifice pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, niște anticorpi specifici contra virusului respectiv. Pentru a putea stabili diagnosticul bolii, se poate determina prin niște teste speciale, prezența virusului sau prezența anticorpilor pe care i-a sintetizat organismul care a venit în contact cu virusul respectiv“, completează academicianul.
Azi, îmbolnăvirea nu depinde doar de contactul cu virusul, ci și de capacitatea sistemului imunitar de a-l distruge, de a nu-i permite să intre și să se înmulțească în celulele noastre. Spre deosebire de microbi care se înmulțesc în afara celulelor, virusurile se înmulțesc în celulele noastre, chiar pe seama mecanismelor noastre genetice.

Soluții pentru un sistem imunitar mai puternic și mai alert
Răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, așa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru. “De aceea, dacă vrem să prevenim coronavirusul, ar trebui să ne ferim de stres și de răceală. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală și de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mișcare și să consumăm mai multe lichide, mai multă apă și mai multe ceaiuri. Deoarece după cum spun unii autori, în viroze, odihna și hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire și tratament.”, subliniază doctorul Restian.


Ce suplimente și vitamine ne sunt de folos?
Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienți pentru a putea funcționa normal, de o serie de aminoacizi și de o serie de vitamine, pe care nu le poate sintetiza singur. De asemenea, el are nevoie de o serie de elemente minerale și de oligoelemente, pe care nu le poate obține întotdeauna din alimentația curentă.
Totodată, putem conta pe substanțe naturale care stimulează sistemul imunitar: Turmericul, Gheara-mâței, Astragalus, Usturoiul negru, Ghimbirul, Echinaceea, Propolis, Lemn dulce.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!