Dr. Iulia Drăguț promovează gastronomia românească

Dr. Iulia Drăguț este președintele Asociației Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA), cea mai importantă și mai activă asociație a profesioniștilor artei culinare de la noi. Alături de soțul ei, Radu Zărnescu, președintele Euro-Toques România, fac permanent eforturi de a aduce gastronomia românească acolo unde îi este locul, alături de marile gastronomii ale lumii.

În agendele lor este un fapt obișnuit participarea la marile competiții și festivaluri internaționale, implicarea în proiecte interne de promovare a produselor tradiționale și sezoniere, în proiecte menite să formeze noi generații de tineri profesioniști ai artei culinare, dar și implicarea în acțiuni populare și caritabile.

Însă în 2019 abia dacă i-am zărit puțin în direct pe acești prieteni: mereu pe drum, mereu pregătiți să reprezinte țara în altă parte, într-un efort de diplomație culinară fără precedent! A venit și luna decembrie și am rugat-o pe Iulia să ne povestească cam ce a făcut și pe unde a fost în acest an zbuciumat, însoțind delegațiile românești la evenimente, alcătuind și susținând echipe românești unite și devotate, jurizând în marile competiții internaționale, organizând evenimente până la cele mai mici detalii, strălucind la ele, realizând negocieri și desfășurând diplomație, dar mai ales inimă și energie bună!

Revelionul bucătarilor la Conacul Maria Theresa, Orlat

5-7 ianuarie: „Revelionul Bucătarilor” la Conacul Maria Theresa, Orlat

Bucate alese din toate colțurile țării, de la specificul tradițional până la rafinamentul franțuzesc au fost prezentate pe o masă ca la Curtea lui Ludovic al XIV-lea. „Pièce grosse”, adică animalele (ied, miel) sau peștii (de 20 kg!) gătiți întregi, preparatele de cofetărie și patiserie au fost provocările pe care și le-au asumat bucătarii prezenți. Munca în echipă de peste zi s-a transformat într-un schimb de experiență, un team building care a devenit deja tradiție, ca recunoaștere a eforturilor pe care bucătarii le fac peste an. A urmat desigur împărtășirea bucatelor și trăirilor!

22-28 ianuarie: Nablus, Israel

Din păcate, există în lume bucătari care nu se pot bucura de experiențe care pentru noi sunt ușor accesibile, însă pentru ei reprezintă o adevărată provocare din perspectivă socio-politică, economică și culturală. Este cazul celor din teritoriile palestiniene din Israel. În Nablus, Iulia a susținut un discurs despre importanța conservării patrimoniului cultural culinar al țării, despre aducerea în contemporaneitate a prezentării preparatelor vechi, dar și despre dorința explicită de a oferi bucătarilor din acea parte de lume condițiile necesare pentru a intra în contact cu alți bucătari, reprezentanți ai altor medii socio-culturale, despre găsirea modului în care se pot desfășura activități respectând condițiile presupuse de planul socio-politic.

8 februarie: acord cu Chefs’ Club Greece la Atena

În 2019 titlul de Regiune Gastronomică Europeană a fost acordat în același timp unei regiuni din România, Sibiu, și unei regiuni din Grecia, Egeea de Sud. 
Ca urmare, ACEEA România și Chefs’ Club Greece au semnat un protocol de susținere reciprocă în vederea găsirii celor mai bune metode de promovare a particularităților regionale, de definire ale spațiului cultural, de identificare a similitudinilor exprimării prin mâncare.

Dr. Iulia Drăguț și soțul ei, Chef Radu Zărnescu, privesc cu încredere spre provocările culinare ale anului 2020! Fiți pe fază – ne pregătesc noutăți!

11-13 februarie: Lansarea Sibiu, 
Regiune Gastronomică Europeană 2019

Preluarea titlului de Regiune Gastronomică Europeană a prilejuit o suită de ceremonii la Sibiu, având ca invitați reprezentanții celorlalte Regiuni Gastronomice cuprinse în acest program.
Acestea au debutat cu o cină cu specific românesc interpretată în manieră contemporană de o echipă de bucătari sub conducerea lui Radu Zărnescu, la Castelul de Gheață de la Bâlea lac.
A doua zi a avut loc ceremonia propriu-zisă de înmânare a titlului în prezența oficialităților. Membrii ACEEA au încântat invitații cu preparate diverse, de la cele militare, până la cele tradiționale. În a treia zi invitații au fost conduși la Gura Râului, o comună reprezentativă a Mărginimii Sibiului, unde au avut șansa descoperirii universului arhetipal al ciobanului român, cu obiceiurile strămoșești de întâmpinare a oaspeților, folclorice și culinare.

22-24 martie: Institutul de Gastronomie, 
Cultură, Arte și Turism, Barcelona

Consiliul Director al acestei organizații a ales-o pe dr. Iulia Drăguț să facă parte din rețeaua specialiștilor săi.

9-14 aprilie: Competiție culinară Biser Mora, Split, Croația

Programul Sibiu-Regiune Gastronomică 2019 a fost prezent și a obținut medalii de aur și argint, cu concursul membrilor ACEEA, Emilian Vîrlescu și Marius Muntean, care au folosit drept ingrediente produse locale tipice din Sibiu: brânzeturile de Seviș, afumăturile din Gura Râului, produsele din porc Mangalița. Iulia a fost prezentă ca jurat.

12-14 aprilie: Campionatul Internațional de Pizza și Paste, ediția V, Sibiu, Redal

Anul acesta competiția a fost organizată de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 în parteneriat cu ACEEA. Concursul individual, destinat profesioniștilor, s-a desfăşurat sub privirile publicului spectator.

17-19 aprilie: Culinariada-Cupa Juniorilor în Gastronomie, Sibiu, Redal

CULINARIADA urmărește să-i ajute pe tinerii care se pregătesc să devină bucătari să înțeleagă mai bine rolul lor social, alinierea la standardele internaționale atât la nivelul igienei, cât și al artei și științei acestui vast domeniu. Cuvintele de ordine sunt sustenabilitatea, respectul față de sezonalitate, de mediu înconjurător, respectul față de trecut și privirea cu responsabilitate spre viitor. În afară de prezentările organizate de profesioniștii membri ACEEA în liceele de specialitate sub forma unor expoziții de artă culinară, în contextul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, ACEEA a organizat cea mai mare competiție pentru elevii din învățământul de specialitate, preuniversitar.

Pregătiri la Hotelul de Gheață, Bâlea Lac

30 aprilie – 3 mai: Competiția Bestcookfest Izmir

Echipa de seniori a ACEEA a obținut CUPA evenimentului!

16-10 mai: Summitul de la Sibiu

Pe lângă titlul de Regiune Gastronomică Europeană, Sibiu a fost în 2019 și gazda summit-ului reprezentanților țărilor europene, Președinți de Stat și Premieri, în cadrul unei întâlniri informale, sub stindardul deținerii Președinției Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

La inițiativa Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică și sub atenta supraveghere și implicare a Președintelui Euro Toques România, Radu Zărnescu, pe strada Cetății din Sibiu s-a desfășurat „Summit of Flavours”. Membri ai Asociațiilor ACEEA și Euro-toques România au preparat în fiecare zi rețete specifice țărilor europene și s-au bucurat de minunatul feedback oferit de ambasadori, premieri, președinți de stat, oameni simpli.

9-15 mai: Korean Culinary Cup, Daejeon, Coreea de Sud

Cristian Zamfir, executive chef, și David Ioan Răileanu, executive chef „La Castel”, Iași au câștigat aurul la categorii și Cupa evenimentului. În 45 de minute, ei au pregătit câte 2 preparate, a câte 2 porții, ceilalți competitori pregătind câte un singur preparat, a câte 2 porții. Provocarea a venit din cauza faptului că jurații au decis ca Dr. Iulia Drăguț să preia funcția de Președinte al juriului, întreaga atenție fiind astfel îndreptată asupra prestației echipei României!

17-19 mai: Festivalul Peștelui Durabil, a doua ediție, Câmpia Turzii

Membrii ACEEA au pregătit 2000 de porții de pește în cadrul unui live cooking show maraton!

2-9 iunie: Ghinghis Khaan International 
Culinary Competition, Mongolia

Deplasarea în Mongolia a constituit un nou prilej pentru ACEEA de a promova titlul de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, așa cum a făcut-o în Croația, Germania, Turcia, Coreea de Sud, Grecia. Echipa României a pregătit diverse preparate având la bază brânza din Mărginimea Sibiului, dar și pastramă de oaie și carne de porc Mangalița – acestea au făcut deliciul publicului invitat la degustare în iurta mongolă pusă la dispoziție de organizatori!

Sibiu, Gusturile Verii: cel mai lung proțap din țară, construit de însuși Chef Radu Zărnescu, a fript simultan nu mai puțin de 16 berbecuți

15-19 iunie: Congresul Culinar al Țărilor islamice, Baku, Azerbaijan

Singura femeie creștină invitată în acest context a fost chiar Iulia.

19-28 iunie: Japonia

China și Japonia au organizat anul acesta Forumul G20 (din care România nu face parte, politic). Forumul a fost găzduit pe insula Awaji, vatra culturală și culinară a insulelor Nipone. Manifestarea a cuprins și evenimentul World Eatology Forum, unde Iulia a fost invitat special și a susținut o lucrare. Pe insula Awaji, japonezii au menținut agricultura și zootehnia naturală. Cu trei zile înainte de competiția culinară internațională, Radu Zărnescu a avut ocazia să testeze ingredientele locale, în special celebra carne de vită japoneză Wagyu, cu certificare clasificată Kobe, cea mai fragedă și gustoasă specialitate de carne de pe mapamond. În cadrul concursului a fost invitat câte un singur Master Chef din fiecare stat membru al G20, iar reprezentantul României a avut statutul de invitat special. În bătălia finală, Chef Radu Zărnescu s-a clasat pe locul al 3-lea la nivel mondial împreună cu reprezentantul Rusiei, după reprezentantul Coreei de Sud pe locul 1 și reprezentantul Canadei pe locul 2.

28-30 iunie: „Festivalul Bujorului”, Gura Râului

9-11 august: „Gusturile Verii”, Sibiu

Mai mult de 20.000 de turiști și sibieni s-au ospătat la standurile evenimentului: alături de producătorii locali au fost membrii ACEEA, 
care au preparat în direct bunătăți pe plite, 
ceaune și grătare, dar au amenajat și un 
pop up restaurant cu preparate fine dining, care au beneficiat din plin de dialogul intercultural și interprofesional dintre chef Giogio Diana și bucătarii români coordonați de Gigel Ciutacu.

Radu Zărnescu a construit cel mai mare proțap din țară, 16 berbecuți fiind simultan pregătiți, după o rețetă secretă! Toți cei 16 au fost consumați în mai puțin de o oră de gurmanzii de la fața locului.

21 septembrie: Promovarea învățământului în industria ospitalieră la București

În parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalieră (APIO) și Federația Patronatului din Turism, ACEEA a fost prezentă la conferința care a avut ca subiecte de dezbatere nevoile din turism, modul în care învățământul preuniversitar ar trebui să pregătească resursa umană la nivelul nevoilor societății contemporane.

22 septembrie – 1 octombrie: Torreon, Mexic

Iulia a fost prezentă, alături de reprezentanții Statelor Unite, Canadei, Croației, Bulgariei, Turciei, statului Chile, Argentinei, Boliviei într-o întrevedere care a avut drept scop promovarea moștenirii culturale a țărilor prezente.

9 octombrie: Bruxelles

Iulia a avut oportunitatea de a vedea noile regiuni care candidează la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2023: Trondheim și Mejorca.

10-15 octombrie: Gastromak, Ohrid, Macedonia

Romanian Culinary Team a obținut numeroase medalii. Din nou la loc de cinste au stat produsele locale, în special cele sibiene.

21-25 octombrie: competiția „European Young Chef Award 2019”, Rhodos

Reprezentantul României, Paul Răhăian, a prezentat o rețetă arhaică din Mărginimea Sibiului, miel cu salată de sfeclă, care a primit laudele juriului.

29 octombrie-1 noiembrie: jurizare în prima competiție gastronomică din Naharya, Israel


4-10 noiembrie: „Delicious Uzbekistan”, 
Tashkent, prima ediție

România a fost singura țară prezentă din afara spațiului cultural islamic și a obținut numeroase medalii.

16-21 noiembrie: Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, Sibiu

În 2014, între 13-17 martie, la București, 
Hotel Pullman, la inițiativa Iuliei, ACEEA organiza prima ediție a Congresului Mondial al Tradițiilor Culinare. Această inițiativă, unică în lume, a adus atunci împreună 50 de țări și cele 9 regiuni istorice ale României. A doua ediție, din noiembrie 2019, a avut ca temă NUNTA și a reunit antropologi culinari, istorici culinari, bucătari.

22-24 noiembrie: „Gusturile Iernii”, Piața Mică, Sibiu

Celebrity Chef Robert Rainford din Canada a prezentat două live cooking show-uri (termenul este înregistrat la OSIM ca marcă înregistrată a Asociației Culturale Euro Est Alternativ!) alături de nu mai puțin de 45 bucătari profesioniști. Membrii ACEEA au prezentat și ATELIERE CULINARE ARHAICE: murături, conserve, mezeluri de casă etc.

25-29 noiembrie: Ryad, Arabia Saudită

Iulia a fost „invitat special” la Saudi Expo, cea mai mare expoziție de produse locale din Arabia Saudită.

1 decembrie: Ziua Națională, Alba Iulia

Dacă anul trecut 100 de bucătari sărbătoreau 100 de ani de România prin pregătirea a 15.800 de porții oferite participanților la manifestările prilejuite de celebrarea Centenarului, anul acesta membrii ACEEA au pregătit în 60 de ceaune 3000 de porții pentru cetățenii orașului, militarii din Alba Iulia, oficialități.

12 decembrie: a patra ediție a Galei Patrimoniului Cultural ADR, Iași, Palatul Culturii

Eveniment organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est; ACEEA a organizat o masă cu bucate tradiționale moldovenești, care a făcut deliciul publicului spectator, ca în fiecare an.

16 decembrie: Comemorarea Eroilor Revoluției, Timișoara

Membrii ACEEA, sprijiniți de Primăria Timișoara au adus un pios omagiu eroilor Revoluției! Porțiile preparate au fost oferite trecătorilor pentru pomenirea eroilor neamului! Evenimentul se va repeta de acum în fiecare an.

 

 

 

articol preluat din revista Practic în bucătărie, 03/20

autor: Roxana Melnicu

sursă foto: Skyfotostudio

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!