Inaugurăm în acest număr aniversar noua noastră rubrică DACĂ DORIȚI SĂ REVEDEȚI !
Ideea ne-a fost furnizată de doamna Maria Burcea, care ne-a sugerat să reluăm cele mai bune rețete apărute în numere trecute. Noi, redacția, împreună cu Delikat, le-am alăturat noi sugestii de prezentare și actualizări în preparare, încercând să le facem cât mai accesibile tinerelor cititoare care ar dori să prepare aceste lucruri azi, cu ingredientele pe care le avem acum pe piață și cu timpul relativ limitat pe care îl avem în zilele noastre fiecare la dispoziție.
Foto: Zacuscă cu mere – formulă rapidă
Zacuscă cu mere – formulă veche
Ingrediente:
- 6 vinete mari
- 6 ardei grași
- 6 cepe mari
- 6 gogoșari
- 6 morcovi
- 6 mere acrișoare
- 2 kg roșii
- 1/2 l ulei, sare
Preparare:
Se coc vinetele, ardeii și gogoșarii, se curăță și se dau prin mașina de tocat. Se rad merele și morcovii pe răzătoarea mică. Se fierbe un bulion legat din roșii. Peste ceapa tocată și călită se adaugă legumele cu merele, apoi bulionul. Se dă la cuptor, la foc mic, să scadă. Se potrivește de sare. Se toarnă în borcane, se închid etanș și se sterilizează în cuptor la foc mic 30 min.
Zacuscă cu mere – formulă rapidă
Ingrediente:
- 6 vinete (coapte și congelate)
- 12 ardei grași copți din borcan
- 6 mere acrișoare
- 3 lingurițe Delikat Legume
- 6 linguri bulion de tomate
- cca. 500 ml apă
Preparare:
Vinetele, ardeii, merele curățate și rase se fierb în apă clocotită cu Delikat Legume. Se pasează, se adaugă bulion și se mai fierb o dată. Se lasă să se răcească și se poate consuma imediat!
Foto: Pulpe de pui dulci-acrișoare – formulă rapidă
Prune murate de toamnă – formulă veche
Ingrediente:
- 3 kg prune cu pulpa tare
- 1/2 l oțet
- 1 l apă
- 250 g miere
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 2-3 cuișoare întregi
- sare
Preparare:
Prunele spălate se pun în borcane, care se așază într-o tavă de metal. Oțetul, apa și celelalte ingrediente se fierb 2-3 min. în clocot, apoi amestecul se toarnă clocotit peste prunele din borcane. Se leagă imediat cu celofan și se pun în cămară. Se servesc drept murături, alături de fripturi reci sau calde.
Georgeta Samson, Roman
Pulpe de pui dulci-acrișoare – formulă rapidă
Ingrediente:
- 4 pulpe superioare de pui
- 2 linguri ulei
- 4 lingurițe Delikat Gust de Găină
- 2 lingurițe de miere
- 400 g prune murate
Preparare:
Se marinează pulpele în ulei amestecat cu Delikat Gust de Găină – se țin la frigider 4 ore. Se scot din marinadă, se ung cu miere și se coc la cuptor până se rumenesc. Se adaugă în tavă prunele și se încălzesc 5 min.
Foto: Ciorbă cu ardei – formulă rapidă
Ciorbă de raci oltenești – formulă veche
Ingrediente:
- 10-12 raci uscați (ardei capia mici, ușor iuți)
- zarzavat de ciorbă, tocat
- 1 fir praz, câteva roșii
- 4-5 linguri făină
- 4-5 linguri ulei
- 1 lingură orez
- 1 lingură griș
- sare, piper
- 1 l borș
Preparare:
Se călește zarzavatul în ulei. Se adaugă apă și orez; se fierbe. Se opăresc racii. Se călesc în ulei făina și grișul și se subțiază cu supă; se amestecă până se obține o cocă elastică; se sărează, se piperează și se umplu cu ea ardeii. Se așază în ciorbă și totul se fierbe la foc mic. Se adaugă roșiile tocate și borșul.
Victoria Ene, Caracal
Ciorbă cu ardei – formulă rapidă
Ingrediente:
- 5 ardei copți din borcan
- 500 g amestec de legume congelate pentru ciorbă
- 2 linguri orez
- 2 linguri Delikat Legume
- Delikat Borș Magic Original după gust
- boia de ardei iute
Preparare:
Într-o oală se dau în clocot 3 l apă cu Delikat Legume. Se adaugă amestecul congelat și se dă în clocot. Se adaugă și ardeii și orezul și se mai dă un clocot. În final se adaugă Delikat Borș Magic Original. Se presară boia după gust.
Foto: Pulpe ardelenești – formulă rapidă
Prune la cuptor pentru iarnă – formulă veche
Ingrediente:
- 4 kg prune
- 1 kg zahăr
- un pumn miez de nucă
- scorțișoară pisată
Preparare:
Se scot sâmburii de la prune. Apoi prunele se așază într-un vas smălțuit, punând, alternativ, câte un strat de prune și unul de zahăr. Se lasă cca. 12 ore. A doua zi compoziția se mută într-o cratiță mai mare, se adaugă nucă și scorțișoară pisată, se pune la fiert în cuptor, fără să se amestece deloc trei zile la rând, câte două ore pe zi la foc mic. Astfel fructele rămân întregi și își mențin gustul nealterat.
Compoziția se lasă să se răcească și se pune apoi în borcane.
Georgeta Samson, Roman
Pulpe ardelenești – formulă rapidă
Ingrediente:
- 200 g prune din borcan
- 2 linguri ulei
- 4 pulpe pui
- 2 lingurițe Delikat Bulgărași de Savoare Gust de Găină
Preparare:
Se marinează pulpele în ulei amestecat cu 2 lingurițe sos de soia și 2 lingurițe Delikat Bulgărași de Savoare Gust de Găină. Se scot, se dau la cuptor. Cu 10 minute înainte de a fi gata se garnisesc și se împănează cu prune din borcan.
Intră și aici!