Antreprenoriatul social sau cum să ajuți mai eficient

Pe 29 noiembrie, la ora 10:00 de la Mezanin – Palatul Universul, suntem invitați într-o călătorie cu și despre antreprenoriatul social alături de Tristram Stuart și Dennis Karpes, care au reușit să dezvolte proiecte cu impact masiv în societate. Cei doi ne vor explica care sunt pașii, rolurile și alianțele pe care trebuie să le faci pentru a reuși în antreprenoriatul social.

 

Foto: Antreprenoriat social

Tristram Stuart este autor, speaker, activist și expert în impactul risipei alimentare asupra mediului înconjurător și a societății. Identificând risipa alimentară ca o pârghie cheie pentru reformarea utilizării terenurilor și abordarea schimbărilor climatice, Tristram a reușit să pornească o mișcare globală împotriva risipei alimentare în 2009. Acesta a conceput o abordare pe mai multe niveluri pentru a reduce risipa în întregul sistem alimentar, dezvoltând o primă strategie: de la conștientizarea consumatorilor, până la influențarea fermelor, supermarketurilor și a politicii guvernamentale. În urma impactului local avut, mișcarea s-a multiplicat la nivel european, primind o finanțare de 4 ani de la programul Fusions. Aceste evenimente sunt păstrate cu costuri reduse fiind folosite alimente donate și sunt conduse de voluntari, bucătari și cetățeni.

Această inițiativă a reușit în 2013 ca 48 de tone de mâncare să fie colectate de către 200 de voluntari și peste 1 milion de porții de mâncare să fie redistribuite, iar din anul 2012 „Feeding the 5000” salvează 300.000 tone de produse alimentare de la risipă. Tristram a creat această mișcare globală pentru a pune capăt risipei alimentare, prin angajarea mass-media, schimbarea politicii guvernamentale și de afaceri, prin desfășurarea unor cercetări de impact, lucrând prin parteneriate și schimbând mentalități.

Acum aproximativ 10 ani, Dennis Karpes își părăsea locul de muncă pentru a pune bazele unui proiect educațional – Dance4Life, proiect ce are ca scop informarea tinerilor între 13-19 ani despre HIV și SIDA prin proiecte educaționale și evenimente de dans.  În anul 2019, Karpes are deja un nou proiect: lupta împotriva deșertificării. Cu proiectul “Justdiggit” el face zonele pustii verzi și fertile din nou și în acest fel încearcă să combată deficitul de apă din Asia și Africa. În momentul de față, a reușit deja să refacă peste 2000 de hectare de pământ puternic deteriorat, fapt ce a afectat în mod pozitiv viața a peste 250.000 de gospodării.

Întreprinderile sociale joacă un rol din ce în ce mai important în rezolvarea problemelor sociale, dezvoltând modele sau practici inovatoare într-un mod antreprenorial. Astfel, aceștia susțin în mod activ o schimbare de paradigmă care prioritizează dezvoltarea economică incluzivă, echitabilă din punct de vedere social, dar și din perspectiva sustenabilității mediului. Însă, una dintre cele mai mari bariere pentru astfel de modele este accesul redus la finanțare, în consecință, existând o nevoie puternică de platforme adecvate care să permită cooperarea între investitori, donatori și autoritățile publice. Pentru a răspunde acestei probleme, împreună cu Ashoka, Markus Freiburg a fondat Agenția de Finanțare pentru Antreprenoriat Social (FASE) din Germania. FASE ajută liderii întreprinderilor sociale din Europa să acceseze capital de creștere hibrid astfel încât să își poată mări impactul social.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!