Sufleu de vinete cu usturoi

Foto: Mihai Nicolae

Sufleu de vinete cu usturoi

Rețetă de Ștefania Răduță, București

Preț: 30 lei-6 porții

Pregătire: 45 minute

Coacere: 40 minute

Îți trebuie: 3 vinete, 1/4 kg ciuperci, 2 cepe potrivite, 100 g unt, 2 linguri ulei, 1 cutie brânză de vaci, 100 g telemea slabă de vacă, 4 ouă, 3 linguri smântână, 1 căpățână mică de usturoi, sare, piper, cimbru verdeață: mărar, pătrunjel, tocate fin 2-3 frunze de țelină, pentru aromă, 100 g cașcaval ras

Pregătești așa: Cureți vinetele (după modelul zebră), apoi le așezi într-o oală cu puțină apă și puțină sare, așa întregi, pentru a da în câteva clocote. Le scoți și le lași să se scurgă bine. Pui ceapa tocată mărunt într-o cratiță cu ulei și cu 1 lingură unt, la foc mic, acoperită. Speli, cureți și tai cubulețe ciupercile și le adaugi la călit deasupra cepei, până când ceapa și ciupercile se înmoaie foarte bine. Lași să se răcească puțin. Într-un castron așezi ceapa cu ciupercile gratinate, usturoiul tocat fin, sare, piper, cimbru, verdeața tocată fin, 1-2 ouă bătute spumă, smântâna, cele două feluri de brânză. După ce ai așezat hârtia de copt într-o tavă, așezi de jur-împrejurul tăvii, într-un strat, vinetele opărite bine, scurse și tăiate felioare rotunde, potrivit de mici. Acoperi primul strat de vinete cu jumătate din amestecul de mai sus și apoi formezi alt strat de vinete și din nou restul de amestec, tot uniform aranjat. Topești 50 g unt și-l torni deasupra, în mod uniform. Apoi adaugi și cele 2 ouă bătute spumă, tot în mod egal. Introduci tava în cuptorul deja încins, la foc potrivit, pentru 30 de minute. Când este gata, scoți tava, garnisești totul cu cașcaval ras deasupra, în mod uniform, stingi focul și mai lași tava pentru 10 minute. Servești sufleul imediat, fierbinte, dar și rece e la fel de gustos.



Add Comment