Zamă (supă) de șalate

– Ardeal –

Rețetă de Cristina Fechete, Bistrița

Îți trebuie:

  • 2 bucăți de slănină
  • 3 cepe verzi
  • 1 usturoi verde
  • 4 căpățâni de salată verde
  • 200 g smântână
  • 1 cană lapte bătut
  • sare
  • piper
  • leuștean.

Pregătești așa:

Tai slăninuța cubulețe și o pui în oală să se prăjească. În grăsimea rezultată adaugi ceapa și usturoiul verde, tăiate mărunt (când e iarnă folosești ceapă și usturoi uscat). Lași să se călească puțin, cât să se înmoaie, după care pui circa 4 l apă. Când dă apa în clocot, adaugi salata verde, spălată mai întâi și ruptă în bucăți potrivite. Poți folosi și salata de la borcan pe care ai conservat-o pentru iarnă, dar e mai bună proaspătă.

Lași să fiarbă, adaugi sare, piper, iar când e aproape fiartă salata, faci separat un amestec de smântână și lapte bătut și îl torni în oală. Mai lași să dea un clocot și e gata zama. Pui leuștean tocat deasupra și servești atât caldă, cât și rece.

E delicioasă oricum.

Add Comment