Varză à la Bihor


Adriana-Mariana Rada, Oradea, jud. Bihor

Îți trebuie:

  • 1 kg varză murată
  • 1 kg carne porc tocată
  • 150 g orez
  • 250 g smântână
  • 50 ml ulei (pentru călit carnea)
  • 2 cepe mari
  • sare
  • condimente (cimbru, boia dulce, mărar).

Pregătești așa:

Pui orezul la fiert pentru 8-10 minute. Varza o lași în apă rece la desărat (schimbi apa de câteva ori, ca să iasă toată sarea). Într-o tigaie mai mare pui uleiul și ceapa tăiată cât mai mărunt, iar când ceapa s-a aurit puțin, adaugi carnea tocată și o călești până se pătrunde bine (adaugi din când în când puțină apă). Când carnea e gata, pui puțină sare și condimentele. Fierbi orezul, apoi îl treci printr-un jet de apă rece. Scoți varza din apă cu mâna și o strângi bine între mâini (o storci între pumni). Într-o cratiță cu fundul plat pui un pic de ulei (ungi și marginile), un strat de varză, unul de smântână, unul de orez, apoi jumătate din carnea tocată, un nou strat de varză, unul de smântână, unul de orez și cealaltă jumătate de carne tocată, iar ultimul strat trebuie să fie de varză. Deasupra pui puțină smântână. Dai cratița la cuptor cam 40-45 minute. Când e gata, servești varza caldă cu smântână.

Add Comment