Tort Mușuroi ca la Vașcău

Anca-Elena Tanko, loc. Vașcău, jud. Bihor

Îți trebuie pentru blatul galben:

  • 7 ouă
  • 7 linguri de zahăr
  • 7 linguri de făină
  • 3 pliculețe de zahăr vanilat
  • 1 lingură de ulei.

Îți trebuie pentru blatul maro:

  • 7 ouă
  • 7 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 2 linguri de cacao.

Îți trebuie pentru cremă:

  • 5 gălbenușuri
  • 1 cană de za-hăr
  • 3 pliculețe zahăr vanilat
  • 2 plicuri budincă (aromă de vanilie)
  • 750 ml lapte
  • 1 pachet margarină sau unt
    250 ml frișcă lichidă bătută.

Îți trebuie pentru ornat:

  • 5 albușuri
  • 1 cană zahăr
  • 7 linguri zahăr pentru ars
  • ciocolată rasă
  • puțină cacao sau cafea măcinată
  • esență de rom.

Pregătești așa:
Pentru blatul galben, bați spumă albușurile, adaugi pe rând 7 linguri de zahăr și, când spuma e tare, adaugi 7 linguri făină și cele 7 găl-benușuri frecate în prealabil cu 3 pliculețe de zahăr vanilat și cu o lingură de ulei. Amesteci ușor cu telul sub formă de pară, de jos în sus, ca să nu se lase spuma și coci compoziția în tavă unsă cu margarină și tapetată cu făină.
Blatul maro îl pregătești exact ca și pe cel galben, doar că în loc de zahăr vanilat pus în gălbenușuri, pui cacaua pudră, iar în loc de 7 linguri de făină, pui doar 5. Pentru cremă, freci bine 5 gălbenușuri cu 1 cană de zahăr și cu 3 pliculețe de zahăr vanilat, apoi adaugi 2 plicuri de budincă cu aromă de vanilie și 750 ml de lapte.
Fierbi toate ingredientele la foc mic, până se îngroașă, apoi le lași să se răcească. Amesteci compoziția răcită cu 1 pachet de margarină sau de unt și cu 250 ml frișcă lichidă bătută.
Asamblezi așa:
Tai blaturile fâșii pe lățime, de circa 1 cm grosime și le așezi într-un castron rotund care să-i dea ulterior tortului forma de mușuroi. Începi cu fâșii din blatul galben, pe care le stropești din abun-dență cu un sirop făcut din 12 linguri de zahăr ars și stins cu 1 l de apă, în care adaugi și puțin rom, după gust. Peste fâșiile de blat galben însiropate bine, pui o treime din cremă, apoi așezi una lângă alta fâșii de blat maro pe care le stropești, de asemenea, cu sirop, apoi pui iar cremă și, peste cremă, fâșii de blat galben.
Deasupra pui cremă și la sfârșit închei cu fâșii de blat maro. Pui castronul cu tort în frigider și îl lași circa 3 ore, apoi îl răstorni pe un platou și îl ornezi cu spuma de la cele 5 ouă folosite pentru cremă și pregătită așa: bați cele 5 albușuri cu 1 cană de zahăr și adaugi treptat 7 linguri de zahăr ars fierbinte. Peste această spumă razi ciocolată sau presari cacao ori cafea măcinată.



Add Comment