Știucă umplută

Iulian Diaconu, Tulcea

Îți trebuie:

  • 2 știuci de 1-1,5 kg pentru a încăpea într-o tavă normală de cuptor
  • 4 ouă
  • 1 pumn de orez
  • 3-4 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 pahar de smântână
  • 4 cartofi
  • ulei
  • pătrunjel proaspăt
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • cimbru și puțin busuioc.

Pregătești așa:

Cureți știucile fără să le tai capul (dacă vrei să ai o masă de mare efect). Apoi scoți intestinele și branhiile, cu grijă, să nu te rănești. După aceea, scoți pielea cu mare grijă, să nu se rupă. La cap va fi ceva mai greu, dar, cu puțină străduință, atenție și răbdare, sigur o să reușești. Presari apoi sare pe ambele fețe ale pielii și freci pielea ușor, după care o pui în frigider. Pui pe foc o oală cu apă și, când clocotește, pui carnea de știucă și o lași să dea în câteva clocote. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se desfacă de pe oase. După ce scoți oasele, dai carnea prin mașina de tocat. Amesteci carnea tocată cu ouăle, smântâna, pătrunjelul tocat mărunt, cimbrul, busuiocul, sarea și piperul, cu usturoiul și cu boiaua dulce (după gust). Umpli pielea știucilor cu acest amestec, și o coși cu grijă, să nu se sfâșie. Într-o tavă, pui ulei, faci un pat din cartofi, ceapă și morcovi, peste care adaugi apă și dai la cuptor. Când acestea sunt aproape gata, pui peștele în tavă. Îl lași să se rumenească circa 10 minute. Scoți știucile din tavă, le așezi pe platou și le stropești din belșug cu zeamă de lămâie. Ornezi la final platoul cu legumele fierte și pătrunjel proaspăt.

Add Comment