Șomloi Galușka

Iolanda Hunyadi, Câmpulung, jud. Argeș

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

Foto: Practic in bucatarie; Mihai Nicolae

10 porții
Pregătire: 30 minute
Coacere: 40 minute

Îți trebuie pentru blat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri zahăr
  • 6 linguri făină
  • zahăr vanilat
  • 2 linguri cacao

Îți trebuie pentru crema de nuci:

  • 100 g unt
  • 100 g nuci
  • 200 ml lapte
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură rom
  • 1 lingură făină
  • 1 pumn stafide înmuiate în rom

Îți trebuie pentru crema de ciocolată:

  • 200 ml lapte
  • 1 ou
  • 1 lingură zahăr
  • 100 g unt
  • 1 lingură făină
  • 2 linguri cacao

Îți trebuie pentru glazură:

  • 300 ml frișcă
  • 100 ml lapte
  • 1 lingură rom
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri cacao

Pregătești așa:

Ungi cu unt și tapetezi cu făină două tăvi pătrate sau dreptunghiulare. Încălzești cuptorul la 180 grade Celsius. Faci două blaturi, unul cu vanilie, altul cu cacao, după cum urmează: Separi conținutul ouălor, bați gălbenușurile cu zahăr până devin pufoase, apoi adaugi făina. Bați albușurile spumă, apoi le adaugi în compoziție. Împarți compoziția în două părți,
într-una adaugi 2 linguri ca-cao, iar în cealaltă vanilie. Fiecare parte o torni în una din tăvile unse cu făină. Coci pe rând, 15 minute, sau până când blatul se desprinde ușor de marginele tăvii. Răstorni pe un grătar și lași la răcit. Crema de nuci o pregătești amestecând nucile măcinate cu unt, lapte, zahăr, făină și rom. Le pui pe foc mic, până începe să fiarbă. O lași să se răcească, apoi o întinzi pe unul din blaturi, presari stafidele și acoperi cu celălalt blat. Crema de ciocolată o amesteci cu laptele, ouăle bătute, untul, făina, zahărul și cacao. Pui la foc mic și amesteci încontinuu până se îngroașă. Să nu lași să ajungă la punctul de fierbere. Lași să se răcească puțin, apoi o întinzi pe suprafața prăjiturii și-o pui la rece. Când crema s-a întărit, tai prăjitura în mici pătrate.



Add Comment