Sărmăluțe sătmărene

Rețetă de Adrian Vanțiu, Cluj-Napoca

Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae

Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae

5 porții
Pregătire: 6 ore
coacere: 2 ore

Îți trebuie:

  • 20-24 frunze de spanac
  • 250 g ficat de pui
  • 250 g carne tocată de porc
  • 2 cepe
  • 4 roșii
  • 100 g nucă de cocos rasă
  • 100 g nucă
  • 100 g untură sau unt
  • 2 linguri muștar
  • 500 ml bulion de roșii
  • cimbru
  • măghiran chilli (boia iute) după gust
  • 1 lingură pastă de ardei picant sare piper
  • 2 pahare vin alb demisec
  • 4 linguri zahăr

Pregătești așa:

Alegi frunze de spanac frumoase și le pui să dea un clocot în apă cu sare, le scurgi și le rulezi, apoi le lași să se răcească. Între timp, călești ceapa mărunțită în untură sau unt, adaugi carnea, ficățeii tăiați cubulețe (nu tocați!), roșiile curățate de coajă și mărunțite, nuca de cocos rasă, nuca prăjită și strivită, cimbru, muștar și sare. După ce se coagulează compoziția, umpli foile de spanac și formezi sărmăluțe pe care le așezi într-un vas în care ai caramelizat zahărul și l-ai stins cu cele 2 pahare de vin. Acoperi sarmalele cu sosul format din bulion, pasta de ardei, măghiran, chilli, sare și piper, după gust. Lași această compoziție la rece, să se marineze cel puțin 4-6 ore (preferabil peste noapte), apoi pui vasul în cuptorul preîncălzit și lași la foc mic circa 2 ore.

Add Comment