Plăcintă dobrogeană (creață)

Anișoara Ursan, loc. Cernavodă, jud. Constanța

Îți trebuie pentru 2 tăvi de blat:

  • 600-700 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • 1 praf de sare
  • 1 cub mic drojdie (30 g).

Îți trebuie pentru umplutură:

  • 500 g telemea oaie
  • 5 ouă
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 5-6 linguri iaurt gras.

Îți trebuie pentru uns plăcinta:

  • 5 ouă
  • 250 g iaurt gras
  • zahăr pudră
  • 100 ml ulei.

Pregătești așa:

Frămânți un aluat potrivit de tare și elastic din făină și apă călduță, în care ai dizolvat sarea și drojdia. Împarți aluatul în 10 bucăți egale, pe care le lași puțin la crescut pe o planșetă dată cu făină. Razi telemeaua de oi și o amesteci cu cele 5 ouă bătute bine și cu 5 linguri de iaurt gras. Adaugi și puțină coajă de lămâie. Din fiecare bucată de aluat, faci foi subțiri, potrivit de mari, întinse cu ajutorul unui sucitor. Fiecare foaie întinsă o ungi cu un strat de umplutură de brânză, după ce înainte ai stropit foaia cu puțin ulei. Strângi foaia cu ajutorul degetelor, de la margine spre interior, apoi așezi plăcintele una lângă alta în tava bine unsă cu ulei. Deasupra foilor întinzi un strat uniform cu o compoziție omogenă formată din 5 ouă bătute și amestecate cu iaurt. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură potrivită, până ce plăcinta se rumenește ușor. Tai plăcinta în bucăți potrivit de mari, iar peste ele presari zahăr pudră. Poftă bună!



Add Comment