Cozonac cu mac


Nagy Florentina Elena, loc. Lupeni, jud. Hunedoara
Îți trebuie:

  • 400 g făină
  • 2 linguri zahăr
  • 4 ouă
  • 150 g unt
  • un cub de drojdie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 linguri esență rom
  • 50 g mac
  • 100 ml lapte
  • 1 lingură miere.

Îți trebuie pentru glazură:

  • 100 g ciocolată
  • bomboane pentru ornat albe sau colorate.

Pregătești așa:
Dizolvi drojdia și o linguriță de zahăr în lapte călduț. Torni această maia în făina cernută, acoperi cu puțină făină și mai lași la dospit într-un loc călduț. Bați ouăle cu restul de zahăr și cu zahărul vanilat, speli macul și îl fierbi în 100 ml de lapte cu miere. Freci untul până se înmoaie. În făina cu maiaua crescută adaugi ouăle, un praf de sare, untul, macul fiert și răcit și romul. Amesteci mai întâi cu o lingură de lemn, apoi frămânți. Aluatul trebuie să fie moale și, de aceea, din când în când iei puțină făină pe palme, ca să poți desprinde aluatul de pe degete. Așezi aluatul în forma de copt bine unsă cu unt și tapetată cu făină și lași într-un loc cald la dospit, timp de jumătate de oră. Umpli forma cu aluat decât pe jumătate. Coci cozonacul în cuptorul bine încins înainte, la foc potrivit, circa 45-50 de minute.
Când e rece, ungi cu ciocolată topită în bain-marie și ornezi cu bomboane.
La Mulți Ani!

Add Comment