Pate de linte

Foto: Mihai Nicolae -Burda România

Îți trebuie:
250 g linte
500 g cartofi
1 căpățână de usturoi
2 lingurițe de muștar
sare
piper alb măcinat
opțional, chimen fin măcinat, boia, coriandru sau oregano uscat mărunțit

Pregătești așa:
Pui lintea să se înmoaie în apă rece, pentru cel puțin 4 ore sau de seara până dimineața. Fierbi boabele de linte timp de aproximativ 30 de minute, dacă prepari boabe de linte verde, și 20 de minute, dacă întrebuințezi linte roșie. Ai grijă să mai adaugi apă, dacă este nevoie. Între timp, speli cartofii și îi fierbi în coajă. Scurgi cartofii fierți, iar când s-au mai răcit, îi decojești. Treci lintea și cartofii prin mașina de tocat. Amesteci pasta cu muștarul, usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Bați cu mixerul și adaugi câte puțină supă în care a fiert lintea, până când obții o pastă de consistența smântânii. Poți să consumi pasta la micul dejun, în zilele de post, alături de legume crude sau să umpli roșii și să le folosești la o masă festivă.
Dacă îți plac preparatele mai condimentate, adaugă în pastă boia, chimen, coriandru fin măcinat, oregano uscat măcinat sau semințe de chimen măcinate.
Sfat: Cu linte roșie, pasta îți iese mai fină și boabele fierb mai repede, chiar fără să le înmoi înainte.

5 porții; pregătire: 15 min.; fierbere: 30 min.

Rețetă de Silvia Sorică, Măldăeni, jud. Teleorman

Add Comment