Un tort și povestea lui dulce

Aseară mi s-a întâmplat un lucru minunat. Am deschis pagina de facebook a revistei Practic în bucătărie și am găsit un mesaj mai aparte. O cititoare îmi cerea rețeta tortului „Crenguța”. Wow, mi-am zis! Nu pot să cred că cineva îmi cere această rețetă. De ce?… vă întrebați probabil. Pentru că tortul Crenguța a fost făcut chiar de mine pentru primul număr al Cărticelei Practice, sora mai mică a revistei. Totul se întâmpla pe la sfârșitul anului 2003, când tehnica nu era atât de avansată, când redacția Practică pornea un nou proiect, bazat pe forțele proprii, cu contribuția din plin a redactorilor. Câtiva dintre noi ne-am oferit să pregătim ceva dulce pentru a fi fotografiat și publicat în acea revistă-supliment. Eu făceam deja de câtva timp acasă acest tort și pentru că avea mereu succes în familie sau printre prieteni, dar mai ales pentru că mie îmi plăcea să gătesc și în mod special să fac torturi și prăjituri, nu am stat deloc pe gânduri. După ce am venit cu el la redacție, după ce a trecut proba fotografierii și a fost degustat de toată lumea, doamna Mariana Brăescu, autoarea proiectului la care lucram a vrut să-i spunem „Tort Crenguța”. Până atunci el se numea Tort de ciocolată (cu vișine din vișinată). Anii au trecut, tortul a continuat să facă furori printre cei ce-l gustau, apoi a urmat o pauză de câțiva ani, în care l-am trecut în rezervă, iar aseară s-a întâmplat minunea. Și totuși, cum să-mi ceară, cum să-și amintească cineva de un tort atât de demult, ce a strâns în jurul lui atâtea povești???

Îi mulțumesc doamnei ce mi-a trezit amintiri frumoase, dar mai ales dulci! (Crenguța Simion)

Add Comment