Sfaturi pentru un grătar reușit

A venit primăvara! Suntem în luna martie, prima lună a primăverii. Cred că toată lumea a așteptat acest moment.
Pentru că în iarna care a trecut am avut destul de multe zile cu soare și temperaturi ridicate, am reușit să ieșim mai mult din casă. Ne-am plimbat, am mers cu copiii sau nepoțeii în parcuri, ori ne-am organizat câte o mini-vacanță de câteva zile în care am mers la munte. Într-un cuvânt ne-am bucurat de vremea frumoasă și am stat mai mult afară.

Foto: În aer liber, la un grătar – 123 rf

Plăcut este și să mâncăm afară, la aer, de aceea, multă lume începe să iasă la un grătar. Pare simplu și frumos. Frumos este, simplu, nu prea. Trebuie să ne organizăm din timp. Pe lângă alimentele pe care luăm cu noi avem nevoie și de ustensile. Să le luăm pe rând.
Începem cu grătarul, cărbunii, câteva lemnișoare, ziare și ceva de aprins focul. Trebuie să luăm cu noi și apă, pentru băut dar și pentru stins focul și câțiva saci pentru gunoi. Apoi, câteva vase, tacâmuri, șervețele, pahare, o pătură pe care să stăm sau o masă cu scaune speciale pentru acest eveniment.

Foto: Carne de porc – Arhiva Burda Romania

Pentru început încărcați bine vatra, încât să evitați să repuneți combustibil în timpul friptului. Dacă doriți presărați jarul cu arome: mărar uscat, cimbru, foi de dafin fărămițate. Fripturile vor avea astfel o savoare deosebită. Mai puteți folosi pentru aromatizarea fripturii, ace de brad, frunze de mentă sau flori de lavandă.
Carnea se întoarce fără să o înțepi, iar cârnații îi puneți pe grătar înțepați, altfel vor plesni. Pentru ca o bucată de carne să fie corect friptă pe grătar, ea nu trebuie să depășească grosimea de 3 cm. Felia de carne se așază numai când grătarul este bine încins. Carnea se sărească după ce e bine friptă. O friptură făcută la grătar este bine reușită dacă bucata rămâne de culoare roz în interior.

 

Foto: Ardei capia – Arhiva Burda Romania

Mai puteți frige pește, legume, sau puteți face frigărui, combinând carne de pui cu legumele preferate. Carnea pentru fript, cât și carnea pentru frigărui poate fi marinată cu o zi înainte de plecare. Va avea un gust deosebit și se va prepara mai repede.

Foto: Ciuperci – Arhiva Burda Romania

Așa cum noi ne-am simțit bine la un grătar, la fel de bine trebuie să se simtă și cei care vor veni după noi. De aceea este bine să lăsați curat locul unde ați stat. Adunați toate resturile, toate gunoaiele și asigurați-vă că focul a fost stins, în special în locurile în care există grătare care vă sunt puse la dispoziție.
Distracție plăcută și poftă bună!

Articol de Dorina Alexandrescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!