Ouăle colorate, simbol pascal cu o istorie bogată

ouale de paste

Ouăle vopsite sunt nelipsite de pe mesele de Paște ale creștinilor, alături de friptura și drobul de miel, cozonac și pască. Însă de unde a pornit tradiția? Ce obiceiuri sunt legate de ouă și care sunt cele mai cunoscute legende? Cum alegem corect ouăle pe care urmează să le vopsim și ce putem face pentru a ne asigura că rezultatul final este perfect?

Oul ca simbol precreștin

Oul a fost considerat încă din cele mai vechi timpuri un simbol al vieții și renașterii. Acesta conține viață încă nenăscută – puiul de găină -, iar forma sa rotunjită, fără început sau sfârșit, reflectă ciclul renașterii. În același timp, a fost și un simbol al primăverii, al noilor începuturi.

Citește și: Cum alegem corect ouăle și carnea de miel pentru Paște?

De-a lungul timpului, au fost descoperite numeroase ritualuri antice care foloseau ouă. De exemplu, în Grecia și Roma Antică, ouă simple sau cuiburi cu ouă erau lăsate în morminte, ca un semn de viață după moarte. Tot aici, la echinocțiul de primăvară, ouăle erau oferite cadou; acest obicei era popular și în China, folosindu-se chiar unele pictate.

Desigur, acestea erau folosite și pentru a încuraja fertilitatea pământului. În Japonia, înainte ca semințele să fie plantate, femeile din populația Ainu le amestecau cu ouă, iar în Germania fermierii ungeau plugurile cu ouă, pâine și făină atunci când își semănau ogoarele.

oua de paste vopsite

Creștinii și ouăle de Paște

Biserica creștină a adoptat oficial oul ca simbol pascal în 1610. Se crede că tradiția consumului de ouă a fost preluată de la evrei, care pun pe masă acest aliment cu ocazia Pesah: Paștele ebraic, sărbătoarea care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel, conduși de Moise. Însă creștinii nu au păstrat ouăle albe, ci le-au colorat în roșu, amintind de sângele lui Hristos, vărsat la răstignirea acestuia. Totodată, acestea simbolizează mormântul gol din care Iisus a înviat.

Tradiții și obiceiuri

Bineînțeles, consumul de ouă este legat și de Postul Mare, când carnea, lactatele și ouăle sunt interzise. Astfel, oamenii erau nevoiți să le consume pe toate înainte de începerea postului, iar de Paște se bucurau să le aducă înapoi pe masă. De aici au pornit și alte obiceiuri. În perioada medievală, în Anglia se obișnuia ca cei mici să meargă din ușă în ușă în ziua dinainte de începerea Postului Mare. Oamenii le împărțeau ouă, pentru a se asigura că acestea sunt consumate, deci nu sunt irosite. O altă tradiție o reprezintă vânătoarea de ouă, unde sunt ascunse de către adulți (de obicei prin curte, dar se practică și în interiorul casei), iar cei mici trebuie să le găsească și să le adune într-un coș. Ouăle pot fi ascunse în locuri ușor accesibile (după trunchiul unui copac sau sub o bancă), dar și într-un cuib din copac ori printre rădăcinile unui trandafir. La final, pot fi oferite și premii pentru cele mai multe ouă găsite.

Încearcă: Drob în aluat pentru Paște

În România, vânătoarea de ouă nu este atât de populară, deși există familii care o practică. Însă vopsitul acestora este un obicei întâlnit în casa fiecărui creștin. Ouăle trebuie fierte și colorate în Joia Mare, numită și Joia Patimilor, ziua în care se comemorează Cina cea de Taină. Se preferă ouăle roșii, care amintesc de sângele Domnului, însă comune sunt și cele în alte culori, care sărbătoresc primăvara. Unii creștini vopsesc și un ou negru, în amintirea persoanelor dragi decedate.

În ziua de Paște, mesenii ciocnesc ouăle înainte de a le consuma. Începe cel mai vârstnic bărbat și trebuie să ciocnească întâi soții între ei, apoi părinții cu copiii, apoi cu restul rudelor sau prietenilor de la masă. Se spune că în prima zi ouăle trebuie ciocnite cap în cap, în a doua cap cu dos, iar în următoarele doar dos cu dos. Cel care ciocnește oul rostește „Hristos a înviat!”, iar cel care își lasă oul ciocnit răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

vopsirea oualor de paste

Alegerea ouălor care urmează a fi vopsite

Se aleg pe cât posibil ouă cât mai proaspete, cu coajă frumoasă, curată, mată și aspră. Se păstrează neapărat la frigider, însă îți recomandăm să le nu aștepți prea multe zile până le pregătești pentru Paște.

Cum vopsești cele mai frumoase ouă

Între gospodine a existat dintotdeuna un concurs nedeclarat pentru cel mai frumos ou de Paște: fiert bine și vopsit într-o nuanță intensă, uniformă. Dacă vrei să te asiguri că obții astfel de ouă, ține cont de acești pași.

  1. Înainte de a fi preparate, ouăle se spală cu grijă, delicat, pentru a nu deteriora în vreun fel coaja. Folosește și puțin oțet, pentru a le degresa cât mai bine; astfel, vor fi vopsite fără pete.
  2. Pentru a le fierbe, așază-le într-o oală încăpătoare, astfel încât să nu stea unele peste altele. Se acoperă complet cu apă, apoi se fierb 12-15 minute. La final, se scot din oală și se lasă la răcit pe o farfurie.
  3. Alege o vopsea de calitate, puternică. Adaugă și un strop de oțet în apa în care dizolvi vopseaua, acesta va intensifica nuanța și mai mult.
  4. După ce vopseaua s-a dizolvat bine, adaugă pe rând și cu multă grijă ouăle, apoi lasă-le în apa colorată conform instrucțiunilor de pe ambalaj, chiar cu 1 minut în plus.
  5. Dacă pregătești doar ouă roșii, poți folosi fără probleme o singură oală, mai mare, însă dacă optezi pentru mai multe culori vei avea nevoie de mai multe vase. O soluție simplă o reprezintă borcanele sau paharele, fiecare cu o vopsea diferită.
  6. Scoate-le cu atenție și așază-le pe un șervețel care va absoarbe excesul. La final, unge ouăle cu o bucățică de vată pe care ai picurat puțin ulei, pentru a le oferi un luciu minunat.

ou vopsit in pahar cu telul

Vopsitul ouălor, o activitate de familie

Și cei mici ar trebui invitați să ajute la vopsitul ouălor de Paște, este o activitate care îi va bucura nespus și care le aduce multe beneficii. Ei vor învăța cu această ocazie cum să umble cu obiectele delicate, vor învăța să lucreze în echipă („eu fierb ouăle, tu le vopsești” sau „eu pun oul în vopsea, tu îl ungi cu ulei”) și veți petrece mai mult timp împreună. În plus, îi poți învăța despre teoria culorilor. După ce ați vopsit ouă în culorile primare (roșu, galben, albastru), combină vopselele pentru a obține culori secundare (din galben și roșu obțineți portocaliu, din albastru și galben rezultă verde, iar din roșu și albastru, violet).

Ouăle de Paște au o istorie bogată, care trebuie transmisă alături de tradiții și generațiilor următoare. Bucurați-vă împreună de sărbătoarea Paștelui, discutând nu doar despre religie, ci și despre obiceiurile strămoșilor noștri.

 

 

 

Text: Alina Neamțu

Foto: iStock, 123rf

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!