Mirodenii în ghiveci – grădina mea

În vremuri agitate, mulți oameni și-au găsit pacea în grădinărit. Dar dacă nu ai grădină? Ei bine, poți cultiva pe balcon sau chiar pe pervaz o mică grădină, decorativă sau chiar utilitară. Dacă adori florile, află că sunt ideale pentru asta plantele bulboase, dar dacă ai gânduri mari de gătit, află că poți cultiva în casă verdețurile de care ai nevoie. Ce poate fi mai proaspăt?

Plantele aromatice perene, cum sunt rozmarinul, oregano, cimbrul, dafinul și menta se cultivă din răsaduri tinere care pot fi cumpărate din pepiniere. Se pot obține butași și de la grădinari care cultivă aceste specii. Lăstarii proaspăt rupți de busuioc și mentă prind rapid rădăcini într-un pahar cu apă. Alte verdețuri pot fi cultivate direct din semințe și replantate apoi tot anul. Ai grijă ca atunci când cumperi plante să nu aibă dăunători. Păduchii și afidele lasă în urmă secreții lipicioase. Dacă descoperi acești dăunători, îndepărtează-i cu apă și săpun. Dar cel mai bine e să alegi plante sănătoase. Nu înghesui exemplarele, pentru a preveni apariția dăunătorilor. Este bine ca aerul să circule bine printre plante tot timpul.

Foto: Grădina mea

Unde pot fi cultivate plantele?
La lumină naturală! Ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase și au parte de cele mai multe ore de soare pe zi în zilele scurte de iarnă. În aceste locuri se pot cultiva plante originare din zonele tropicale și sub-tropicale, cum sunt rozmarinul, cimbrul, busuiocul, dafinul și oregano. Ferestrele orientate spre est și vest au parte de lumină directă 6 ore dimineața sau după-amiaza, dar ferestrele estice sunt ceva mai răcoroase. Aici se simt excelent menta, pătrunjelul și ceapa-ciorii, care preferă temperaturi un pic mai scăzute.
Există și altă soluție: lumina artificială specială pentru plante. Lămpile de acest fel sunt perfecte pentru toate speciile. Plantele trebuie amplasate la 30 cm de lampă. Respectă instrucțiunile producătorilor și ține lumina aprinsă 12-16 ore pe zi pentru speciile care au nevoie de mult soare.

Udarea plantelor
Multe specii, mai ales cele originare din regiunea mediteraneeană, au nevoie de un sol nisipos, care absoarbe repede apa. Pământul lutos poate fi fatal acestor plante. Pentru rozmarin, cimbru, oregano și dafin se folosește un amestec în părți egale de pământ de cactuși și pământ de ghiveci. Înainte de udare, pământul trebuie să se usuce puțin. Verdețurile autohtone se simt bine în pământul obișnuit de cultură. Administrează îngrășământ o dată sau de două ori pe lună, folosind o varietate lichidă pentru plante de interior. Iată în continuare câteva plante aromatice care pot fi foarte bine cultivate în casă:

Rozmarinul
Aroma frunzelor zdrobite de rozmarin ne poate transpune imediat într-un spațiu cald, mediteraneean. Frunzele ca niște ace se folosesc pentru preparate de porc, miel și pui, dar și în supe și la cartofi. Rozmarinul tolerează locurile fierbinți, însorite și secetoase de pe balconul sudic, dar preferă temperaturi mai răcoroase iarna, cât timp lumina este puternică.

Foto: Rozmarinul (stânga) și oregano (dreapta) sunt arome foarte puternice și trebuie folosite cu măsură

Oregano
Este rudă cu menta, se cultivă ca menta și este nelipsit din mâncărurile italiene, mexicane și din Orientul Mijlociu. Frunzele se rup de pe tulpini și se adaugă în sos de roșii, preparate din carne, supe și tocănițe. Frunzele uscate sunt mai aromate decât cele proaspete. Planta are nevoie de lumină moderată și se udă când suprafața pământului s-a uscat.

Busuiocul
Busuiocul este folosit de bucătăriile din toată lumea și merge excelent cu roșiile. Rupe frunze când ai nevoie să gătești cu ele salate, sosuri sau mâncăruri cu carne. Se cultivă ușor în interior: cumpără semințe sau răsaduri tinere și plantează-le într-un pământ bogat în substanțe nutritive. Busuiocul iubește căldura și lumina, așa că trebuie să stea la fereastra de sud sau vest. Însă nu este o plantă de cursă lungă. Poți cultiva busuiocul câteva săptămâni, până când tulpinile încep să se lemnifice.

Dafinul
Culege frunzele groase și lucioase atunci când ai nevoie de ele. Frunzele cele mai bătrâne sunt cele mai aromate. Dafinul este un arbust mediteraneean care crește în pământ nisipos, la fereastra de est sau vest.

Menta
Menta are o mulțime de varietăți și poți crea o grădină de interior cu această plantă. Soiurile pot avea aromă de ciocolată, portocală, măr, banană și… mentă. Frunzele și vârfurile lăstarilor se rup și se folosesc în ceai, salate și deserturi. Menta crește rapid și mirosul plăcut înviorează atmosfera din casă. Pământul trebuie să fie umed, iar lumina moderată spre puternică. 
Menta este o plantă perenă care suportă temperaturi de 30 de grade vara.

Foto: Se cultivă foarte bine în ghiveci (de la stânga la dreapta): pătrunjelul, busuiocul și menta

Pătrunjelul
Varietățile cu frunze netede și cele cu frunze crețe cresc la fel de bine în bucătărie. Mai mult decât un simplu ornament verde, pătrunjelul este plin de vitamina C și dă gust supelor, salatelor și sosurilor. 
Este ingredientul principal din tabouleh, salata cu roșii și cușcuș din Orientul Mijlociu. Frunzele se rup una câte una. Pătrunjelul se cultivă într-un ghiveci adânc, cu pământ de cultură. Îi place lumina puternică.

Cimbrul
Aroma versatilă a cimbrului face din această plantă un ingredient obligatoriu în multe preparate. Frunzele fine și lăstarii subțiri fac ca planta să arate bine. Plantează cimbrul într-un pământ nisipos, care se usucă repede. Cimbrul se simte bine la o fereastră caldă și însorită. Se udă când suprafața pământului s-a uscat.
Dacă aveți nevoie totuși și de un pic de culoare în verdele parfumat al mirodeniilor, intercalați printre ghivecele și jardinierele cu mirodenii și flori decorative, care vă vor înveseli privirea. Iată în continuare câteva idei!

Foto: Ranunculus în ghivece

Ranunculus în ghivece
Planta delicată, dar robustă face flori atrăgătoare, asemănătoare unor bujori mici sau unor trandafiri de grădină. Bulbii se plantează primăvara în ghivece, iar o serie de bulbi în diferite nuanțe dă naștere unei combinații splendide pe terasă sau în grădină. Cu cât vasele sunt mai adânci, cu atât tulpinile pot crește mai înalte. Culegeți florile și pentru vază, arată extraordinar de bine în buchete simple sau asortate.

Foto: Panseluțe, năsturei…..

La intrarea în casă
Un container de piatră poate fi umplut cu pământ, devenind un strat miniatural lângă ușa de la intrare. Umpleți stratul cu panseluțe și năsturei, creând grupuri cromatice distincte. În felul acesta efectul este maxim și puteți admira fiecare soi și specie în toată splendoarea ei.

Articol de Dana Verescu; Foto: iStock

Citește și articolul de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!