Măsuri de igienă pentru mesele la iarbă verde

 

 

 

 

 

 

Interviu cu dr. Dragoș-Cătălin Dănescu
Medic Specialist
Medicină de familie
Centrul Medical Dr Furtună Dan

 

 

 

 

1. Ce categorii de alimente (carne, mezeluri, brânzeturi, fructe, legume, produse de panificație) luăm cu noi la iarbă verde și sub ce formă (crude, gătite, marinate etc.)? Ce nu ar trebui să luăm niciodată cu noi?  

Pentru mulți dintre noi, pregătirea unui coș pentru picnic este un ritual așteptat pentru sezonul cald. Totuși, planificarea unei ieșiri pentru o masă la iarbă verde, trebuie să se facă atent, respectând condițiile de igienă ce se impun pentru a evita apariția unor probleme de sănătate.
Din bagajul pentru picnic nu trebuie să lipsească un termometru alimentar, recipiente frigorifice, ustensile pentru prepararea hranei, prosoape de hârtie, saci pentru colectarea resturilor alimentare și nealimentare.
În ceea ce privește alimentele ce pot fi luate la iarbă verde, este foarte important modul în care acestea sunt ambalare și conservate înainte de consum.
Alimentele ce se alterează cel mai rapid sunt maionezele, sosurile, carnea crudă, peștele, ouăle și produsele lactate, toate acestea reprezentând medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor ce pun sănătatea în pericol.

Foto: 123 rf

2. Cum ambalăm alimentele și pentru câte ore le putem păstra astfel? Ce categorie de alimente necesită spații de depozitare separate și care pot fi depozitate împreună?

Inainte de a ambala alimentele pentru picnic, este necesară igienizarea recipientelor frigorifice și a pungilor reutilizabile în care veți transporta hrana. Sucurile provenite de la carnea crudă pot rămâne pe acestea și le pot contamina.
De asemenea, este recomandat ca alimentele destinate diverselor mese să fie ambalate separat (masa principală, gustări), utilizând recipiente din plastic sau sticlă închise ermetic. Acest lucru permite consumarea lor imediat ce sunt scoase din ambalaj.
Preparatele crude vor fi ambalate separat de cele deja preparate.
De asemenea, se recomandă ambalarea individuală a produselor perisabile astfel încât o eventuală alterare a acestora să nu ducă la contaminarea și a altor alimente, prin contact direct.
Dacă utilizați mai multe recipiente frigorifice, ambalați hrana separat de băuturi. Astfel evitați deschiderea repetată a recipientului pentru alimente și vă asigurați că acestea se mențin la temperatură scăzută pentru o perioadă mai lungă de timp.

3. Care dintre alimente este absolut necesar să-și găsească locul în lada frigorifică?

Toate alimentele pe care acasă le păstrați în frigider trebuie să își găsească loc în lada frigorifică. Astfel, alimentele perisabile, cum sunt peștele, carnea, ouăle, produsele lactate, salatele, alimentele cu termen de valabilitate înscris pe ambalaj este necesar să fie ambalate corespunzător, în recipiente frigorifice. O variantă poate fi utilizarea unor sticle cu apă înghețată care, aflate în contact cu alimentele perisabile, le mențin la temperatura optimă.
Pentru evitarea dezvoltării bacteriilor, alimentele perisabile trebuie menținute la temperaturi de sub 5 grade C.
Atât în timpul transportului, cât și în timpul depozitării până la momentul consumului, este recomandat ca recipientele frigorifice să fie păstrate în locurile cele mai răcoroase, evitându-se contactul direct cu razele solare.

Foto: 123 rf

4. Dacă preparăm termic mai multe tipuri de carne, la grătar, există o ordine în care să frigem diferitele semipreparate?  

Ordinea preparării termice a hranei trebuie să fie ordinea perisabilității alimentelor. Carnea tocată și peștele se alterează cel mai rapid. Dacă ați condimentat de acasă carnea pentru grătar, sarea asigură o conservare a acesteia pentru o perioadă ceva mai lungă de timp.

5. Cum folosim uneltele pentru tăiat? 

Uneltele pentru tăiat trebuie igienizate atent după utilizarea pentru carnea crudă. În cazul diferitelor alimente preparate pericolul nu este atât de mare dacă tăierea unui alt sortiment se face imediat. În caz contrar, ustensilele utilizate și apoi lăsate în soare pot contamina alimentele care vor fi tăiate ulterior.

6. La ce pericole ne supunem când preparăm termic insuficient carnea?

În primul rând, în pregătirea pentru picnic, nu este recomandat să decongelați carnea la temperatura camerei, ci în frigider. Sau o puteți lua congelată, chiar dacă plănuiți să o gătiți imediat. Prepararea cărnii ce nu a fost decongelată în prealabil durează mai mult, dar este mai sigură pentru sănătatea dumneavoastră.
Evitați coacerea insuficientă deoarece poate fi riscantă. La o masa la iarbă verde este recomandat să gătiți carnea până ce ajunge la temperatura optimă și în interior. Chiar dacă preparatele par bine pregătite în exterior, este important ca ele să fie gătite corespunzător și în interior.

7. Cum este bine să igienizăm ustensilele care au fost folosite pentru masa la iarbă verde? 

Ustensilele care au intrat în contact cu carnea crudă trebuie igienizate înainte de utilizarea pentru produsele deja preparate. Preparatele trebuie servite pe farfurii curate. Dacă nu aveți posibilitatea de a le curăța, asigurați-vă că luați două seturi de ustensile cu dumneavoastră – un set pentru preparatele crude, celalalt pentru preparatele pregătite termic.

8. Cum și cât timp păstrăm pe masă preparatele la grătar, pentru cei cărora nu le-am fost foame în momentul preparării? 

Nu este recomandată păstrarea alimentelor, chiar și gătite, mai mult de o oră, dacă nu sunt depozitate în recipiente frigorifice. La temperaturi ridicate bacteriile își dublează numărul în timp de 20 minute. Acest lucru nu este vizibil, iar bacteriile ce vă pot afecta sănătatea pot fi prezente în alimente și atunci când acestea nu au suferit modificări ale aspectului, gustului sau mirosului.

Foto: 123 rf

9. Transportăm sosuri și salate deja pregătite de acasă? 

Sosurile și salatele pregătite de acasă trebuie ambalate individual și depozitate în recipiente frigorifice. De asemenea, trebuie consumate cu prioritate, fiind alimente foarte perisabile.
Salatele pot fi preparate și la locul picnicului din legume proaspete, spălate și uscate înainte de ambalare.

10. Cum și unde spălăm legumele/fructele?

Este recomandat ca fructele și legumele să fie spălate de acasă. Astfel, ele pot fi curațate utilizând din abundență apă curentă. Înainte de ambalarea în coșul pentru picnic, ele trebuie uscate cu ajutorul unui prosop de hârtie. Deși se alterează mai ușor după ce sunt spălate, fructele și legumele se pot menține în condiții bune pe perioada cât luați masa în aer liber, dacă sunt ferite de acțiunea directă a razelor solare.
Chiar dacă intenționați să consumați fructele și legumele curățate de coajă, ele trebuie spălate în prealabil, deoarece bacteriile ajung cu ușurință de pe cuțit pe suprafața fructului.

Foto: 123 rf

11. Dacă plecăm la masa în aer liber cu bebeluși care se hrănesc cu lapte sau piureuri de legume, cum este sigur să le transportăm mâncarea? 

Hrana destinată bebelușilor necesită o atenție specială datorită faptului că aceștia sunt mult mai sensibili la îmbolnăvire. Alimentele trebuie ambalate în recipiente curate, sterilizate și menținute permanent în recipiente frigorifice. Surplusul de hrană de la fiecare masa nu se reutilizează deoarece există un mare pericol de dezvoltare a bacteriilor daunătoate sănătății micuțului.

12. Înainte de a ne așeza la masă, e nevoie să ne spălăm cu apă curgătoare sau e suficient să folosim geluri antibacteriene din comerț/șervețele umede?

Atunci când ajungeți la locul picnicului, primul lucru pe care este recomandat să îl faceți este să vă spălați pe mâini cu apă curentă. Spălarea mâinilor înainte și după prepararea hranei vă ferește de riscul îmbolnăvirii. Dacă știți că apa nu este disponibilă la locul ales, puteți lua cu dumneavoastră recipiente cu apă pentru spălat.
De asemenea, este necesară spălarea pe mâini cu apă curgătoare și înainte de servirea mesei.

 

Foto: 123 rf

13. Ce ar trebui să cuprindă o trusă de urgență a meseanului la iarbă verde? Dar a celui care prepară grătarul? 

Deși există consecințele nerespectării condițiilor de igienă în timpul picnicului sunt asociate frecvent doar de o ușoară indigestie, acestea pot fi mult mai severe. Astfel, o intoxicație alimentară poate fi cauzată de ingestia unor alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
Trusa medicală de urgență atunci când mergeți la picnic ar trebui să conțină un analgezic, o soluție antihistaminică, o soluție antiseptică de curățare a unei eventuale plăgi, o cremă antibacteriană, fașă sterilă, plasturi.

Dacă în urma unei ieșiri la iarbă verde apar semne și simptome de intoxicație alimentară – dureri abdominale, crampe stomacale, dureri de cap, stări de greață, vomă, scaune moi vă recomandăm să vă prezentați imediat la medicul de familie.

Interviu realizat de Sonia Stanciu, Publicat în Practic în bucătărie nr. 7/2019

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!