Dulciurile îngrașă. Dar sunt tare bune!

Da, așa este, dulciurile îngrașă. Din când în când parcă ne dorim să mâncăm ceva dulce, organismul ne cere. De preferat este să consumăm dulciuri preparate în casă, fără prea mult zahăr.
Timpul afectat pentru bucătărit este destul de redus. Intrăm de dimineață  în valurile evenimentelor și ajungem acasă, seara, obosiți și cu dorința de a ne odihni. Și, cu toate astea, mai ales dacă avem copii, e bine să ne facem timp să preparăm ceva dulce.
Mai jos vreau să vă prezinte câteva sfaturi și trucuri care te pot ajuta în prepararea unui desert.
– Mai întâi trebuie știut că vasele și ustensilele pe care le folosim la prepararea dulciurilor, trebuie să le utilizăm numai în acest scop.
Cuptorul trebuie încins cu cel puțin 10-15 minute înainte de a introduce tava la copt.
– În special iarna, produsele pe care le folosim trebuie să le ținem în bucătărie, pentru câteva ore, la temperatura camerei.

Foto: Cocă crescută – Arhivă Burda România

Făina se cerne întotdeauna înainte de a fi folosită, nu numai pentru curățare, dar mai ales pentru aerare.
Ouăle trebuie să fie proaspete. Se sparg separat într-o ceașcă și apoi se amestecă unele cu altele pentru a se evita deteriorarea întregii cantități, în cazul când un ou se dovedește vechi.
– Înainte de a bate albușurile este indicat să fie ținute câteva ore la rece. La început se bat mai încet, apoi din ce în ce mai repede până când sunt bine întărite.
Pentru glazura din albuș bătut, se socotește câte o lingură de zahăr pudră pentru fiecare albuș.
Separarea albușului de gălbenușuri trebuie să se facă cu multă atenție, deoarece dacă ajunge puțin gălbenuș în albuș, acesta nu se va mai bate bine.

Foto: Lămâi – Arhivă Burda România

Lămâile uscate își revin, dacă se țin 24 de ore în apă rece, care se schimbă de câteva ori. Înainte de a folosi o lămâie, este bine să o opăriți câteva minute cu apă clocotită, astfel coaja devine mai aromată și miezul mai zemos.
Untul poate fi înlocuit cu margarină la multe prăjituri fără a deprecia într-un fel sau altul calitatea acestora.
Formele se recomandă însă să fie unse, întotdeauna numai cu unt, astfel prăjitura coaptă va avea o aromă mai plăcută.
Bucățile de rahat întrebuințate la chec sau cozonac se vor tăvăli prin făină pentru a nu se lăsa la fund.
Bicarbonatul sau praful de copt folosit la prăjituri se vor dizolva în puțin rom, lapte sau zeamă de lămâie.

 

Foto: Vas uns cu unt – Arhivă Burda România

Amoniacul alimentar se dizolvă într-o lingură de lapte înainte de a fi pus în compoziție.
– Când la prepararea unui aluat dospit nu avem drojdie suficientă, se poate adăuga o linguriță de bicarconat dizolvat în puțină zeamă de lămâie.
– Când se prepară prăjituri cu fructe, se recomandă să fie înțepat blatul de la fund cu o furculiță pentru a se coace bine.
– Dacă avem de preparat o prăjitură cu 4-5 ouă (în afară de torturi) și lipsește un ou, acesta se poate înlocui cu o lingură de smântână, lapte sau sifon.
Se recomandă să se respecte întotdeauna timpul indicat pentru frecarea zahărului cu ouăle. Cantitățile indicate în rețete trebuie întotdeauna respectate cu strictețe. Prăjiturile se coc la temperatura recomandată în rețetă. Este foarte indicat ca o gospodină să cunoasă măsurile aproximative ale tuturor ingredientelor cum ar fi: făină, zahăr, sare, griș, pesmet, orez etc.

Foto: Cântar de bucătărie – Arhivă Burda România

– Cele mai multe prăjituri se scot din forme înainte de a se răci, dar se recomandă să se taie când sunt aproape reci. Prăjiturile scoase din cuptor se răstoarnă pe o planșetă de lemn, specială pentru prăjituri.
Nucile folosite ca umplutură la diferite prăjituri, vor fi mai gustoase dacă în loc de lapte se amestecă cu un albuș, rămas de la o cocă, bătându-se întâi albușul cu zahărul și apoi se pun nucile.

Foto: Prăjitură cu blat de bezea, nucă și rahat – Arhivă Burda România

Ținând cont de aceste sfaturi și trucuri, iată ce desert delicios și arătos puteți prepara. O prăjitură cu blat de bezea, nucă și rahat, la care puteți pune în aplicare sfsturile și trucurile aflate mai spus. Spor la treabă!

Articol de Dorina Alexandrescu

Intră aici și vei descoperi rețeta desertului de mai sus.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!