Delicii descoperite întâmplător – Ganache

Simplitatea cremei ganache, versatilitatea foitajului  sau a cornetelor din foaie de napolitană sau ușurința preparării biscuiților cu ciocolată (despre acestea dinurmă vom vorbi în următoarele articole) – toate ne îndeamnă să folosim aceste cuceriri ale bucătarilor. Și toate aceste minunății care au dus la diversitate culinară au un numitor comun: au fost descoperite din greșeală, întâmplător.

Foto: Ganache – 123 rf

 

Ganache, o cremă versatilă

Scoasă la iveală, din vechi cărți de bucate, de către bucătarii contemporani, crema ganache e aproape nelipsită din torturile și prăjiturile gospodinelor, fiindcă se realizează simplu. Se spune că, în cel de-al doilea deceniu al secolului al XIX-lea, un maestru cofetar francez, pe nume Georges Auguste Escoffier, dornic să realizeze mai rapid un desert, i-a cerut ucenicului său să încălzească smântâna. În loc să o adauge într-un bol cu gălbenușuri, urmând să prepare apoi o crema, maestrul a turnat smântâna peste cuburile de ciocolată aflate într-un alt vas. A rezultat delicioasa cremă pentru care ucenicul a fost apostrofat, dar care astăzi este de bază în rețetarele cofetăriilor din întreaga lume.

Crema ganache s-a dovedit a fi foarte versatilă. Mici cantități de cremă răcită, îmbrăcate în haine generoase de cacao, s-au transformat în trufe ce i-au delectat pe toți cei ce le-au degustat. Bătută spumă, a devenit spuma perfectă pentru a umple blaturi, iar turnată în straturi fine, peste prăjituri și răcită în frigider, a servit drept glazură pentru cele mai pretențioase gusturi. Preparată astăzi cu toate cele trei tipuri de ciocolată – albă, neagră și cu lapte, tolerând orice aromă și adaos plăcut aromat, ganache e o cremă care conferă personalitate oricărui desert, de la trufe la tarte și torturi aniversare.

Articol redactat de Sonia Stanciu, publicat în Practic în Bucătărie nr. 3/2019

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!