Cum păstrezi verdețurile în stare proaspătă sau pentru iarnă

Ți s-a întâmplat vreodată să cumperi verdețuri de primăvară și să le păstrezi în frigider, dar după o zi sau două, când te-ai hotărât să le consumi, să constați că nu mai pot fi folosite — fie sunt veștede, fie au început să se strice?
Pentru ca acest lucru să fie mai puțin probabil, vrem să venim în ajutorul tău cu sfaturi pentru păstrarea verdețurilor în stare proaspătă. Iar dacă te decizi să păstrezi verdețuri pentru iarnă, îți dezvăluim cele mai bune metode pentru conservare.

Ceapa verde

Cumpără ceapă verde care încă mai are rădăcinile subțiri. Imediat cum ai ajuns acasă, umple un borcan îngust cu puțină apă, astfel încât rădăcinile să poată absorbi apă. Pune borcanul pe pervaz, în camera cea mai răcoroasă. Schimbă apa în fiecare zi și începi să consumi cât mai curând ceapa. Străduiește-te să o consumi în cel mult 4-5 zile.
Dacă vrei să păstrezi ceapa în frigider, acoperă frunzele cu folie de plastic sau cu o pungă de plastic.
O altă variantă este să înfășori partea albă a cepelor în șervete absorbante de bucătărie, să le umezești și să ambalezi firele de ceapă în întregime, în folie de plastic. Dacă frunzele verzi s-au veștejit, taie-le și pune rădăcinile într-un borcan cu puțină apă, pe care îl lași pe pervaz sau pe balcon, la lumină. Alte frunze verzi vor crește din nou, cât de curând, și le vei putea consuma.
Dacă ai obținut în grădina proprie o producție prea mare de ceapă verde, curăță firele de ceapă, spală-le și lasă-le să se scurgă bine, apoi taie-le rondele fine. Lasă-le să se mai usuce 2-3 ore, pe o hârtie de copt, în tavă, la temperatura camerei. Apoi congelează-le timp de 4-5 ore astfel, presărate în tavă, într-un singur strat. Pune ceapa congelată în pungi speciale pentru depozitarea în congelator și utilizează-le iarna, la tocănițe sau ciorbe, fără să le decongelezi.

Foto: Salată – Arhivă Burda România

Salata verde

Îți place ca frunzele de salată verde să rămână proaspete și crocante? Sunt persoane care înfășoară strâns salata, în folie de plastic și o păstrează în frigider. Salata are nevoie nu numai de umiditate, ci și de circulația aerului printre frunze. O pungă de plastic perforată sau o cutie perforată sunt cele mai bune ambalaje care îi păstrează prospețimea. Un secret în păstrarea frunzelor proaspete este să începi să folosești al doilea strat de frunze, de la exterior către interior, păstrându-le pe cele mai mari, din exterior, pentru protecția celor mai mici. Nu păstra salata mai mult de 3-4 zile în frigider.

Foto: Spanac – Arhivă Burda România

Spanacul și loboda

Frunzele tinere de spanac, spălate delicat, fără să fie strivite, pot fi păstrate proaspete, pentru salată, cel mult o săptămână, în caserole căptușite cu șervete absorbante ușor umezite, în frigider. Caserolele nu trebuie să fie prea adânci, astfel încât frunzele să fie așezate pe cel mult 3-4 straturi. Același lucru este valabil pentru frunzele de rucola, de mangold sau alte frunze verzi pentru salate. Acoperă caserolele astfel pregătite, cu șervet absorbant și cu un capac perforat din loc în loc.
Dacă vrei să congelezi frunze de spanac, spală-le în mai multe ape și opărește-le timp de 1 minut, apoi scurge-le și trece-le rapid prin jet de apă rece. Taie frunzele fâșii, apoi ambalează câte o porție în pungi de plastic groase, pentru congelator. Procedează la fel cu frunzele de lobodă.

Foto: Lobodă roșie – Arhivă Burda România

Dacă vrei să conservi lobodă pentru ciorbă, spală frunzele, taie-le fâșii, ca pentru ciorbă și călește-le în puțin ulei, până se înmoaie, timp de un minut. Scurge-le și ambalează-le în pungi cu fermoar, dar ai grijă să elimini cât mai mult aer. Congelează porții mici, cât adaugi la o ciorbă.

Foto: Leuștean – Arhivă Burda România

Leușteanul

Se știe, leușteanul de mai este cel mai căutat, întrucât în luna mai, natura renaște cu o forță nemaîntâlnită, adunând în frunze și tulpini un întreg arsenal de minerale, din pământul reavăn. Gospodinele știu că acum, în mai, e nevoie să facă provizii de leuștean pentru iarnă. Spălat, lăsat să se scurgă și apoi ambalat în folie de plastic, sub forma unor batoane, este cel mai ușor de congelat și folosit iarna. Nu uita, însă, să-i pui o etichetă, întrucât vei face cu greu diferența între verdețurile congelate.
Dacă, însă, vrem să-l uscăm în deshidrator, frunzele desprinse de tulpină vor sta 3-4 ore la temperaturi joase (135-140 grade Celsius). Mărunțit, va fi păstrat în cămara întunecoasă, în pungi mici, de hârtie sau în borcane în care am presărat puțină sare grunjoasă.
Legat cu ață de tulpină, în legături mici, de 5-6 fire și agățat în cămară, cu frunzele în jos, leușteanul se usucă lent, la întuneric, după care poate fi de asemenea păstrat în pungi de hârtie sau în cutii de plastic, la întuneric.
Taie mărunt leușteanul și pune-l în forme de plastic pentru gheață. Acoperă-l cu supă sau cu apă și congelează cuburile. Scoate-le din forme și păstrează-le ordonat, în congelator, într-o cutie de plastic etichetată.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 06/2019

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!