Câteva sfaturi utile pentru congelarea fructelor și legumelor

Vara și toamna ne bucurăm de ceea ce ne oferă natura. Sunt multe legume și fructe care ne ajută să ne păstrăm sănătatea și vigoarea, legume și fructe proaspete de care ne bucurăm împreună cu familia noastră.
Dar, ce facem pe timpul iernii? La supermarketuri găsim destul de multe fructe proaspete, fie dintre cele autohtone, fie aduse din străinătate, specifice altor zone de pe glob.
Ne mai putem bucura de fructele și legumele pe care le dorim prin diferite metode de păstrare. Cu toate că pe unele dinte ele le găsim în magazine, o variantă bună și ieftină (prețul legumelor și fructelor în timpul iernii este mult mai mare) este cumpărarea din piață sau culegerea din propria grădină, fie vara, fie toamna, a acestora și păstrarea pentru iarnă. Sunt multe metode: murături, gemuri, dulcețuri, coapte și păstrare la borcan, uscate. De data aceasta ne vom referi la legumele și fructele păstrare în congelator.
Este foarte important de știut că fructele sau legumele fierte și apoi congelate, trebuie să fie lăsate să se răcească, însă nu se țin mai mult de 30 de minute, deoarece se pot dezvolta bacterii periculoase.
Este indicat ca pe fiecare pungă sau recipient care urmează să fie puse la congelator, să se lipească etichete cu conținutul și data la care a fost congelat.
În congelator, între pachete, trebuie să existe puțin spațiu, în acest fel aerul rece circulă peste tot și se face o congelare perfectă.
Pentru început vă voi descrie modalitatea de păstrare la congelator a câtorva fructe.

Căpșune. Mai întâi se curăță fructele de codițe, se spală și se pun pe șervețele să se scurgă de apă. Se așază apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu puțin spațiu între ele, după care se bagă la congelator pentru 2 zile. Se scot și se pun, așa congelate, în pungi sau cutii, după care se bagă la congelator. Vă sfătuiesc să puneți în pungă sau cutie exact cantitatea necesară. Când avem nevoie de căpșuni, se pun într-o sită (așezată pe un vas) și se lasă de seara până dimineața, în felul acesta se decongelează încet și nu se pierde sucul care curge în vasul de dedesupt.
Cireșe și vișine. Se spală bine fructele și se mai lasă în apă cca. 10-15 minute. Se îndepărtează codițele și sâmburii, încercând să nu le zdrobim. Se pun în pungi, în cantități mici, pentru a se decongela mai repede.

 

Foto: Fructe de pădure – Arhiva Burda Romania

Fructe de pădure. Cele mai folosite pentru congelare sunt: fragi, agrișe, cătină, afine, zmeură. Fructele trebuie să fie sănătoase (se face mai întâi sortarea), apoi se spală și se lasă să se usuce complet. Se așază pe o tavă, unele lângă altele, apoi se introduce tava în congelator. Când sunt bine congelate, se pun în pungi și se așază în congelator.

Foto: Struguri – Arhiva Burda Romania

Struguri. Mai rar am auzit de struguri congelați. Cu toate acestea există o metodă de congelare a lor, pentru ai putea folosi în timpul iernii la salatele din fructe. Se spală bine ciorchinele, se desprind cu atenție boabele și apoi se pun în recipiente care se pot sigila.

 

Foto: Mere și pere – Arhiva Burda România

Mere. Cureți merele de coajă și elimini cotorul și codița. Le tai felii subțiri sau mai groase. Deoarece merele oxidează foarte repede este indicat să lucrați rapid și să le tratați cu zeamă de lămâie. Feliile de mere se pun în pungi sau caserole, în cantitatea necesară pentru o plăcintă, un tort sau budincă, după care se bagă în congelator.

Dacă dorim să congelăm legume și ne dorim să păstrăm prospețimea și gustul bun al acestora, este bine ca înainte să le opărim. Sigur, nu toate legumele pot fi congelate și nu toate legumele necesită opărire înainte de congelare, mai sunt și alte metode pe care le vom vedea mai încolo.
După ce legumele au fost spălate bine, se pun într-o oală în care avem apă fiartă. Imediat ce apa a fiert, se adaugă legumele și, în funcție de legumă, se lasă câteva minute în apă. Se scot cu o paletă și se pun în apă rece pentru câteva minute, apoi într-o strecurătoare la scurs. Iată mai jos prezentarea modului de congelare a câtorva legume, de care ne vom bucura în timpul iernii:

Boabe de porumb. Se fierb știuleții de porumb, se lasă apoi la scurs, să se răcească, apoi se curăță boabele. Se vor alege doar boabele sănătoase care se pun apoi în punguțe de plastic cât pentru o porție, se etichetează punga și se bagă la congelator.

 

Foto: Varza – Arhiva Burda Romania

Varza dulce. Se taie varza mărunt, se presară cu puțină sare și puțin zahăr, se călește și se lasă să se răcească. Se pune apoi varza în cutii de plastic și se bagă la congelator. Este foarte bună pentru prepararea plăcintelor sau a ștrudelelor.

Ardei. Pentru salate, se pun ardei copți, curățați de coajă și de cotor. Se porționează în pungi (cât pentru o salată) și se dau la congelator. Pentru mâncare, ardeii cruzi se taie felii, cubulețe sau se lasă întregi. Se pun, tot așa, în punguțe și se dau la congelator.
Pentru umplut, se aleg ardei potriviți ca mărime, se opăresc, se scot cotoarele și semințele și se așază unul într-altul, iar în ultimul ardei se pun felii de roșii. Se porționează în pungi, cât pentru o mâncare și se congeleză.

Foto: Roșii, ardei gras, fasole păstăi – Arhiva Burda Romania

 

Fasole păstăi. Se spală bine, se scot ațele și codițele și se opăresc în apă clocotită. Se lasă la răcit, se pune în pungi și se congelează. La fel se procedează și cu mazărea.
Roșii. Dacă sunt mai mici se pot congela întregi, puse în pungi cât pentru o mâncare. Dacă sunt mai mari, se taie cubulețe sau felii și se pun în punguțe, apoi la congelator.

Vinete. Vintele pentru musaca, se prăjesc (tăiate înainte felii, sărate puțin și lăsate la scurs, apoi spălate), după care se pot congela.
Vinetele pentru mâncare, se curăță de coajă, se taie felii și se opăresc 5-10 minute. Se lasă apoi la scurs și răcit și se pun în pungi cât pentru o mâncare. La decongelare, se scot cu o seară înainte de preparare.
Vinetele pentru salată, se pun la copt, se curăță de coajă, se lasă la scurs și după ce s-au răcit, se toacă mărunt. Se pune în pungi doar cantitatea necesară unei salate și se introduce la congelator. Se scoate punga de seara, atunci când se dorește prepararea unei salate de vinete.

Foto: Gulie – Arhiva Burda Romania

Dovlecei și gulii. Se spală și se taie dovleceii cubulețe (pentru ciorbă) sau felii pentru pane. Se presară peste ei mărar tocat și se porționează în pungi, apoi se bagă la congelator. La fel se procedează și cu guliile, însă nu se mai adaugă mărar.

Foto: Ciuperci – Arhiva Burda Romania

Ciuperci. Pentru congelat sunt buni gălbiorii, pitucii, mânătârcii, zbârciogii și ciupercile de cultură. Se spală bine în apă rece, se desprind piciorușele și se curăță pielițele. Se opăresc în apă fierbinte cu puțină sare grunjoasă și oțet sau zeamă de lămâie. Se țin așa 7 minute, se scurg și se lasă la răcit. Se porționează în pungi și se congelează.
Spanac, leurdă, ștevie, lobodă. Toate acestea se pregătesc la fel. Se aleg frunze sănătoase și întregi, se spală și se lasă întregi sau se toacă, după ce au stat 2 minute în apă clocotită. Se pun în pungi după ce s-au răcit.

 

Foto: Pătrunjel – Arhiva Burda Romania

 

Mărar, pătrunjel, leușean. Se spălă bine, se lasă puțin la scurs și se pune în pungi. Este de preferat ca verdeața să fie pusă în pungi separate (verdeața de același fel), se strâng foarte bine sub formă de sul și se bagă la congelator. Când avem nevoie, scoatem sulul respetiv, tocăm verdeața congelată și apoi introducem din nou sulul în congelator.
Sper ca aceste câteva sfaturi să vă ajute în pregătirea legumelor și fructelor pentru iarnă.

Articol scris de Dorina Alexandrescu, cu ajutorul doamnei Ioana Preda

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!